Beslenmenize siyah turp eklemek, genel sağlığınıza şaşırtıcı bir şekilde faydalar sağlayabilir. Siyah turp, bilimsel olarak Raphanus sativus var. sativus Olarak bilinen Asya ve Avrupa’ya özgü bir turp çeşididir, koyu mor veya siyah dış kabuğa sahiptir. Dünyada İspanyol turpu olarak bilinen bu sebzeler, geleneksel turplardan biraz daha büyüktür ve lezzetleri daha fazladır. Dokusu normal turplara göre biraz daha sert olma eğilimindedir ve iç kısmı keskin beyaz renktedir. Bu sebze her market veya pazarda yaygın olarak bulunmamakla birlikte, etkileyici beslenme faydaları ve buna bağlı sağlık yararları nedeniyle popülerliği son yıllarda artmıştır.
Siyah turpta bulunan pek çok besin maddesi yüksek miktarda diyet lifi ve C vitamini, ayrıca orta düzeyde demir, magnezyum, potasyum, B, A ve E vitaminleri gibi diğer önemli vitaminleri içerir. Bakır, selenyum, çinko, spesifik antosiyaninler, antioksidanlar, enzimler barındırır. Bu sebzenin kalorisi de çok düşüktür bir porsiyonda sadece 10 kalori vardır. Siyah Turpun Faydaları Nelerdir? Siyah turp sağlığa pek çok yararı arasında karaciğer fonksiyonlarını iyileştirme, hormon düzeylerini yönetme, kan basıncını kontrol etme, kolesterolü düşürme, cilt ve saç sağlığını artırma, sindirimi arttırma, kabızlığı ve şişkinliği tedavi etme, kaşıntıyı önleme, zihinsel uyanıklığı arttırma ve safra kesesi taşlarını azaltma yeteneği bulunmaktadır ayrıca bedeni detoksifiye eder. Siyah turpun faydaları saymakla bitmiyor. Bazılarını aşağıda detaylı olarak inceleyim. Cilt sağlığı Siyah turp, detoksifiye edici özellikleri ve yüksek düzeyde B ve E vitamini ile bu sebze genel cilt sağlığını korumak için oldukça faydalıdır. Ayrıca inflamatuar oksidatif içeriğiyle kırışıklıkları ve yaşlılık lekelerini engeller.
Karaciğer Fonksiyonu Glutatyon vücuttaki en önemli antioksidanlardan biridir ve karaciğerin fazla toksin birikmemesini sağlamaktan sorumludur. Ancak, yaşınız ve glutatyon seviyeniz düştükçe, sağlık seviyesinin korunmasında bu seviyeleri artırabilen siyah turp gibi yiyecekler daha önemli hale geliyor. Bağışıklık sistemi Bu sebze içindeki C vitamini miktarları, vücudun istenmeyen patojenlere, bakterilere ve toksinlere karşı ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin üretilmesi ile bağışıklık sistemini de güçlendirileceği anlamına gelir.
Kilo kaybı Siyah turp kalori bakımından çok düşüktür, ancak diyet lifi ise yüksektir, bu da genel olarak kalori alımınıza katkıda bulunmadan tok hissetmenize yardımcı olabilir. Bu sırayla, kilo kaybına ve gelişmiş bir metabolik hıza yol açacaktır. Kolesterol ve Kan Basıncı Araştırmalar, bu olağandışı sebzenin, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kan basıncını sağlıklı bir aralıkta tutmaya yardımcı olabileceğini, diğerlerinin yanı sıra ateroskleroz, kalp krizi ve felç riskini azalttığını bulmuştur. Anti-Kanser Bu sebze içerisindeki antosiyaninler gibi antioksidanların bazıları oksidatif stresi azaltmaya ve serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olabilir, bu da kanser riskini ve kronik hastalık olasılığını azaltabilir.
Siyah Turp Tüketme Önerileri Beslenmenize kara turp dahil etmenin akıllıca ve lezzetli yolları vardır, örneğin: Biraz yağ ile soteleyip sarımsaklı yoğurtla karıştırabilirsiniz. Salatalara dahil etmek için ince rendeleyebilirsiniz. Dokusu oldukça sert olmasına rağmen, bu sebzeleri çorba ve soslarla da karıştırabilirsiniz. Bu sebzeler çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir. Siyah Turpun Zararları Nelerdir? Bu sebzelerde glikozinolat adı verilen toksinler olduğu için çok fazla siyah turp tüketmenin bazı olası yan etkileri vardır. Siyah turp, bu bileşiğin eser miktarda içerdiği lahana ailesinin bir parçasıdır. Çok miktarda tüketildiğinde, tiroid hormonu üretimini engelleyebilir ve guatr oluşumuna neden olabilir. Bazı insanların ise bu kök sebzeye alerjisi vardır ve bu nedenle siyah turptan kaçınmalıdırlar.
