Sofra Kurulumu Hakkında Bilgi
Sofra Kurulumu
Sofra Nasıl Kurulur
Masada catal sola, kaşık ve bıcak sağa yerleştirilir Bıcak, kaşık ile tabak arasına konur
Ayrıca, salata veya tatlı icin catal, balık catalı, tatlı kaşığı, buzlu icecek kaşığı, corba ve cay kaşığı kullanılabilir
Salata ve cerez catalı normal yemek ,catalından kısa olup her iki işte de kullanılabilir Salata yemekle beraber verilecekse catal, yemek tabağının sol, yemek catalının ic tarafına konur Ozel yemeklerde salata catalı yemek catalının dış tarafına konabilir
Balık catalı diğerlerine oranla daha kısa ve duz olup kaşığın sağ tarafına yerleştirillr
Tatlı kaşığı, tatlı tabağı icerisine konur Fakat daha onceden de masadaki yerine konabilir
Corba kaşıkları corba tabaklarının sağ tarafında olup diğerlerine oranla en uzun saplı olanıdır
Buyuk servis catal ve kaşıkları, servis masalarında servis edilecek yemek tabaklarında bulunurTabağınıza servisi kendiniz bunlarla yapmalısınız
En resmi masalarda bile ucten fazla catal ve gene ucten fazla bıcak bulundurulmaz Ancak gerektikce kullanılacağı yiyeceklerle beraber servis yapılır
Ozellikle oğle veya akşam yemeklerinde, butun konuklar icin masaya onceden yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur Bu tabak oteki tabaklara gore daha buyukce olup, sonradan servis edilen tabaklar bunun uzerine konurlar
Salata tabakları daha cok duz ve yuvarlak olurlar ozel yemeklerde yemek, salata ile aynı tabakta servis edilebilir
Corba, tatlı ve meyva tabakları, daima bir başka tabağın icinde servis edilir
Surahi, bıcakların ust tarafına konur ve su bardakları, konuklar yerlerini almadan doldurulur
Şarap bardakları surahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir
Resmi yemeklerde sofraya oturduktan sonra tabağa el surmek veya hele garsonun işini kolaylaştırmak icin ona uzatmak gorgusuzluktur Konuk hizmet etmez Konuklara hizmet edilir ve esasen bu maksatla davet edilmişlerdir
Peceteler resmi olmayan yemeklerde catalların soluna, resmi yemeklerde servis tabağının icine konur Masaya oturunca ev sahibesi, peceteyi alır almaz siz de onu takip etmeli ve peceteyi sağ ust koşesinden tutarak acıp dizlerinize yerleştirmelisiniz Peceteler kullanıldıktan sonra resmi yemeklerde tabağın sağına bırakılabilir Ozel yemeklerde kağıt pecete konmuşsa, bunlar tabağın sağına bırakılır Kağıt peceteleri elinizde buruşturup topac haline getirmek ayıptır
Yemekten sonra pecetelerin katlanması, ev sahibinden bir davet daha istediğiniz anlamına geldiğinden uygun değildir Yemek esnasında masadan kalkmak gerekirse, pecete sandalye uzerine veya masanın size ait boş yerine bırakılabilir Peceteye ağzını, etrafa gostermeden silmeli ve pecetenin yağlanan veya kirlenen kısımlarını diğer konuklardan gizlemeye calışmalıdır
Corba, tatlı ve meyva tabakları, daima bir başka tabağın icinde servis edilir
Sofra Kurulumu
Sofra Nasıl Kurulur
Masada catal sola, kaşık ve bıcak sağa yerleştirilir Bıcak, kaşık ile tabak arasına konur
Ayrıca, salata veya tatlı icin catal, balık catalı, tatlı kaşığı, buzlu icecek kaşığı, corba ve cay kaşığı kullanılabilir
Salata ve cerez catalı normal yemek ,catalından kısa olup her iki işte de kullanılabilir Salata yemekle beraber verilecekse catal, yemek tabağının sol, yemek catalının ic tarafına konur Ozel yemeklerde salata catalı yemek catalının dış tarafına konabilir
Balık catalı diğerlerine oranla daha kısa ve duz olup kaşığın sağ tarafına yerleştirillr
Tatlı kaşığı, tatlı tabağı icerisine konur Fakat daha onceden de masadaki yerine konabilir
Corba kaşıkları corba tabaklarının sağ tarafında olup diğerlerine oranla en uzun saplı olanıdır
Buyuk servis catal ve kaşıkları, servis masalarında servis edilecek yemek tabaklarında bulunurTabağınıza servisi kendiniz bunlarla yapmalısınız
En resmi masalarda bile ucten fazla catal ve gene ucten fazla bıcak bulundurulmaz Ancak gerektikce kullanılacağı yiyeceklerle beraber servis yapılır
Ozellikle oğle veya akşam yemeklerinde, butun konuklar icin masaya onceden yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur Bu tabak oteki tabaklara gore daha buyukce olup, sonradan servis edilen tabaklar bunun uzerine konurlar
Salata tabakları daha cok duz ve yuvarlak olurlar ozel yemeklerde yemek, salata ile aynı tabakta servis edilebilir
Corba, tatlı ve meyva tabakları, daima bir başka tabağın icinde servis edilir
Surahi, bıcakların ust tarafına konur ve su bardakları, konuklar yerlerini almadan doldurulur
Şarap bardakları surahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir
Resmi yemeklerde sofraya oturduktan sonra tabağa el surmek veya hele garsonun işini kolaylaştırmak icin ona uzatmak gorgusuzluktur Konuk hizmet etmez Konuklara hizmet edilir ve esasen bu maksatla davet edilmişlerdir
Peceteler resmi olmayan yemeklerde catalların soluna, resmi yemeklerde servis tabağının icine konur Masaya oturunca ev sahibesi, peceteyi alır almaz siz de onu takip etmeli ve peceteyi sağ ust koşesinden tutarak acıp dizlerinize yerleştirmelisiniz Peceteler kullanıldıktan sonra resmi yemeklerde tabağın sağına bırakılabilir Ozel yemeklerde kağıt pecete konmuşsa, bunlar tabağın sağına bırakılır Kağıt peceteleri elinizde buruşturup topac haline getirmek ayıptır
Yemekten sonra pecetelerin katlanması, ev sahibinden bir davet daha istediğiniz anlamına geldiğinden uygun değildir Yemek esnasında masadan kalkmak gerekirse, pecete sandalye uzerine veya masanın size ait boş yerine bırakılabilir Peceteye ağzını, etrafa gostermeden silmeli ve pecetenin yağlanan veya kirlenen kısımlarını diğer konuklardan gizlemeye calışmalıdır
Corba, tatlı ve meyva tabakları, daima bir başka tabağın icinde servis edilir