iltasyazilim
FD Üye
Sofra Servis Takımları
Sofra Servisi
Masa Düzeni
Tabaklar
Çorba Tabağı: 2223 cm büyüklüğünde çukur tabak
Kuver Tabağı: Salonun dekoruna yerinde genel gösterme için masanın üstüne önceden konan tabak
Yemek Yemek Tabağı: Adi düz tabak
Tatlı Tabağı: Yemek Yemek tabağından minik düz tabaklardır Salata tabağı ya da tatlı tabağı olarak kullanılır
Ekmek Tabağı: 1617 cm büyüklüğünde düz dairesel tabak
Et Suyu Fincanı: İki kulplu fincandır
Çatallar
Yemek Çatalı: Sıradan 4 taraklı çataldır 1920 cm büyüklüğündedir
Balık Çatalı: Üç taraklı, yaklaşık 1819 cm büyüklüğünde bir çataldır
Pasta Çatalı: Üç taraklıdır ve sol tarafındaki tarak daha kalındır Takriben 1516 cm büyüklüğündedir
Küçük Çatal: Normal yemek yemek çatalının azıcık küçüğüdür 4 taraklıdır Sofrada en çok kullanılan çatal cinsidir Yaklaşık 1718 cm büyüklüğündedir
Meyve Çatalı: Üç taraklıdır ve meyveye zahmetsizce batabilecek sivri uçları vardır Takriben 1718 cm büyüklüğündedir
İstiridye Çatalı: Üç taraklı ve yaklaşık 15 cm büyüklüğündedir Sol elde kullanılır, sağ elde ise soslu kısmı yemek için dere kaşığı kullanılır
Sosis Çatalı: İki ince uzun taraklı ve sivri uçlu bir çataldır
İstakoz Çatalı Kabuklu Deniz Ürünleri Çatalı: Bilhassa istakoz ve pavuryaların içindeki etleri çıkarmak için kullanılan bir çataldır İki ufak kadınsı vardır
Bıçaklar
Yemek Bıçağı: Adi yemek yemek bıçağıdır, yaklaşık 2122 cm büyüklüğündedir
Et Bıçağı: Sıradan yemek bıçağı ile aynı ama, azıcık daha ufak ve eti iyi kesmesi için ağzının bir kısmı ya da tamamı tırtıklıdır
Balık Bıçağı: Yaklaşık 1920 cm büyüklüğünde, keskin olmayan ve palet biçiminde bir bıçaktır
Meyve Bıçağı: Küçük bıçağın azıcık daha küçüğüdür ve daha keskindir
Küçük Bıçak: Yemek Yemek bıçağının küçüğüdür, yaklaşık 1920 cm büyüklüğündedir En fazla kullanılan bıçaktır Salata, tatlı, meyve ve ordövr yerken kullanılır
Peynir Bıçağı: Palet biçimindedir, her yerde bulunmaz ve yerine ufak bıçak kullanılabilir
Tereyağı Bıçağı: İki şekilde tereyağı bıçağı vardır Biri palet şeklindedir, öteki, ufak bıçağın küçüğüdür
Balık Yumurtası Bıçağı: İki çeşittir Biri mala biçiminde diğeri ağzı sapına eşdeğer bir bıçaktır Yaklaşık 1718 cm büyüklüğündedir
Kaşıklar
Çorba Kaşığı: Yaklaşık 20 cm büyüklüğündedir
Tatlı Kaşığı: Çorba kaşığının birazcık küçüğüdür, yaklaşık 1718 büyüklüğündedir
Et Suyu (Konsome) Kaşığı: Yuvarlak ağızlı kaşıktır
Buzlu Dere Kaşığı Kokteyl Kaşığı Frape Kaşığı: Uzun saplı çay kaşığı
Çay Kaşığı: Sıradan dere kaşığı, takriben 1314 cm büyüklüğündedir
Yumurta Kaşığı: Nehir kaşığı büyüklüğündedir
Kahve Kaşığı: Çay kaşığının birazcık küçüğüdür
Dondurma Kaşığı: Nehir kaşığı büyüklüğünde, kürek biçimli ve düz ağızlı bir kaşıktır
Servis Takımları
Salata Servis Çatalı Salata Servis Kaşığı: Yaklaşık 25 cm büyüklüğünde hafif çukur büyük çatal ve kaşık