Siyah turpta bulunan pek çok besin maddesi yüksek miktarda diyet lifi ve C vitamini, ayrıca orta düzeyde demir, magnezyum, potasyum, B, A ve E vitaminleri gibi diğer önemli vitaminleri içerir. Bakır, selenyum, çinko, spesifik antosiyaninler, antioksidanlar, enzimler barındırır. Bu sebzenin kalorisi de çok düşüktür bir porsiyonda sadece 10 kalori vardır. Siyah Turpun Faydaları Nelerdir? Siyah turp sağlığa pek çok yararı arasında karaciğer fonksiyonlarını iyileştirme, hormon düzeylerini yönetme, kan basıncını kontrol etme, kolesterolü düşürme, cilt ve saç sağlığını artırma, sindirimi arttırma, kabızlığı ve şişkinliği tedavi etme, kaşıntıyı önleme, zihinsel uyanıklığı arttırma ve safra kesesi taşlarını azaltma yeteneği bulunmaktadır ayrıca bedeni detoksifiye eder. Siyah turpun faydaları saymakla bitmiyor. Bazılarını aşağıda detaylı olarak inceleyim. Cilt sağlığı Siyah turp, detoksifiye edici özellikleri ve yüksek düzeyde B ve E vitamini ile bu sebze genel cilt sağlığını korumak için oldukça faydalıdır. Ayrıca inflamatuar oksidatif içeriğiyle kırışıklıkları ve yaşlılık lekelerini engeller.
Karaciğer Fonksiyonu Glutatyon vücuttaki en önemli antioksidanlardan biridir ve karaciğerin fazla toksin birikmemesini sağlamaktan sorumludur. Ancak, yaşınız ve glutatyon seviyeniz düştükçe, sağlık seviyesinin korunmasında bu seviyeleri artırabilen siyah turp gibi yiyecekler daha önemli hale geliyor. Bağışıklık sistemi Bu sebze içindeki C vitamini miktarları, vücudun istenmeyen patojenlere, bakterilere ve toksinlere karşı ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin üretilmesi ile bağışıklık sistemini de güçlendirileceği anlamına gelir.
Kilo kaybı Siyah turp kalori bakımından çok düşüktür, ancak diyet lifi ise yüksektir, bu da genel olarak kalori alımınıza katkıda bulunmadan tok hissetmenize yardımcı olabilir. Bu sırayla, kilo kaybına ve gelişmiş bir metabolik hıza yol açacaktır. Kolesterol ve Kan Basıncı Araştırmalar, bu olağandışı sebzenin, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kan basıncını sağlıklı bir aralıkta tutmaya yardımcı olabileceğini, diğerlerinin yanı sıra ateroskleroz, kalp krizi ve felç riskini azalttığını bulmuştur. Anti-Kanser Bu sebze içerisindeki antosiyaninler gibi antioksidanların bazıları oksidatif stresi azaltmaya ve serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olabilir, bu da kanser riskini ve kronik hastalık olasılığını azaltabilir.
Siyah Turp Tüketme Önerileri Beslenmenize kara turp dahil etmenin akıllıca ve lezzetli yolları vardır, örneğin: Biraz yağ ile soteleyip sarımsaklı yoğurtla karıştırabilirsiniz. Salatalara dahil etmek için ince rendeleyebilirsiniz. Dokusu oldukça sert olmasına rağmen, bu sebzeleri çorba ve soslarla da karıştırabilirsiniz. Bu sebzeler çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir. Siyah Turpun Zararları Nelerdir? Bu sebzelerde glikozinolat adı verilen toksinler olduğu için çok fazla siyah turp tüketmenin bazı olası yan etkileri vardır. Siyah turp, bu bileşiğin eser miktarda içerdiği lahana ailesinin bir parçasıdır. Çok miktarda tüketildiğinde, tiroid hormonu üretimini engelleyebilir ve guatr oluşumuna neden olabilir. Bazı insanların ise bu kök sebzeye alerjisi vardır ve bu nedenle siyah turptan kaçınmalıdırlar.