elektronikci
FD Üye
Çinli yonga üreticisi SMIC, Şangay yakınlarında Çin’in en büyük yarı iletken üretim tesisini kurma planlarını duyurdu. Yeni fabrika 8.87 milyar dolara mal olacak ve birinci etapta ayda 100.000 dolar kıymetinde 300 mm wafer üretim kapasitesiyle Çin’in bugüne kadarki en büyük çip fabrikası olacak. Tesis ayrıyeten birçok farklı uygulamaya yönelik olgun üretim teknolojilerini kullanacak.
SMIC’in yeni fabrikası Lin-Gang Pilot Hür Ticaret Bölgesi’nde (FTZ) yer alacak. Fabrikada 28nm ve daha büyük ölçekli olgunlaşmış teknikler kullanılarak 300 mm wafer’lar işlenecek. Bu üretim teknolojileri, genelde ekran şoför IC’leri (DDIC’ler), mikro denetimciler, ağ denetimcileri ve Wi-Fi denetimcileri dahil olmak üzere çeşitli yongaların üretiminde kullanılıyor.
İnşa edilecek olan tesisin %51’lik payını SMIC denetim edecek. %25’ten fazlasına Şanghay belediye idaresi sahip olacak ve kalan %24’ü şimdi muhakkak olmayan üçüncü şahıs yatırımcılara ilişkin olacak.
SMIC, geçen yılın sonlarında ABD hükümeti tarafından kara listeye alındı ve yonga üreticisinin Amerikan şirketlerinden yeni ekipmanları tedarik etmesi neredeyse imkansız hale geldi. Bu karar, SMIC’in FinFET tabanlı 14nm ve daha yeni üretim süreçleri için büyük bir darbe niteliğindeydi. Sonuç olarak, şirketin 28nm ve üstü üzere artık eskide kalan üretim teknolojileri için ekipman tedarik etmesinin önünde bir mahzur bulunmuyor. Hasebiyle eski süreçleri kullanacak bir fabrika kurmak SMIC için hayli mantıklı.