Sonda kişilik bozukluğunuz (SKB) Olan bireyler için ömür çok süratli olabilir. Bunun sebebi, yalnızca istikrarsız ruh hali ya da bağlantılar değildir. Öz-eleştirileriniz, maksatlarınız, sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyler baş karıştırıcı olabilir ve muhakkak olmayan biçimlerde sık sık değişebilir.
SKB'li beşerler, duygusal açıdan hassas olma eğilimindedir. Küçük durumlar bile, şiddetli reaksiyonları tetikleyebilir ve bir kere tetiklendiğinde, sakinleşmekte zorlanırlar. Bu duygusal değişkenlik ve sakin olamama durumu , bağlantılarda çatışmalara ve dürtüsel davranışlara yol açabilir.
Ağır olumsuz hislerin ıstırabını çekerken, net düşünemezsiniz . Yaralayıcı biçimde konuşabilir yahut daha sonra kendinizi hatalı hissetmenize neden olacak tehlikeli yahut uygunsuz davranışlarda bulunabilirsiniz. Bu durum, kaçmanın imkansız olduğunu düşündüren, acı verici bir döngü üzere görünür. Fakat bu hakikat değildir.
Sonda (Borderline) Kişilik Bozukluğunu Nasıl Tanırız?
-
Sık sık “boş” hissediyorum. -
His durumum çok süratli değişiyor ve sık sık çok ıstırap, öfke ve tasa duyuyorum. -
Paha verdiğim insanların beni terk etmesinden korkuyorum. -
Yakın bağlarımın birçoklarını his ağır, fakat davranışlarımı tutarsız olarak tanımlarım. -
Hayatımdaki beşerler hakkında düşündüklerim ve hissettiklerim, bir anda değişebiliyor ve her vakit nedenini anlayamıyorum. -
Sık sık tehlikeli ve sıhhatsiz olduğunu bildiğim durumlara giriyorum . örneğin ;Dikkatsizce otomobil kullanmak, inançsız seks yapmak, içki içmek, uyuşturucu kullanmak yahut düşünmeden fazla harcamalar yapmak üzere. -
Kendimi incitip ziyan veren aksiyonlarda bulundum. -
Bir münasebette kendimi inançta hissetmediğimde, başka kişiyi yakın tutmak için saldırgan ya da fikirsiz hareketler yapma eğilimindeyim.
Hudutta Kişilik Bozukluğu belirtileri nelerdir?
1.Terk edilme korkusu
2.Düzensiz alakalar
3.Öz-benliğin meçhullüğü yahut değişimi
4.Dürtüsel davranışlar
5.Kendi kendine ve diğerine ziyan vermek
6.Aşırı duygusal salınımlar
7.Kronik boşluk hissi.
8.Şiddetli öfke
9.Şüpheci yahut gerçeklikten uzak hissetmek
SKB’ye eşlik eden öbür bozukluklar
Sınırda(Borderline) kişilik bozukluğu, nadiren tek başına görülür. Yaygın olarak aşağıdaki bozukluklar eşlik eder
-
Depresyon yahut bipolar bozukluk -
Unsur bağımlılığı -
Yeme bozuklukları -
Anksiyete bozuklukları