Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Şırnakın Yemekleri

Şırnakın Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Şırnakın yöresel Yemekleri,Şırnakın Yemekleri nelerdir,Şırnak Yemekleri,Şırnak Yemek tarifleri,Şırnağın Kültürel Yemekleri

ŞIRNAK İLİ VE ÇEVRESİ YEMEK ÇEŞİTLERİ

1KUTLIK : Küçük bulgur ve minik yarma (Çigköftelik) birbirine karıştırılır,hamur haline getirilirKızartılmış soğanlı kıyma içine doldurulurKaynar suya atılıp pişirilirSudan çıkarılıp yumurtaya bulandırılırYağda kızartılıp servis yapılır


2SERBIDEV: Yarma en ince ayrıntısına kadar pişirilir,büyük bir tabağa konulurİçi açıldıktan sonra bu çukura kurut(Keşkçortan) suyu ve yağ dökülürYarma üzerine kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır

3PERDEPİLAV: Dibi yuvarlak tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş yufka haline getirilmiş hamur yerleştiririzAz pişirilen pilava tavuk eti,baharat ve badem karıştırılır ve bu hazırlanan yufka haline getirilmiş hamurun içine konulurAğzı yeniden yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatılırÜstü ve altı ateşte ya da fırında pişirilirSonra servis yapılır

4KİPE : Koyunun bağırsakları ayrıntılarıyla yıkanır,bezleri koparılırTers çevrilir yıkanır ve temizlenirPirinç ve kıyma pişirilmeden içine doldurulurSıcak suya atılıp kaynatılırPiştikten daha sonra servis yapılır

5HEKEHEŞANDİ: Pilav yağsız olarak yapılırİçine kıyma katılır ve yoğurulurYumurta dibi şekil verilerek yağda yumurtaya bulanmış şekilde kızartılırServis yapılır,

6ŞIMŞIPE : Günümüzde dolma diye anılan yemeğin yöremizdeki adıdırSoğan,patlıcan,
domates,kabaklar açılır ve oyulurPancar veya asma yaprakları hazırlanırPirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılır, baharatlanırAdı geçen sebzelere doldurulurTencereye dizilip,pişirilirServis yapılır

7MEYRE(Mehir): Ayran ve vurma ateşe bırakılırYumurta çırpılır içine bırakılır
Sürekli bir şekilde karıştırılırKaynayıncaya dek devam edilirParçalanmış kabaklar ve
Pancar yaprakları içine katılırBir parça pişince ateşten indirilirSoğuk servis yapılır

8BIRINZER : Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılırAteşe konulup kaynatılırİçine pirinç atılıp pişirilirBiraz tarçın ve sarı boya katılırAteşten indirilip soğuk olarak servis yapılır

9MAHMILATIK: İnce bulgur küpe bırakılırŞalgam kaynadıktan sonradan,soğutulur ve süzülerek küpe bırakılırBiraz su ve azıcık hamur üstüne katılır(Mayalı hamur olmalıdır)Ağzını kapatıp örttükten sonradan çamurla kapatılırKırk gün bekletildikten daha sonra açılır ve turşu gibi kullanılır

10FIREYDİN: Saç ekmeği ince açılırDövülmüş ceviz ile toz şeker karıştırılıp ekmek olacak hamurun üzerine serilirGüzelce kıvrıldıktan sonra,simit gibi dairesel yapılıp,dolanırFıreydin kavgalı yağda kızartılır ve şıra dökülürSoğuyunca servis yapılır

11SURYAZ : Suryaz otu kıyılır ve yıkanırSuda kaynatılırSonra süzülüp sıkılırKızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılırÜzerine suryaz otu eklenerek karıştırılırİçine kavurma atılırKarıştırılıp servis yapılır *
 
858,478Konular
981,296Mesajlar
29,563Kullanıcılar
Malin.Son üye
Üst Alt