iltasyazilim
FD Üye
Şarap, taze üzümün şırasından elde edilen ve doğal olarak artan bir mayalanma sonucu oluşan alkollü bir içecektir Üzümün sıkılması sonucu üzümün posası ile şırası ayrılır, bekletilir ve şarap mayası olarak tanıdık Saccharomyces cerevisiae canlısının yaptığı fermantasyon ile üzüm şaraba dönüşür Bambaşka renklerdeki ürünler için fermantasyon süreçleri de bambaşka edinmek ile birlikte, beyaz şarap elde edilecekse fermantasyon sıcaklığı 1015 oC, kırmızı şarapta ise 2530 oC arasında bir sıcaklık daha etkili olacaktır Kırmızı şarabın daha yüksek sıcaklıkta fermente olmasının en büyük sebebi, renk pigmentlerinin kırmızı şarapta fazla kayda değer olması ve bu sıcaklıkta pigmentlerin geçişi ile daha iyi bir renk elde etme isteğidir
Sirke ise, içerisinde şeker bulunan derhal her türlü gıdadan elde edilebilen bir gıdadır Yaş yiyecek olma şartı yoktur, kuru meyveden veya şıradan da elde edilebilmektedir Sirkenin mayalanma aşaması şaraptan ayrılır Burada iki aşamalı bir mayalanma işlemi görülmektedir Ilk Önce mayaların şekeri parçalaması ile etil içki oluşumu ve peşinde da sirke bakterileri kadar alınan etil alkolün Asetik aside dönüşmesi işlemi vardır
Şarap üretiminde mahsul hava ile şüphesiz temas ettirilmemesi, yani oksijenle etkileşime girmemesi gerekir Eğer ancak şarap hava alır ve artı ışık aşağıda kalırsa, vakit içerisinde sirkeleşecektir Sirke üretiminde de buradan anlaşılacağı gibi, oksijene gereklilik vardır genellikle birbirine eş bu iki proseste, mayalanma aşamasındaki farklılıklar iki ayrı ürünün oluşturulabilmesi açısından kilit noktadır
Sirke genelde salatalarda bir yiyecek ürünü gibi görülse de, geçmişi fazla eskilere dayanan ve dezenfektan özelliği tamamen tıbbi olarak da kullanılmıştır Sıhhat sektöründe kendine uygulama açısından yer bulan sirke, akciğer rahatsızlıkları yaşayanlara doktorlar göre nefes açıcı olarak önerildiği de bilinmektedir Günümüzde de sirke evlerde dışardan müdahale ile doğal bir alev düşürücü biçiminde kullanılmaktadır Ateşi yükselen şahısların alnına koyulan sirkeli bezlerle ateşin düşürülmesi amaçlanmaktadır
Her iki mahsul de uygun koşullar ve miktarlarda tüketildiğinde sağlığa oldukça faydalıdır Mesela, günde içeceğiniz 1 kadeh şarap yürek ve damar hastalıklarında koruyucu bir etken oluştururken, tüketeceğiniz sirke de enerjik bir dezenfektan olarak gıdalardan alınan sağlığa zararlı mikroorganizmalara karşı savaş açabilmek namına doğal bir casus olarak öne çıkacaktır
Litaratür:
inploidcomtsarapvesirkearasindakifarklarnelerdir39825
Sirke ise, içerisinde şeker bulunan derhal her türlü gıdadan elde edilebilen bir gıdadır Yaş yiyecek olma şartı yoktur, kuru meyveden veya şıradan da elde edilebilmektedir Sirkenin mayalanma aşaması şaraptan ayrılır Burada iki aşamalı bir mayalanma işlemi görülmektedir Ilk Önce mayaların şekeri parçalaması ile etil içki oluşumu ve peşinde da sirke bakterileri kadar alınan etil alkolün Asetik aside dönüşmesi işlemi vardır
Şarap üretiminde mahsul hava ile şüphesiz temas ettirilmemesi, yani oksijenle etkileşime girmemesi gerekir Eğer ancak şarap hava alır ve artı ışık aşağıda kalırsa, vakit içerisinde sirkeleşecektir Sirke üretiminde de buradan anlaşılacağı gibi, oksijene gereklilik vardır genellikle birbirine eş bu iki proseste, mayalanma aşamasındaki farklılıklar iki ayrı ürünün oluşturulabilmesi açısından kilit noktadır
Sirke genelde salatalarda bir yiyecek ürünü gibi görülse de, geçmişi fazla eskilere dayanan ve dezenfektan özelliği tamamen tıbbi olarak da kullanılmıştır Sıhhat sektöründe kendine uygulama açısından yer bulan sirke, akciğer rahatsızlıkları yaşayanlara doktorlar göre nefes açıcı olarak önerildiği de bilinmektedir Günümüzde de sirke evlerde dışardan müdahale ile doğal bir alev düşürücü biçiminde kullanılmaktadır Ateşi yükselen şahısların alnına koyulan sirkeli bezlerle ateşin düşürülmesi amaçlanmaktadır
Her iki mahsul de uygun koşullar ve miktarlarda tüketildiğinde sağlığa oldukça faydalıdır Mesela, günde içeceğiniz 1 kadeh şarap yürek ve damar hastalıklarında koruyucu bir etken oluştururken, tüketeceğiniz sirke de enerjik bir dezenfektan olarak gıdalardan alınan sağlığa zararlı mikroorganizmalara karşı savaş açabilmek namına doğal bir casus olarak öne çıkacaktır
Litaratür:
inploidcomtsarapvesirkearasindakifarklarnelerdir39825