Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Şırnakda ne yenir

Şırnakda ne yenir

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Şırnak yemekleri
Şırnak bölgesel yemekleri
Şırnak yöresine ait yemekler

1KUTLIK : Küçük bulgur ve ufak yarma (Çigköftelik) birbirine karıştırılır,hamur haline getirilirKızartılmış soğanlı kıyma içine doldurulurKaynar suya atılıp pişirilirSudan çıkarılıp yumurtaya bulandırılırYağda kızartılıp servis yapılır
Şırnak ili yöresel yemekleri


2SERBIDEV: Yarma ayrıntılarıyla pişirilir,büyük bir tabağa konulurİçi açıldıktan sonradan bu çukura kurut(Keşkçortan) suyu ve yağ dökülürYarma üstüne kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır


3PERDEPİLAV: Dibi dairesel tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş yufka haline getirilmiş hamur yerleştiririzAz pişirilen pilava tavuk eti,baharat ve badem karıştırılır ve bu hazırlanan yufka haline getirilmiş hamurun içine konulurAğzı baştan yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatılırÜstü ve altı ateşte ya da fırında pişirilirSonra servis yapılır


4KİPE : Koyunun bağırsakları iyice yıkanır,bezleri koparılırTers çevrilir yıkanır ve temizlenirPirinç ve kıyma pişirilmeden içine doldurulurSıcak suya atılıp kaynatılırPiştikten sonradan servis yapılır


5HEKEHEŞANDİ: Pilav yağsız olarak yapılırİçine kıyma katılır ve yoğurulurYumurta dibi şekil verilerek yağda yumurtaya bulanmış şekilde kızartılırServis yapılır,


6ŞIMŞIPE : Günümüzde dolma diye anılan yemeğin yöremizdeki adıdırSoğan,patlıcan,
domates,kabaklar açılır ve oyulurPancar veya asma yaprakları hazırlanırPirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılır, baharatlanırAdı geçen sebzelere doldurulurTencereye dizilip,pişirilirServis yapılır


7MEYRE(Mehir): Ayran ve vurma ateşe bırakılırYumurta çırpılır içine bırakılır
Aralıksız bir şekilde karıştırılırKaynayıncaya kadar devam edilirParçalanmış kabaklar ve
Pancar yaprakları içine katılırBir parça pişince ateşten indirilirSoğuk servis yapılır


8BIRINZER : Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılırAteşe konulup kaynatılırİçine pirinç atılıp pişirilirBiraz tarçın ve sarı boya katılırAteşten indirilip soğuk olarak servis yapılır


9MAHMILATIK: İnce bulgur küpe bırakılırŞalgam kaynadıktan daha sonra,soğutulur ve süzülerek küpe bırakılırBiraz su ve biraz hamur üzerine katılır(Mayalı hamur olmalıdır)Ağzını kapatıp örttükten sonra çamurla kapatılırKırk gün bekletildikten sonradan açılır ve turşu gibi kullanılır


10FIREYDİN: Saç ekmeği ince açılırDövülmüş ceviz ile toz şeker karıştırılıp ekmek olacak hamurun üstüne serilirGüzelce kıvrıldıktan sonra,simit gibi dairesel yapılıp,dolanırFıreydin kızgın yağda kızartılır ve şıra dökülürSoğuyunca servis yapılır


11SURYAZ : Suryaz otu kıyılır ve yıkanırSuda kaynatılırSonra süzülüp sıkılırKızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılırÜzerine suryaz otu eklenerek karıştırılırİçine kavurma atılırKarıştırılıp servis yapılır *
 
858,496Konular
981,668Mesajlar
29,740Kullanıcılar
Üst Alt