Yemek Yemek Servis Çatalı Yemek Yemek Servis Kaşığı: Yemek dağıtmakta kullanılan takriben 2324 cm büyüklüğünde çatal ve kaşık
Balık Servis Çatalı Balık Servis Bıçağı: 4 taraklı, mala biçimli çatal ve geniş ağızlı palet biçimli bıçak Takriben 2425 cm büyüklüğündedirler
Ordövr Servis Çatalı Ordövr Servis Kaşığı: Geniş ağızlı, hafif çukur ve 4 kısa dişli çatal ve düz iki yanı hafif köşeli kaşık
Et Kesme Çatalı Et Kesme Bıçağı: Et kesmekte kullanılan sofra takımlarına uygun bıçak ve iki dişli çatal
Sebze Servis Kaşığı Sebze Servis Çatalı: Hafif çukur, düz uçlu ve iki yan uçları hafif köşelidir Takriben 2324 cm büyüklüğündedir
Çorba Kepçesi: Çorba servisi için kullanılır
Piliç Kesme Makası: En çok aile sofralarında piliç kesmek için kullanılan makas
Kuşkonmaz Servis Paleti: Izgaralı mala biçimli palet
Tost Servis Çatalı: Üç taraklı büyük çataldır
Pavurya Pensi: İstakoz ve böcek için de kullanılır
Kabuklu Deniz Ürünleri Servis Çatalı ve Servis Bıçağı: Yaklaşık 2829 cm büyüklüğünde 2 dişli çatal ve bıçak
Pasta Servis Pensi: Pastayı bozmadan kavrayabilecek geniş ağızlı pens
Ceviz Pensi: Peynir ile ceviz servis edildiğinde ceviz kırmaya yarayan pens
Şeker Pensi: Kesme şekeri tutmaya yarayan pens
Sos Kepçesi: Sos servis etmede kullanılır
Pudra Şekeri Servis Kaşığı: Altı kevgir gibi delinmiş büyük kaşık
Ekmek Bıçağı: Ekmek kesmeye yarayan büyük bıçak
Pasta Bıçağı: Büyük palet biçimli bıçak
Pat Servis Paleti: Su böreği, lazanya, fırın makarna vs servis etmeye yarayan palet
Pasta Servis Paleti: Mala biçimli bir palettir ve bir takım modellerinde bir tarafı azıcık keskindir
Dondurma Bıçağı: Büyük palet tipli bıçak *
Sofra Servisi
Masa Düzeni
Tabaklar
Çorba Tabağı: 2223 cm büyüklüğünde çukur tabak
Kuver Tabağı: Salonun dekoruna yerinde genel gösterme için masanın üstüne önceden konan tabak
Yemek Yemek Tabağı: Adi düz tabak
Tatlı Tabağı: Yemek Yemek tabağından minik düz tabaklardır Salata tabağı ya da tatlı tabağı olarak kullanılır
Ekmek Tabağı: 1617 cm büyüklüğünde düz dairesel tabak
Et Suyu Fincanı: İki kulplu fincandır
Çatallar
Yemek Çatalı: Sıradan 4 taraklı çataldır 1920 cm büyüklüğündedir
Balık Çatalı: Üç taraklı, yaklaşık 1819 cm büyüklüğünde bir çataldır
Pasta Çatalı: Üç taraklıdır ve sol tarafındaki tarak daha kalındır Takriben 1516 cm büyüklüğündedir
Küçük Çatal: Normal yemek yemek çatalının azıcık küçüğüdür 4 taraklıdır Sofrada en çok kullanılan çatal cinsidir Yaklaşık 1718 cm büyüklüğündedir
Meyve Çatalı: Üç taraklıdır ve meyveye zahmetsizce batabilecek sivri uçları vardır Takriben 1718 cm büyüklüğündedir
İstiridye Çatalı: Üç taraklı ve yaklaşık 15 cm büyüklüğündedir Sol elde kullanılır, sağ elde ise soslu kısmı yemek için dere kaşığı kullanılır
Sosis Çatalı: İki ince uzun taraklı ve sivri uçlu bir çataldır
İstakoz Çatalı Kabuklu Deniz Ürünleri Çatalı: Bilhassa istakoz ve pavuryaların içindeki etleri çıkarmak için kullanılan bir çataldır İki ufak kadınsı vardır
