Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sindirim Zorluğu

Sindirim Zorluğu
0
77

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Sindirim Zorluğu
Hazımsızlık

Ceşitli sebeplerle, bazı besin oğeleri incebağırsakta sindirilemez, emilemez ya da ikisi de yapılamaz Bunun nedeni, incebağırsakta emilme yuzeyinde yapısal bozukluklar, pankreas ve safrakesesi hastalıkları, incebağırsak ve pankreas enzimlerinden bazılarının doğuştan noksanlığı ve başka yetersizlikler olabilir
Belirli besin oğelerinin sindirilme ve emilme gucluğu, başka besin oğelerinin kullanılmasını da bozar Bu tur hastalıkların coğu beslenme bozukluklarına, bu*yume ve gelişme geriliklerine yol acacak derecede şiddetli olur Coğunda sindirim gucluğu, karın ağrısı, surgun, zayıflama gibi belirtiler gorulur Uygun şekil*de beslenmeyle hasta normal yaşamını surdurur
Bu hastalıklarda beslenmede ana ilke; sindirilmeyen ve emilemeyen besin oğesini diyetten cıkarmak ya da azaltmak, bunun yerini tutabilecek başka bir besini diyete koymak, hastayı yeterli ve dengeli beslemektir
Emilme gucluğu hastalıkları (malabsorbsiyon hastalıkları) icinde en onemlileri şupru (sprue) ile coliyak (coeliac) hastalığıdır Sindirim gucluğu hastalıkları arasında en sık gorulenler; nişasta, disakaritler ve yağ ile ilgili olanlardır Bu tur hastalıkların tumunde hem sindirim hem de emilme bozukluğu gorulur
A Şupru (Sprne, Tropikal Sprae)Şupru, başta yağ olmak uzere, besin oğelerinin sindirim ve emilim bozukluğu (malabsorbsiyon) hastalığıdır Yağ emilimi ileri derecede bozulduğundan dış*kıyla fazla miktarda yağ ve yağ asitleri atılır Su, mineral, vitamin ve glikoz emilimi de bozuktur Tumurlerde ileri derecede olmayan bozukluklar, folik asit yetersizliği, ozellikle yağda eriyen vitaminlerin emiliminde de yetersizlik gorulur Hastada yağlı surgun (ishal) olabilir Tıbbi tedavi yanı sıra diyet tedavisi uygulanırsa iyi sonuc alnır
Hastanın beslenmesinde uyulması gereken genel ilkeler şunlardır:
1 Yağı kısıtlı diyet uygulanır Yağ, yağlı etler, krema, mayonez, kaymak, yağda kızartmalar, yağlı kuruyemişler, pasta gibi yağlı besinler verilmez Yemek*lere yağ eklenmez
2 Aşırı karbonhidratlardan kacınılır Bağırsaklar cok hareketli ise, surgun varsa şekerli besinler azaltılır Karbonhidratlar orta derecede verilir
3 Fazla posalı, sert, incitici, sindirimi zor, acı ve salamura yiyecekler verilmez Yumuşak ve sıvı diyet uygulanır
4 Fmilim gucluğu olduğundan besin oğelerine ihtiyac artar Hastanın yeterli ve dengeli beslenmesi sağlanır Diyet, ozellikle protein, B grubu vitaminle*ri, yağda eriyen vitaminler, C vitamini ve mineraller yonunden zengin olacak şekilde hazırlanır
5 Diyette; yağsız sut, peynir, yoğurt; kaynatılmış yumurta; yağsız etler ve organ etleri; pişmiş sebzeler ve ezmeleri, meyve suları, pelte, meyve ezmeleri, kom*posto, bal, pekmez, recel gibi yiyecekler bulundurulur
 
858,498Konular
982,048Mesajlar
30,027Kullanıcılar
KitKatetaksSon üye
Üst Alt