Abur cuburdan vazgeçsek bir türlü, vazgeçmesek bir türlü. Bir şeyler izlerken ya da sohbet ederken çıtır çıtır bir şey yeme isteği kolay kolay görmezden gelinecek bir şey değil ama sürekli çerez yiyecek hâlimiz de yok hani çünkü bedenimize daha besleyici şeyler sokmak istiyoruz. Hâl böyle olunca da çözümü sağlıklı atıştırmalıklarda buluyoruz. Öyleyse müjdemizi isteriz, sağlıklı atıştırmalık arayanlara ilaç gibi gelecek tarifler tam burada! Cips sevdasından vazgeçemeyenler için hem besleyici ve sağlıklı hem çıtır çıtır meyve cipsi tarifleri hazırladık. Peki, farklı meyvelerle hazırlayabileceğiniz sağlıklı ve leziz cips tariflerini keşfetmeye hazır mısınız?
Armut Cipsi Tarifi
MALZEMELER
● 3 armut
HAZIRLANIŞI
● Armutların çekirdeklerini çıkarın ve meyveleri ince dilimler hâlinde doğrayın.
● Armut dilimlerini pişirme kağıdının üstüne ayrık ayrık dizin.
● 110 derecede ısıttığınız fırında 1,5 saat kadar pişirin.
● Dilimlerin arkasını çevirin. Kenarları kızarıp kıvrılıncaya kadar kontrol ederek pişirin. Bu aşama da yaklaşık 1-1,5 saat sürer.
● Fırından çıkardığınız cipsleri fırın tepsisinden alıp soğuyana kadar bekletin.
● Dilerseniz üstüne şeker tarçın karışımı da serpebilirsiniz.
● Biraz daha tatlı yeme havanızdaysanız fırına atmadan önce üstlerine pekmez de sürebilirsiniz.
● Sağlıklı cipsinizi hava geçirmeyen bir kapta ve oda sıcaklığında 7 gün kadar muhafaza edebilirsiniz.
Elma Cipsi Tarifi
MALZEMELER
● 2 elma (40 cips olacak şekilde)
● 1 yemek kaşığı limon suyu
● 1 tatlı kaşığı bal
HAZIRLANIŞI
● Çekirdeklerini çıkardığınız elmaları bölmeden büyük yuvarlak dilimler şeklinde kesin.
● Elma cipslerini tercihen limon suyuyla açtığınız balla kaplayabilirsiniz.
● Dilimleri fırın tepsisinde pişirme kağıdının üstüne dizin.
● 110 derecede ısıttığınız fırında 1,5 saat kadar pişirin.
● Elma dilimlerinin diğer taraflarını çevirip 1 saat daha pişirmeye devam edin.
● Fırından çıkardığınız cipsleri başka bir tepsi üzerinde soğumaya bırakın.
● Cipsi hava geçirmez kapta, oda sıcaklığında 1 haftaya kadar yemeye devam edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Muz Cipsi Tarifi
MALZEMELER
● 3 muz
● 2 yemek kaşığı su
● 1 tatlı kaşığı bal
● Tarçın (Tercihinize bağlı)
HAZIRLANIŞI
● Doğradığınız muzları biraz suyla açtığınız bal ile kaplayıp fırın tepsisine dizin.
● Zevkinize göre üstüne tarçın da serpebilirsiniz.
● 100 derecelik fırında 1 saat kadar pişirin.
● Ardından muzların diğer taraflarını çevirip yarım saat daha pişirmeye devam edin. Sonrasında cipsiniz hazır olacak!
Çilek Cipsi Tarifi
MALZEMELER
● 1 kase çilek
● 2 yemek kaşığı su
● 2 yemek kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI
● Bir kasede su ile limon suyunu karıştırın.
● Kalınca kestiğiniz çilekleri (Bir çilekten 3 dilim çıkacak şekilde kesmeye özen gösterin.) tepsiye dizip üstlerine limonlu su sürün.
● 80 derecelik fırında 1 saat kadar tutup diğer taraflarını çevirin.
● 1 saat daha kontrollü bir şekilde pişirin.
● Cipsiniz soğuduktan sonra dilerseniz hemen yiyebilir dilerseniz birkaç günde tüketmek için hava almayan bir kavanoza koyabilirsiniz.
Portakal Cipsi Tarifi
MALZEMELER
● 4 tane büyük portakal (İsteğe bağlı olarak diğer turunçgilleri de kullanabilirsiniz ancak tercihiniz limondan yana olacaksa dilimleri şekerle kaplayıp pişirmeniz daha iyi olabilir.)
● Tarçın (opsiyonel)
HAZIRLANIŞI
● Portakalları yaklaşık 7-8 dilim olacak şekilde kesin.
● Portakal dilimlerini yağlı kağıt koyduğunuz tepsinin üstüne yan yana dizin.
● Önceden 80 dereceye ısıttığınız fırında düzenli aralıklarla çevirerek pişirin.
● İyice kuruyup çekene kadar bu işleme devam edin. (Portakal daha sulu bir meyve olduğu için bu süreç 2-3 saatinizi alabilir.)
● Portakal cipslerini fırından çıkardıktan sonra tamamen soğuyana kadar bekleyin, bu esnada cipsler daha da çıtırlaşacak.
● Üstlerine tarçın serperek farklı bir tat da elde edebilirsiniz.
Hindistan Cevizi Cipsi Tarifi
MALZEMELER
● 1 Hindistan cevizi
● 1 çay kaşığı tuz
● 2 çay kaşığı esmer şeker
HAZIRLANIŞI
● Bir Hindistan cevizini kırıp suyunu akıtın. Hindistan cevizini kolayca kırmak için üstündeki üç girintiden en yumuşak olanını bulun. Ardından buraya buz kıracağı gibi sivri bir nesne dayayıp çekiçle vurabilirsiniz.
● Meyveyi kabuğundan ayırın ve dış kısmını soyun.
● Meyve soyacağı ile ince dilimlere ayırın.
● Hindistan cevizi dilimlerini tuz ve esmer şeker ile her tarafını kaplayacak şekilde karıştırın.
● 180 dereceye ısıttığınız fırında 10 dakika kadar kızarana kadar pişirin. Sıcak ya da oda sıcaklığında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!