sirkenin faydaları,zeytinyağının faydaları,sirke ve zeytinyağının kalbe etkisi
Sirke ve zeytinyağı kalbi koruyor
imagessirkevezeytinyagikalbikoruyor5aff242637605
Kalp hastalarına yıllarca yağdan uzak durmalarının soylendiğine değinen Doc Dr Tuğrul Okay, “Saygın bilimsel dergilerde yayınlanan yeni araştırmalar, yağsız beslenmenin iyi bir şey olmadığını gosteriyor Cunku yağ, aynı zamanda karbonhidratın emilimini yavaşlatıyor, karbonhidratın emilimi yavaş olunca kan şekeri de daha yavaş yukseliyor Rafine (işlenmiş) karbonhidratlar cok tuketildiğinde kandaki şeker seviyesi hızlı ve cok yukseliyor, ozellikle bu durumlarda yağsız beslenmek tehlikeli oluyor diyor
Kalp hastalıkları ve beslenme ilişkisini inceleyen yeni bilimsel araştırmalar, eskiden bilinen bazı doğruları onaylarken, bazılarının da yanlış olduğunu gosteriyor
Yağın tamamen beslenmeden cıkarılmaması gerektiği bu yeni bilgilerden en onemlisi International Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doc Dr Tuğrul Okay, kalp hastalarının yağsız beslenmelerine gerek olmadığını soyluyor Ancak kalp hastalarının beslenirken gunluk kalori limitlerinde kalması ve işlenmiş (rafine) gıdaları az tuketmesi gerekiyor
Modern dunyada gıdaların buyuk coğunluğunun işlenmiş olduğunu ve bu gıdaları surekli her oğunde tuketmenin zararlı olduğuna değinen Dr Okay, beslenmede tehlikeli urunlerin başlıcalarının; aşırı et ve işlenmiş et urunleri, işlenmiş karbonhidratlar, kızarmış urunler olduğunu vurguluyor Bu yuzden katı yağlardaki asıl zararlı olan trans yağ asitlerinin giderek katı gıdalara konulmadığını belirtiyor
Dr Okay ’a gore, beslenmede sağlıklı yağların tercih edilmesi gerekiyor “Sıvı yağ ve ozellikle zeytinyağı duzenli olarak tuketilmelidir Zeytinyağının bile rafine edilmemiş şekilde tuketilmesi iyi kolesterolu yukseltmesi ve trigliseridleri duşurmesi acısından rafine zeytinyağına gore daha sağlıklıdır acıklamasını yapan Dr Okay, kalp damar sağlığını korumaya yonelik şu bilgileri veriyor:
Anne sutu almayan bebeklerde, metabolik sendrom riski artıyor!
Bebek doğduğu andan itibaren beslenmesine dikkat etmek gerekiyor Bebek anne sutu emmediyse ileri yaşta metabolik sendrom olma olasılığı yukseliyor Anne sutunun koruyucu etkisi var ama anne sutu almayan bebeklere verilen yuksek şeker ve nişasta nedeniyle rafine karbonhidrat tuketimi erken yaşta başlıyor, buna bağlı olarak da insulin salgılanmasında aşırılık daha ilk aylarda ortaya cıkıyor Erken yaştaki bu tanışma da bebeğin ileri yaşlarda metabolik sendrom olmasını kolaylaştırıyor
Zeytinyağı şekerin emilimini duşuruyor
Aynı şekilde hem cocukların hem yetişkinlerin rafine karbonhidrat, beyaz ekmek, unlu gıdalar ve tahıl gevrekleri tuketmeleri, icindeki işlenmiş karbonhidrat nedeniyle kan şekerini hızla yukseltiyor Ozellikle mısır gevrekleri ekmekten daha hızlı bir şekilde kan şekerini yukselttiğinden fazla miktarda, sık sık tuketilmemesi gerekiyor Oğunlerimizin ayrılmaz parcası olan ekmek tuketimini ve işlenmiş karbonhidrat tuketimini azaltmanın yanı sıra bunları yemeden once ozellikle oğlen ve akşam yemeklerinden once zeytinyağlı sirkeli salata tuketmek cok onemli Zeytinyağı şekerin emilimini azaltırken, sirke kandaki şekerin yukselmesine engel oluyor
Diyet iceceklere dikkat!
