iltasyazilim
FD Üye
Şırnağın Bölgesel Yemekleri nelerdir,Şırnağın Yemekleri,Şırnağın mutfağı,Şırnağın kültürel Yemekleri,Şırnağın Yöresel Yemek Yemek tarifleri
KUTLIK : Küçük bulgur ve küçük yarma (Çigköftelik) birbirine karıştırılır,hamur haline getirilirKızartılmış soğanlı kıyma içine doldurulurKaynar suya atılıp pişirilirSudan çıkarılıp yumurtaya bulandırılırYağda kızartılıp servis yapılır
2SERBIDEV: Yarma adamakıllı pişirilir,büyük bir tabağa konulurİçi açıldıktan daha sonra bu çukura kurut(Keşkçortan) suyu ve yağ dökülürYarma üstüne kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır
3PERDEPİLAV: Dibi yuvarlak tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş yufka haline getirilmiş hamur yerleştiririzAz pişirilen pilava tavuk eti,baharat ve badem karıştırılır ve bu hazırlanan yufka haline getirilmiş hamurun içine konulurAğzı bitmiş yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatılırÜstü ve altı ateşte veya fırında pişirilirSonra servis yapılır
4KİPE : Koyunun bağırsakları tamamen yıkanır,bezleri koparılırTers çevrilir yıkanır ve temizlenirPirinç ve kıyma pişirilmeden içine doldurulurSıcak suya atılıp kaynatılırPiştikten daha sonra servis yapılır
5HEKEHEŞANDİ: Pilav yağsız olarak yapılırİçine kıyma katılır ve yoğurulurYumurta dibi şekil verilerek yağda yumurtaya bulanmış şekilde kızartılırServis yapılır,
6ŞIMŞIPE : Günümüzde dolma diye anılan yemeğin yöremizdeki adıdırSoğan,patlıcan,
domates,kabaklar açılır ve oyulurPancar veya asma yaprakları hazırlanırPirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılır, baharatlanırAdı geçen sebzelere doldurulurTencereye dizilip,pişirilirServis yapılır
7MEYRE(Mehir): Ayran ve vurma ateşe bırakılırYumurta çırpılır içine bırakılır
Aralıksız bir şekilde karıştırılırKaynayıncaya kadar devam edilirParçalanmış kabaklar ve
Pancar yaprakları içine katılırBir parça pişince ateşten indirilirSoğuk servis yapılır
8BIRINZER : Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılırAteşe konulup kaynatılırİçine pirinç atılıp pişirilirBiraz tarçın ve sarı boya katılırAteşten indirilip soğuk olarak servis yapılır
9MAHMILATIK: İnce bulgur küpe bırakılırŞalgam kaynadıktan daha sonra,soğutulur ve süzülerek küpe bırakılırBiraz su ve biraz hamur üstüne katılır(Mayalı hamur olmalıdır)Ağzını kapatıp örttükten sonradan çamurla kapatılırKırk gün bekletildikten sonradan açılır ve turşu gibi kullanılır
10FIREYDİN: Saç ekmeği ince açılırDövülmüş ceviz ile toz şeker karıştırılıp ekmek olacak hamurun üstüne serilirGüzelce kıvrıldıktan sonra,simit gibi yuvarlak yapılıp,dolanırFıreydin kavgalı yağda kızartılır ve şıra dökülürSoğuyunca servis yapılır
11SURYAZ : Suryaz otu kıyılır ve yıkanırSuda kaynatılırSonra süzülüp sıkılırKızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılırÜzerine suryaz otu eklenerek karıştırılırİçine kavurma atılırKarıştırılıp servis yapılır *
KUTLIK : Küçük bulgur ve küçük yarma (Çigköftelik) birbirine karıştırılır,hamur haline getirilirKızartılmış soğanlı kıyma içine doldurulurKaynar suya atılıp pişirilirSudan çıkarılıp yumurtaya bulandırılırYağda kızartılıp servis yapılır
2SERBIDEV: Yarma adamakıllı pişirilir,büyük bir tabağa konulurİçi açıldıktan daha sonra bu çukura kurut(Keşkçortan) suyu ve yağ dökülürYarma üstüne kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır
3PERDEPİLAV: Dibi yuvarlak tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş yufka haline getirilmiş hamur yerleştiririzAz pişirilen pilava tavuk eti,baharat ve badem karıştırılır ve bu hazırlanan yufka haline getirilmiş hamurun içine konulurAğzı bitmiş yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatılırÜstü ve altı ateşte veya fırında pişirilirSonra servis yapılır
4KİPE : Koyunun bağırsakları tamamen yıkanır,bezleri koparılırTers çevrilir yıkanır ve temizlenirPirinç ve kıyma pişirilmeden içine doldurulurSıcak suya atılıp kaynatılırPiştikten daha sonra servis yapılır
5HEKEHEŞANDİ: Pilav yağsız olarak yapılırİçine kıyma katılır ve yoğurulurYumurta dibi şekil verilerek yağda yumurtaya bulanmış şekilde kızartılırServis yapılır,
6ŞIMŞIPE : Günümüzde dolma diye anılan yemeğin yöremizdeki adıdırSoğan,patlıcan,
domates,kabaklar açılır ve oyulurPancar veya asma yaprakları hazırlanırPirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılır, baharatlanırAdı geçen sebzelere doldurulurTencereye dizilip,pişirilirServis yapılır
7MEYRE(Mehir): Ayran ve vurma ateşe bırakılırYumurta çırpılır içine bırakılır
Aralıksız bir şekilde karıştırılırKaynayıncaya kadar devam edilirParçalanmış kabaklar ve
Pancar yaprakları içine katılırBir parça pişince ateşten indirilirSoğuk servis yapılır
8BIRINZER : Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılırAteşe konulup kaynatılırİçine pirinç atılıp pişirilirBiraz tarçın ve sarı boya katılırAteşten indirilip soğuk olarak servis yapılır
9MAHMILATIK: İnce bulgur küpe bırakılırŞalgam kaynadıktan daha sonra,soğutulur ve süzülerek küpe bırakılırBiraz su ve biraz hamur üstüne katılır(Mayalı hamur olmalıdır)Ağzını kapatıp örttükten sonradan çamurla kapatılırKırk gün bekletildikten sonradan açılır ve turşu gibi kullanılır
10FIREYDİN: Saç ekmeği ince açılırDövülmüş ceviz ile toz şeker karıştırılıp ekmek olacak hamurun üstüne serilirGüzelce kıvrıldıktan sonra,simit gibi yuvarlak yapılıp,dolanırFıreydin kavgalı yağda kızartılır ve şıra dökülürSoğuyunca servis yapılır
11SURYAZ : Suryaz otu kıyılır ve yıkanırSuda kaynatılırSonra süzülüp sıkılırKızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılırÜzerine suryaz otu eklenerek karıştırılırİçine kavurma atılırKarıştırılıp servis yapılır *