Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Şirket ortakları ne kadar zekat vermeli

Şirket ortakları ne kadar zekat vermeli
0
72

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Şirket ortakları nasıl zekat verirler?

Şirketler, hukmi şahıs niteliğinde olduklarından, şirketlerin kendisi değil de, ortaklardan her birinin hissesi, tek başına veya varsa diğer mallarıyla birlikte nisap miktarına ulaşırsa zekata tabi olur Buna gore, asli ihtiyaclarından fazla, nisap miktarı (8018 gr altın veya dengi para değerinde) mala sahip olan kimsenin, bu malın uzerinden bir yıl gecmesi halinde zekatını vermesi gerekir
Sanayi sektorunde faaliyet gosteren şirketlerin; duran varlıkları (uretim aletleri, makine vb) zekattan muaftır

Bir yıllık borclar, malzeme, işcilik, uretim, pazarlama, yonetim, finansman vb giderlerin maliyet hesapları yapılıp cıkarıldıktan sonra donen varlıklar (yarı mamul ve uretilmiş mallar, hammaddeler, nakit para, cek vs) net kar ile birlikte % 2,5 oranında zekata tabidir (Zuhayli, elFıkhu’lİslami, II, 864865)

Dolayısıyla boyle bir şirketin ortağı olan kişi, şirketin buro, alet vb duran varlıkları dışındaki donen varlığından kendi hissesine duşen miktarın nisaba ulaşması ve uzerinden bir yıl gecmesi halinde zekatını vermesi gerekir Ticaret alanında calışan şirketlerde de durum aynıdır Ancak hisse sahiplerinin, zekatın verilmesini şirket yonetimine bırakması halinde, yonetim, hisse sahiplerine vekaleten onların payının zekatını verebilir Bu durumda, gercek şahıslar mallarının zekatını nasıl hesaplayıp veriyorlarsa, şirket yonetimi de o şekilde verir Şirket, hisselerin zekatını vermemişse, hissedarların kendi hisselerinin zekatını vermeleri gerekir (Mecma’u’lFıkh, Kararat ve Tevsıyat, 611 Şubat 1988 tarihli karar, s 143145)

Kameri yıl esasına gore senede bir envanterbilanco cıkarılır Donen varlıklar olan eldeki mallar, nakitler, cekler ve alacaklar değer olarak toplanır Varsa borclar cıkarıldıktan sonra geride kalan tum meblağın % 2,5’u zekat olarak verilir

858,497Konular
981,928Mesajlar
29,944Kullanıcılar
coldsteez2Son üye
Üst Alt