Türkiye’de siyah domates nerede yetişir?
Yeşil, kahverengi ve olgunlaşmasıyla birlikte siyah rengini alan bu domateslerin kökeni Galapagos adaları yani Güney Amerika'dır. Ülkemizde ise Akdeniz'de yetişmektedir. Siyah domates özellikle Antalya'da yetişiyor.
Siyah domates ne zaman ekilir?
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır.
Siyah domates nasıl elde edilir?
Siyah domates tohumu, Perlit toprağa yanmış hayvan gübresi karıştırılarak ekilir. Oda sıcaklığı isteyen tohum nem ve rutubet istemez. Işık almayan gölge serini yerde kolayca çiçeklenir. Kokusu ve lezzeti oldukça güzeldir.
Siyah domates doğal mı?
Koyu yeşil ve kahverengi tonlarında olan bu domateslerin kökeni Galapagos adaları. Türlerin karıştırılması ile elde edilen bu domatesler, besin değerlerinin arttırılması için üretilir. Ancak genetik olarak değiştirilmemiştir. Siyah domates kalın dokuya sahiptir ve tadı muhteşemdir.
En iyi domates tohumu hangisi?
En verimli domates tohumu; Doğal marmande domates verimli çeşitlerden olmaktadır. Ancak, düz, kalın etli ve tatlı, lezzetli bir yapıya sahip olmaktadır. Kısımlar halinde ekim yapıldığı zaman daha çok verim alınmaktadır. Bu domates çeşitlerinde hem verimli olmakla birlikte, tüm sezon boyunca meyve alınmaktadır.
Siyah domates yenir mi?
Siyah dmates doğal asidik ve lif bakımından da zengin olduğundan sindirim sorunlarına da iyi gelir. Yaşlanmayı geciktiren siyah domates, sivilce, akne ve cilt gözeneklerinden oluşan sorunları da önler. Aynı zamanda afrodizyak etkisi bulunur. Antioksidan özelliği sayesinde diyabet ve obezite ile mücadeleye iyi gelir.
Domates tohumu ekildikten kaç gün sonra çıkar?
Domates Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Domates tohumu uygun toprağa zamanında ekildikten sonra düzenli olarak sulanmalıdır. Ekilen domates tohumları yaklaşık 15 ile 20 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır.
Siyah domatesin içi nasıl?
Siyah domates oldukça etli, sert ve suludur. Domates olgunlaştıkça siyahlaşır. Normal bir domatese göre içerisinde 3-4 kat daha fazla, yaban mersini ve böğürtlen ile eşdeğer antioksidan değerlerine sahiptir. Aynı zamanda likopen ve lif bakımından da zengin olan kumato, kırmızı domatesten de daha fazla vitamin içerir.