iltasyazilim
FD Üye
Sivas Yemekleri,Sivasın Yemekleri nelerdir,sivasın yemek yemek kültürü,sivasın yemek tarifleri,sivasın meşhur yemekleri
SİVAS BÖLGESEL YEMEKLERİ
Sivas insanlar mutfağında çorbalar yemekte ön sırayı alan ve özellikle yaşlılar göre yürek yağmurudiye latife yapılan bir yiyecektir
Kış çorbalarının başında gelen peskütan, un ya da çok az yarma unu ile yoğurdun pişirilmesi ile hazırlanan bir yiyecektir Yarma, yeşil mercimek ve peskütan su ile çorba kıvamında pişirilir Üzerine soğan yağda kızdırılır ve nane konularak çorbaya ilave edilir (sokaraç)
Peskütan çorbası kış günlerinin lezzetli ve besleyici bir yemeğidir Yazın en ünlü çorbası ise pancar çorbasıdır Diğerleri; kesme çorbası (hamur çorbası), tarhana, şalgam, patates, şehriye, mercimek, bulgur, düğülcek çorbalarıdır
Et yemeklerinin başında, sebzeli et yemeği kazanç Önce kızartılarak pişirilmiş etlere patlıcan, biber, domates konularak hazırlanır
Sebzeli et çarşı fırınlarında tavalarda hazırlanır ve buna fırına tava belirlemekdenilir
Sivas kebabı da sebzenin bol bulunduğu yazsonbahar aylarında yapılan bir çarşı yemeğidir Pehli, çirli et, yaprak sarması, lahana sarması, dolmalar, köfteler, kızartma köftesi (kadınbudu köfte), sulu köfte (bulgurlu köfte), mirik köftesi (etsiz), yahni ve mıhlamalar diğer yemeklerimizdir
Sebze yemekleri içinde kabak yemekleri (kavurması, sütlü kabak, üzümlü kabak), şalgam kavurması ve yemeği, patates tiritlisi, baharda kırlarda kendiliğinden yetişen bir bitki olan madımakla yapılan yemekler tartı taşırlar Sofralarımızın vazgeçilmez yemeği olan pilav için ekmek hazır, pilav vezirdenilmiştir
Bulgur, pirinç, kuskus, erişte pilavları öbür lezzet ve görünümde olan çeşitler olarak sofrada yerlerini alırlar Hoşaflar ve bayram çorbası, pilavların yanına sofraya getirilir
Sivas mutfağının börekleri ise lezzetin ve nefasetin birer mahsulüdürler Su böreği, köylü böreği, yufka böreği, tel böreği, yarımca börek, dible gibi çeşitleri vardır
Tatlıların başında baklava, hurma, tava hurması, sarığı burma, kırım baklavası, kadayıf, yufka böreği, helva, hasuda (aside), paluza (pelte), karaş, pestil kızartması, incir dolması, ballı börek ve daha fazla ramazan tatlısı olan güllaç gelmektedir Akraba ve dostların topluca yemek yemek yedikleri, toplumdaki sosyal dayanışmayı canlı tutan tören yemekleri de özel gün yemekleri olarak siklet taşırlar
Dini bayramlar, kandiller, aşüre ayı, nevruz ve eğrilce (hıdırellez) gibi mevsimlik bayramlar, evlenme ve sünnet düğünleri, iftar davetleri, hac dönüşü yedirilen yemekler, ölü evine gönderilen yemekler, özel gün yemekleri olarak yenildiği günlerin anlamını belirtmektedirler *
SİVAS BÖLGESEL YEMEKLERİ
Sivas insanlar mutfağında çorbalar yemekte ön sırayı alan ve özellikle yaşlılar göre yürek yağmurudiye latife yapılan bir yiyecektir
Kış çorbalarının başında gelen peskütan, un ya da çok az yarma unu ile yoğurdun pişirilmesi ile hazırlanan bir yiyecektir Yarma, yeşil mercimek ve peskütan su ile çorba kıvamında pişirilir Üzerine soğan yağda kızdırılır ve nane konularak çorbaya ilave edilir (sokaraç)
Peskütan çorbası kış günlerinin lezzetli ve besleyici bir yemeğidir Yazın en ünlü çorbası ise pancar çorbasıdır Diğerleri; kesme çorbası (hamur çorbası), tarhana, şalgam, patates, şehriye, mercimek, bulgur, düğülcek çorbalarıdır
Et yemeklerinin başında, sebzeli et yemeği kazanç Önce kızartılarak pişirilmiş etlere patlıcan, biber, domates konularak hazırlanır
Sebzeli et çarşı fırınlarında tavalarda hazırlanır ve buna fırına tava belirlemekdenilir
Sivas kebabı da sebzenin bol bulunduğu yazsonbahar aylarında yapılan bir çarşı yemeğidir Pehli, çirli et, yaprak sarması, lahana sarması, dolmalar, köfteler, kızartma köftesi (kadınbudu köfte), sulu köfte (bulgurlu köfte), mirik köftesi (etsiz), yahni ve mıhlamalar diğer yemeklerimizdir
Sebze yemekleri içinde kabak yemekleri (kavurması, sütlü kabak, üzümlü kabak), şalgam kavurması ve yemeği, patates tiritlisi, baharda kırlarda kendiliğinden yetişen bir bitki olan madımakla yapılan yemekler tartı taşırlar Sofralarımızın vazgeçilmez yemeği olan pilav için ekmek hazır, pilav vezirdenilmiştir
Bulgur, pirinç, kuskus, erişte pilavları öbür lezzet ve görünümde olan çeşitler olarak sofrada yerlerini alırlar Hoşaflar ve bayram çorbası, pilavların yanına sofraya getirilir
Sivas mutfağının börekleri ise lezzetin ve nefasetin birer mahsulüdürler Su böreği, köylü böreği, yufka böreği, tel böreği, yarımca börek, dible gibi çeşitleri vardır
Tatlıların başında baklava, hurma, tava hurması, sarığı burma, kırım baklavası, kadayıf, yufka böreği, helva, hasuda (aside), paluza (pelte), karaş, pestil kızartması, incir dolması, ballı börek ve daha fazla ramazan tatlısı olan güllaç gelmektedir Akraba ve dostların topluca yemek yemek yedikleri, toplumdaki sosyal dayanışmayı canlı tutan tören yemekleri de özel gün yemekleri olarak siklet taşırlar
Dini bayramlar, kandiller, aşüre ayı, nevruz ve eğrilce (hıdırellez) gibi mevsimlik bayramlar, evlenme ve sünnet düğünleri, iftar davetleri, hac dönüşü yedirilen yemekler, ölü evine gönderilen yemekler, özel gün yemekleri olarak yenildiği günlerin anlamını belirtmektedirler *