Diyet kola ve diğer diyet icecekleri tuketirken de dikkatli olmak gerekiyor Cunku yuksek kalori ve şeker iceriğinden dolayı normal kola ve diğer icecekleri tuketmek istemeyenler diyet diye duşundukleri bu icecekleri cok tuketiyorlar Son iki yıl icinde yapılmış calışmalarda diyet iceceklerin tuketimi ile diyabet ve metabolik sendrom arasında cok kuvvetli bir ilişki olduğu gosterilmiştir Son zamanlarda bazı icecek firmalarının adlarındaki “diyet adını kaldırıp farklı isimler ile aynı urunleri piyasaya surmeleri dikkat cekicidir
Sigara iyi kolestrolu duşuruyor
Turk toplumunda, HDL adını verdiğimiz iyi kolesterolun duşuk olmasının bir nedeni yuksek oranda sigara icimi ise de diğer nedenini de fazla ekmek tuketilmesinde aramak gerekiyor
Egzersizden vazgecmeyin
Sağlıklı beslenmenin temelinde ne yediğiniz değil ne kadar tukettiğiniz gelmektedir Temel felsefe az yemektir Bunun ayrılmaz bir parcası da tabii ki ne kadar yaktığınızdır Egzersizi olmayan sağlıklı bir yaşam duşunulmemelidir Egzersizin mutlaka programlı olması da gerekmemektedir Alışkanlık olarak asansor kullanmamak, mutlaka arabayı uzağa park etmek veya arabasız yuruyerek gitmek gundelik yaşamın bir parcası olmalıdır
Fazla insulin damarın yapısını bozuyor
Yuksek glisemik indeksli gıdalar dediğimiz işlenmiş gıdalar kan şekerinin hızlı yukselmesine neden olurken damarlara asıl zararı veren bu yukselmeye yanıt olarak salgılanan insulindir Kandaki aşırı insulin damar yatağının icini doşeyen hucreleri bozuyor Bu şekilde kolesterolun damar duvarının icine girmesi kolaylaşıyor Kandaki kotu kolesterol (LDL kolesterol) de yuksek ise daha kolay damar duvarına oturarak damarların tıkanmasına neden oluyor Bu kişilerde damar duvarındaki kotu kolesterolu (LDL) temizleyen iyi kolesterol (HDL) de duşuk ise (40mgdl altında) damar sertliği iyice hızlanıp erkenden kalp krizine neden oluyor Yuksek risklilerde ortak adı “statin olan ilacların duzenli kullanılması kotu kolesterol olan LDL ’yi azaltıyor, damar sertliği ve olumu ciddi anlamda duşuruyor Bu ilaclar sadece kotu kolesterolu duşurmekle kalmıyor aynı zamanda şeker metabolizmasını da olumlu yonde etkiliyorlar Bu nedenle kotu kolesterolu duşuren başka grup ilaclar aynı şekilde damar sertliğini durduramıyorlar
Kalp hastasının aslında şeker metabolizması bozuk
Kalp damarlarında tıkanıklık olan hastaların şeker metabolizması bozuk Kalp damar hastalığı olanların şeker hastası gibi beslenmeleri gerekiyor Kan şekerlerinin normal olması bu beslenme şekline uymamak icin bir neden olmamalıdır Koroner kalp hastalığına aday kişinin de yağdan cok karbonhidrat metabolizmasına dikkat etmesi gerekiyor Bugun icin artık damar duvarlarını bozanın kandaki yuksek insulin duzeyleri olduğu biliniyor Yuksek insulin duzeylerine izin vermemenin ancak şeker hastası gibi yaşamaktan gectiğini unutmamak gerekiyor
ekolaynet
Sirke ve zeytinyağı kalbi koruyor
imagessirkevezeytinyagikalbikoruyor5aff242637605
