Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Siyah Çay Mı? Yeşil Çay Mı?

Siyah Çay Mı? Yeşil Çay Mı?
0
134

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Ülkemizde üretimi ve tüketimi oldukça yaygın olan çay, dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecektir. Lezzetinin yanı sıra özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla çayın sağlığı iyileştirici etkileri tekrar gündeme gelmiştir.

Çayın antioksidan özellik gösteren flavonoidler bakımından zengin olması nedeniyle başta kalp-damar hastalıkları ve kanser türleri olmak üzere bir çok hastalıktan koruyucu olduğunu söylemek mümkündür.

Çay, en çok siyah ve yeşil çay olarak tüketilmektedir. Siyah ve yeşil çaylar üretim esnasında tabi tutuldukları işlemler nedeniyle birbirinden ayrılmakta, antioksidan özellik bakımından daha az işlem görmüş olan yeşil çay bir adım daha öne çıkmaktadır.

Yapılan çalışmalar günde 3 fincandan fazla siyah çay tüketenlerde kalp krizi riskinin hiç tüketmeyenlere oranla %68 daha az olduğunu göstermiştir. Çay türlerinin akciğer, kolon, mide gibi bir çok kanser türünden koruyucu olduğu da vurgulanmakta, hem yeşil, hem de siyah çayın kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği, bakteri öldürücü etkileri dolayısıyla özellikle yeşil çayın mide kanserinden koruyucu olduğu bildirilmektedir. Özellikle Japonlarda yeşil çay tüketiminin oldukça yaygın olması nedeniyle, sigara tüketimi de fazla olmasına rağmen akciğer kanserine yakalanma riski düşüktür.

Kahve, kakao, kola ve bazı ilaçlarda olduğu gibi çayda da doğal olarak kafein bulunur. Klasik yöntemle hazırlanan 1 fincan siyah çayda yaklaşık 40 mg kafein vardır. Günlük kafein tüketiminin ise 300 mg aşmaması gerekmektedir. Fazla tüketilen kafein idrar söktürücü nitelikte olduğundan vücut sıvı dengesini olumsuz etkileyebileceği gibi yorgunluk, sinirlilik, uykusuzluk, çarpıntı gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Vücut sıvı dengesinin uygun düzeylerde tutulması sağlığın korunması için oldukça önemlidir. Zira az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gözlenen 5 yaş altı ölümlerin %17'si sıvı kaybına bağlıdır.

Obezitenin her geçen gün daha fazla insanı tehdit eden bir sorun haline gelmesi ile birlikte özellikle internet ortamında yapılan cazibeli reklamlar insanları bitkisel ürünlere yöneltmiş, insanlarda doğal olanın zararsız olduğuna dair bir inanç geliştirmiştir. Özellikle zayıflama çayı adı altında satılan ürünlerin içeriğindeki bitkiler belli olmasına karşın miktarlarının etiket bilgilerinde yer almaması bu konuda belli bir standardizasyonun olmadığını gösterir. İçeriğindeki bitkilerin çoğunlukla müsli, idrar söktürücü ve terletici nitelikte olması vücut sıvı dengesini bozmaktadır. Yeşil çay da özellikle son yıllarda zayıflamaya yardımcı etkileri ile gündeme gelmiş olan bir bitkidir. Yeşil çayı diğer bitkisel çaylardan ayıran ise enerji harcamasını artırması, başka bir deyişle metabolizmayı hızlandırmasıdır.

Çay deyince özellikle akıllara gelen bir soru da çayın kansızlığa neden olup olmadığıdır. Birkisel ve hayvansal demir kaynakları karşılaştırıldığında çayın özellikle bitkisel demir kaynaklarının emilimini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Ancak kansızlığı yalnızca çay ve kahve tüketimine bağlamak yanlış olur. Çünkü demir emilimi birçok faktörden etkilenir.

Çayın demir emilimini olumsuz etkilememesi için alınabilecek önlemlerden bahsetmek gerekirse; özellikle yemek esnasında çay tüketmemenin, hatta yemekle çay arasında en az 1 saatlik bir zaman farkı olmasının biraz önce bahsettiğimiz olumsuz etkileri ortadan kaldırabileceği söylenebilir. Bununla birlikte demirden zengin hayvansal kaynaklı besinlerin C vitamini ile eş zamanlı olarak tüketilmesi demir emilimini arttıran etmenlerdendir.

4 temel besin grubunda yer alan besinleri dengeli miktarlarda içeren bir beslenme programına ek olarak günde 5-6 fincan çay tüketilmesinin sağlık açısından bir olumsuzluk yaratmayacağı, hatta kronik hastalık riskinin azaltılmasına ve genel sağlığın iyileştirilmesine katkı sağlayacağı söylenebilir.


 

Similar threads

Ülkemizde üretimi ve tüketimi oldukça yaygın olan çay, dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecektir. Lezzetinin yanı sıra özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla çayın sağlığı iyileştirici etkileri tekrar gündeme gelmiştir. Çayın antioksidan özellik gösteren flavonoidler bakımından...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
Çay, Asya kökenli küçük bir ağaç olan ‘camellia sinensis’ bitkisinin yeşil yapraklarından elde ediliyor. Bugün severek içtiğimiz siyah, yeşil ve beyaz çaylar aslında hep aynı bitkinin yapraklarıdır. Sadece yaprakların bize ulaşma şekli farklıdır. Yeşil çay, siyah çayın fermente edilmemiş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
145
Yeşil Çay, Camellia Sinensis isimli bitkinin yeşil yapraklarından elde edilen bir üründür. Bu bitkinin değişik yöntemlerle işlenme durumuna göre çayın türü değişmektedir. Dünyada üretilen çayın 1/4'ü yeşil çay olarak tüketilmektedir. Yeşil çay üretimde başlıca ülkeler Japonya, Çin ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
Hamilelik, fazlası ile dikkatli edilmesi ve önem gösterilmesi gereken, önemli bir süreçtir. İnsanın genel ihtiyaçlarından biri olan beslenme alışkanlığı da, bu süreç içerisinde oldukça önem teşkil eden hususlardan birisidir. Hamilelik dönemi içerisinde anne adayının yiyip içeceği gıdalara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
65
Afrika’da yıllardır tüketilen ve çoğunluğu da bu bölgede yetiştirilen Rooibos çayı yani kırmızı çay son dönemde tüm Dünya’da trend haline gelmiş durumda Diyetisyen Gizem Şeber anlatıldığı kadar mucizevi etkilere sahip mi, özellikleri nele, nasıl tüketilmeli, kimler için uygun değil gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
858,460Konular
981,104Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt