Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sirke anası nedir ve sirke anası neyden yapılır? Sirke anası saklama yöntemleri

Sirke anası nedir ve sirke anası neyden yapılır? Sirke anası saklama yöntemleri
0
71

dagcı

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,225
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
69
F-D Coin
71
sirke_anasi_nedir_sirke_anasi_neyden_yapilir_sirke_anasi_nasil_saklanir_1586009042_7013.jpg

Organik beslenme son yıllarda oldukça popüler bir hale geldi. Yoğurt, ekmek, reçel ve daha birçok şeyi evde yapmaya başlayanlar evde sirke yapmayı da araştırmaya başladı. Ancak sirkeyi yapmak için sirke anası denilen bir madde kullanılıyor. Peki sirke anası nedir? Sirke anası nasıl saklanır? Merak etmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sirke anası, aslında sirke yapmak için kullanılan bir mayadır. Adını ilk defa duyanlar şaşırsa da yüzyıllardır yapılan özellikle Anadolu'da herkes tarafından bilinen bir yöntemdir. Doğal fermantasyon işlemi sonucunda sirke üzerinde kendiliğinden oluşan opak, jelimsi bir tabakaya benzeyen sirke anası, doğru şekilde saklandığında bir sonraki sirke yapımında işinizi çok kolaylaştırıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere sirke anası yapmanın sirke yapmaktan pek farkı yok. Sirke anası sirke yapımı için tek başına yeterlidir, başka hiçbir malzemeye ihtiyaç duyulmuyor. Sirkesi yapılan meyvenin rengine göre sirkenin de rengi değişen sirke anası; ilk alındığında oldukça ince bir tabakaya sahip olsa da zamanla kalınlaşarak tabaka haline gelir ve konulduğu kabın şeklini alır. Sirke mayalanırken önce etil alkol meydana gelir, sonra asetik asit bakterilerinden oluşan sirke anası meydana gelir. 

qNZgz_1586010296_8976.jpg

SİRKE ANASI EVDE ADIM ADIM NASIL YAPILIR?

Malzemeler

Bulgur
Nohut
Organik bal 

Yapılışı

Cam bir kavanoz içine kullanılacak olan meyveleri küçük parçalar halinde doğrayın.

Üzerine nohut, bulgur ve organik bal ile temiz içme suyu eklenerek plastik ya da slikon bir kaşıkla karıştırın.

Cam kavanozun ağzı ince bir tülbent ile kapatın.20 gün kuru, ışık geçirmeyen, karanlık ve serin bir ortamda bekletin. 2 gün ara ile malzemeleri karıştırın.

Bu 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka sirke anasıdır. Sirke anası bir kaba alınarak daha sonraki sirke yapımında kullanabilirsiniz. 

htJit_1586010530_4653.jpg

PEKİ SİRKE ANASI YENİR Mİ?

Sağlık açısından oldukça faydalı olan sirke anası yoğun bir aromaya sahiptir. Yenilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

SİRKE ANASI NASIL SAKLANIR?

Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır. Cam bir kavanoza sirke anasını alın. Üzerini sirke ile doldurun. Kavanozun ağzı sıkıca kapatın. Serin bir ortamda nem geçirmeyen karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz. 

LCbgK_1586010686_9175.jpg

SİRKE ANASININ FAYDALARI NELERDİR?

Folik asit, demir ve B12 açısından zengin olan sirke anası, kansızlığın tedavisine yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar sirke anasının kan şekerini düzenlemeye bununla beraber  insülin direnci oluşmasını engelliyor. 

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında adeta büyük başarı gösteren sirke anası,  zehirlenmelerinde zehrin etkisini azaltıyor. Sürekli tekrar eden sedef hastalığının tedavisinde sirke anası kullanılabilir. 
 
858,497Konular
981,928Mesajlar
29,944Kullanıcılar
coldsteez2Son üye
Üst Alt