Kalp hastalarına yıllarca yağdan uzak durmalarının soylendiğine değinen Doc Dr Tuğrul Okay, “Saygın bilimsel dergilerde yayınlanan yeni araştırmalar, yağsız beslenmenin iyi bir şey olmadığını gosteriyor Cunku yağ, aynı zamanda karbonhidratın emilimini yavaşlatıyor, karbonhidratın emilimi yavaş olunca kan şekeri de daha yavaş yukseliyor Rafine (işlenmiş) karbonhidratlar cok tuketildiğinde kandaki şeker seviyesi hızlı ve cok yukseliyor, ozellikle bu durumlarda yağsız beslenmek tehlikeli oluyor diyor
Kalp hastalıkları ve beslenme ilişkisini inceleyen yeni bilimsel araştırmalar, eskiden bilinen bazı doğruları onaylarken, bazılarının da yanlış olduğunu gosteriyor
Yağın tamamen beslenmeden cıkarılmaması gerektiği bu yeni bilgilerden en onemlisi International Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doc Dr Tuğrul Okay, kalp hastalarının yağsız beslenmelerine gerek olmadığını soyluyor Ancak kalp hastalarının beslenirken gunluk kalori limitlerinde kalması ve işlenmiş (rafine) gıdaları az tuketmesi gerekiyor
Modern dunyada gıdaların buyuk coğunluğunun işlenmiş olduğunu ve bu gıdaları surekli her oğunde tuketmenin zararlı olduğuna değinen Dr Okay, beslenmede tehlikeli urunlerin başlıcalarının; aşırı et ve işlenmiş et urunleri, işlenmiş karbonhidratlar, kızarmış urunler olduğunu vurguluyor Bu yuzden katı yağlardaki asıl zararlı olan trans yağ asitlerinin giderek katı gıdalara konulmadığını belirtiyor
Dr Okay ’a gore, beslenmede sağlıklı yağların tercih edilmesi gerekiyor “Sıvı yağ ve ozellikle zeytinyağı duzenli olarak tuketilmelidir Zeytinyağının bile rafine edilmemiş şekilde tuketilmesi iyi kolesterolu yukseltmesi ve trigliseridleri duşurmesi acısından rafine zeytinyağına gore daha sağlıklıdır acıklamasını yapan Dr Okay, kalp damar sağlığını korumaya yonelik şu bilgileri veriyor:
Anne sutu almayan bebeklerde, metabolik sendrom riski artıyor!
Bebek doğduğu andan itibaren beslenmesine dikkat etmek gerekiyor Bebek anne sutu emmediyse ileri yaşta metabolik sendrom olma olasılığı yukseliyor Anne sutunun koruyucu etkisi var ama anne sutu almayan bebeklere verilen yuksek şeker ve nişasta nedeniyle rafine karbonhidrat tuketimi erken yaşta başlıyor, buna bağlı olarak da insulin salgılanmasında aşırılık daha ilk aylarda ortaya cıkıyor Erken yaştaki bu tanışma da bebeğin ileri yaşlarda metabolik sendrom olmasını kolaylaştırıyor
Zeytinyağı şekerin emilimini duşuruyor
Aynı şekilde hem cocukların hem yetişkinlerin rafine karbonhidrat, beyaz ekmek, unlu gıdalar ve tahıl gevrekleri tuketmeleri, icindeki işlenmiş karbonhidrat nedeniyle kan şekerini hızla yukseltiyor Ozellikle mısır gevrekleri ekmekten daha hızlı bir şekilde kan şekerini yukselttiğinden fazla miktarda, sık sık tuketilmemesi gerekiyor Oğunlerimizin ayrılmaz parcası olan ekmek tuketimini ve işlenmiş karbonhidrat tuketimini azaltmanın yanı sıra bunları yemeden once ozellikle oğlen ve akşam yemeklerinden once zeytinyağlı sirkeli salata tuketmek cok onemli Zeytinyağı şekerin emilimini azaltırken, sirke kandaki şekerin yukselmesine engel oluyor
Diyet iceceklere dikkat!
