iltasyazilim
FD Üye
Sodalı Börek Tarifi İçin Malzemeler
*7 adet yufka
*2 çorba kasesi lor yada tuzsuz beyaz peynir (Bol malzemeli sevmezseniz biraz azaltabilirsiniz)
*1 tutam maydanoz
Sosu için;
*2 yumurta
*1 çay bardağı sıvı yağ
*15 sade maden soda
*2 su bardağı süt
Üzeri için;
*Susam veya çörek otu
Sodalı Börek Tarifi Yapılışı Arkadaşlar ben fırın tepsisi biraz büyük olduğu için 7 adet yufka kullandım Siz tepsinin büyüklüğüne göre sayıyı ayarlarsınız
Önce sosu hazırlayalım derin bir kaba sütü, yumurtaların birinin sarısını ayırın diğerlerini koyun, sıvı yağı ve bir adet maden sodasını ekleyin iyice karıştırın
Sonra başka bir kaba loru veya peyniri koyun Maydanozu ekleyin ve elinizle biraz ovalayınİyice bir birine girsin (ben lor sevdiğim için lor kullanıyorum tuzsuz olanından hafif tuz eklerim)
Fırın tepsisini hafif yağlayın Üzerine bir yufkayı bütün halinde serin Sonra sosunuzdan fırca yardımı ile çok hafif heryerini soslayın Diğer yufkayı parça halinde bir sıra daha koyun Onu da hafif soslayın Bir sıra daha aynı işlemi yapın Şimdi 3 sıra oldu hazırladığımız iç harcı 31 i sosladığımız yuftanın her yerini serin Aynı işlemi devam ediyoruz yufkayı parça halinde koyuyoruz sonra sosluyoruz Böyle 2 sıra daha yapıp tekrar kalın iç harcı yarısını ekliyoruz Yukarıdaki işlemi yapıyoruz 2 sıra daha olunca iç harcın hepsini koyuyoruz 2 adet yufka kaldı Birini yine parça halinde koyuyoruz sosluyoruz Sonra en alta koyduğumuz bütün yufkanın kenarlarını tepsinin içine alıyoruz Kalan yufkayı tepsinin boyunda kesiyoruz Kestiğimiz yufKayı da üzerine koyuyoruz Sonra bütün halinde ki yufkayı koyup dilim dilim kesiyoruz Şimdi sosumuzun kalanını yarım şişe maden suyunu ekle ayırdığımız yumurta sarısı ekle karıştır ve bu sosun hepsini hazırlamış olduğumuz böreğin üzerine dök ve en az 3 saat beklet Sonra çörek otu veya susamını üzerine serp önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırına koy üzeri nar gibi kızarana kadar pişir
Not: 6 yuftadan yaparsanız harcınızı 2 seferde koyun ve 1 şişe maden suyu kullanın fazla kullanırsanız içi hafif ıslaK gibi kalır
*7 adet yufka
*2 çorba kasesi lor yada tuzsuz beyaz peynir (Bol malzemeli sevmezseniz biraz azaltabilirsiniz)
*1 tutam maydanoz
Sosu için;
*2 yumurta
*1 çay bardağı sıvı yağ
*15 sade maden soda
*2 su bardağı süt
Üzeri için;
*Susam veya çörek otu
Sodalı Börek Tarifi Yapılışı Arkadaşlar ben fırın tepsisi biraz büyük olduğu için 7 adet yufka kullandım Siz tepsinin büyüklüğüne göre sayıyı ayarlarsınız
Önce sosu hazırlayalım derin bir kaba sütü, yumurtaların birinin sarısını ayırın diğerlerini koyun, sıvı yağı ve bir adet maden sodasını ekleyin iyice karıştırın
Sonra başka bir kaba loru veya peyniri koyun Maydanozu ekleyin ve elinizle biraz ovalayınİyice bir birine girsin (ben lor sevdiğim için lor kullanıyorum tuzsuz olanından hafif tuz eklerim)
Fırın tepsisini hafif yağlayın Üzerine bir yufkayı bütün halinde serin Sonra sosunuzdan fırca yardımı ile çok hafif heryerini soslayın Diğer yufkayı parça halinde bir sıra daha koyun Onu da hafif soslayın Bir sıra daha aynı işlemi yapın Şimdi 3 sıra oldu hazırladığımız iç harcı 31 i sosladığımız yuftanın her yerini serin Aynı işlemi devam ediyoruz yufkayı parça halinde koyuyoruz sonra sosluyoruz Böyle 2 sıra daha yapıp tekrar kalın iç harcı yarısını ekliyoruz Yukarıdaki işlemi yapıyoruz 2 sıra daha olunca iç harcın hepsini koyuyoruz 2 adet yufka kaldı Birini yine parça halinde koyuyoruz sosluyoruz Sonra en alta koyduğumuz bütün yufkanın kenarlarını tepsinin içine alıyoruz Kalan yufkayı tepsinin boyunda kesiyoruz Kestiğimiz yufKayı da üzerine koyuyoruz Sonra bütün halinde ki yufkayı koyup dilim dilim kesiyoruz Şimdi sosumuzun kalanını yarım şişe maden suyunu ekle ayırdığımız yumurta sarısı ekle karıştır ve bu sosun hepsini hazırlamış olduğumuz böreğin üzerine dök ve en az 3 saat beklet Sonra çörek otu veya susamını üzerine serp önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırına koy üzeri nar gibi kızarana kadar pişir
Not: 6 yuftadan yaparsanız harcınızı 2 seferde koyun ve 1 şişe maden suyu kullanın fazla kullanırsanız içi hafif ıslaK gibi kalır