Diyet kola ve diğer diyet icecekleri tuketirken de dikkatli olmak gerekiyor Cunku yuksek kalori ve şeker iceriğinden dolayı normal kola ve diğer icecekleri tuketmek istemeyenler diyet diye duşundukleri bu icecekleri cok tuketiyorlar Son iki yıl icinde yapılmış calışmalarda diyet iceceklerin tuketimi ile diyabet ve metabolik sendrom arasında cok kuvvetli bir ilişki olduğu gosterilmiştir Son zamanlarda bazı icecek firmalarının adlarındaki “diyet adını kaldırıp farklı isimler ile aynı urunleri piyasaya surmeleri dikkat cekicidir
Sigara iyi kolestrolu duşuruyor
Turk toplumunda, HDL adını verdiğimiz iyi kolesterolun duşuk olmasının bir nedeni yuksek oranda sigara icimi ise de diğer nedenini de fazla ekmek tuketilmesinde aramak gerekiyor
Egzersizden vazgecmeyin
Sağlıklı beslenmenin temelinde ne yediğiniz değil ne kadar tukettiğiniz gelmektedir Temel felsefe az yemektir Bunun ayrılmaz bir parcası da tabii ki ne kadar yaktığınızdır Egzersizi olmayan sağlıklı bir yaşam duşunulmemelidir Egzersizin mutlaka programlı olması da gerekmemektedir Alışkanlık olarak asansor kullanmamak, mutlaka arabayı uzağa park etmek veya arabasız yuruyerek gitmek gundelik yaşamın bir parcası olmalıdır
Fazla insulin damarın yapısını bozuyor
Yuksek glisemik indeksli gıdalar dediğimiz işlenmiş gıdalar kan şekerinin hızlı yukselmesine neden olurken damarlara asıl zararı veren bu yukselmeye yanıt olarak salgılanan insulindir Kandaki aşırı insulin damar yatağının icini doşeyen hucreleri bozuyor Bu şekilde kolesterolun damar duvarının icine girmesi kolaylaşıyor Kandaki kotu kolesterol (LDL kolesterol) de yuksek ise daha kolay damar duvarına oturarak damarların tıkanmasına neden oluyor Bu kişilerde damar duvarındaki kotu kolesterolu (LDL) temizleyen iyi kolesterol (HDL) de duşuk ise (40mgdl altında) damar sertliği iyice hızlanıp erkenden kalp krizine neden oluyor Yuksek risklilerde ortak adı “statin olan ilacların duzenli kullanılması kotu kolesterol olan LDL ’yi azaltıyor, damar sertliği ve olumu ciddi anlamda duşuruyor Bu ilaclar sadece kotu kolesterolu duşurmekle kalmıyor aynı zamanda şeker metabolizmasını da olumlu yonde etkiliyorlar Bu nedenle kotu kolesterolu duşuren başka grup ilaclar aynı şekilde damar sertliğini durduramıyorlar
Kalp hastasının aslında şeker metabolizması bozuk
Kalp damarlarında tıkanıklık olan hastaların şeker metabolizması bozuk Kalp damar hastalığı olanların şeker hastası gibi beslenmeleri gerekiyor Kan şekerlerinin normal olması bu beslenme şekline uymamak icin bir neden olmamalıdır Koroner kalp hastalığına aday kişinin de yağdan cok karbonhidrat metabolizmasına dikkat etmesi gerekiyor Bugun icin artık damar duvarlarını bozanın kandaki yuksek insulin duzeyleri olduğu biliniyor Yuksek insulin duzeylerine izin vermemenin ancak şeker hastası gibi yaşamaktan gectiğini unutmamak gerekiyor
ekolaynet