Bıçaklar
Yemek Bıçağı: Adi yemek yemek bıçağıdır, yaklaşık 2122 cm büyüklüğündedir
Et Bıçağı: Sıradan yemek bıçağı ile aynı ama, azıcık daha ufak ve eti iyi kesmesi için ağzının bir kısmı ya da tamamı tırtıklıdır
Balık Bıçağı: Yaklaşık 1920 cm büyüklüğünde, keskin olmayan ve palet biçiminde bir bıçaktır
Meyve Bıçağı: Küçük bıçağın azıcık daha küçüğüdür ve daha keskindir
Küçük Bıçak: Yemek Yemek bıçağının küçüğüdür, yaklaşık 1920 cm büyüklüğündedir En fazla kullanılan bıçaktır Salata, tatlı, meyve ve ordövr yerken kullanılır
Peynir Bıçağı: Palet biçimindedir, her yerde bulunmaz ve yerine ufak bıçak kullanılabilir
Tereyağı Bıçağı: İki şekilde tereyağı bıçağı vardır Biri palet şeklindedir, öteki, ufak bıçağın küçüğüdür
Balık Yumurtası Bıçağı: İki çeşittir Biri mala biçiminde diğeri ağzı sapına eşdeğer bir bıçaktır Yaklaşık 1718 cm büyüklüğündedir
Kaşıklar
Çorba Kaşığı: Yaklaşık 20 cm büyüklüğündedir
Tatlı Kaşığı: Çorba kaşığının birazcık küçüğüdür, yaklaşık 1718 büyüklüğündedir
Et Suyu (Konsome) Kaşığı: Yuvarlak ağızlı kaşıktır
Buzlu Dere Kaşığı Kokteyl Kaşığı Frape Kaşığı: Uzun saplı çay kaşığı
Çay Kaşığı: Sıradan dere kaşığı, takriben 1314 cm büyüklüğündedir
Yumurta Kaşığı: Nehir kaşığı büyüklüğündedir
Kahve Kaşığı: Çay kaşığının birazcık küçüğüdür
Dondurma Kaşığı: Nehir kaşığı büyüklüğünde, kürek biçimli ve düz ağızlı bir kaşıktır
Servis Takımları
Salata Servis Çatalı Salata Servis Kaşığı: Yaklaşık 25 cm büyüklüğünde hafif çukur büyük çatal ve kaşık
Yemek Yemek Servis Çatalı Yemek Yemek Servis Kaşığı: Yemek dağıtmakta kullanılan takriben 2324 cm büyüklüğünde çatal ve kaşık
Balık Servis Çatalı Balık Servis Bıçağı: 4 taraklı, mala biçimli çatal ve geniş ağızlı palet biçimli bıçak Takriben 2425 cm büyüklüğündedirler
Ordövr Servis Çatalı Ordövr Servis Kaşığı: Geniş ağızlı, hafif çukur ve 4 kısa dişli çatal ve düz iki yanı hafif köşeli kaşık
Et Kesme Çatalı Et Kesme Bıçağı: Et kesmekte kullanılan sofra takımlarına uygun bıçak ve iki dişli çatal
Sebze Servis Kaşığı Sebze Servis Çatalı: Hafif çukur, düz uçlu ve iki yan uçları hafif köşelidir Takriben 2324 cm büyüklüğündedir
Çorba Kepçesi: Çorba servisi için kullanılır
Piliç Kesme Makası: En çok aile sofralarında piliç kesmek için kullanılan makas
Kuşkonmaz Servis Paleti: Izgaralı mala biçimli palet
Tost Servis Çatalı: Üç taraklı büyük çataldır
Pavurya Pensi: İstakoz ve böcek için de kullanılır
Kabuklu Deniz Ürünleri Servis Çatalı ve Servis Bıçağı: Yaklaşık 2829 cm büyüklüğünde 2 dişli çatal ve bıçak
Pasta Servis Pensi: Pastayı bozmadan kavrayabilecek geniş ağızlı pens
Ceviz Pensi: Peynir ile ceviz servis edildiğinde ceviz kırmaya yarayan pens
Şeker Pensi: Kesme şekeri tutmaya yarayan pens
Sos Kepçesi: Sos servis etmede kullanılır
Pudra Şekeri Servis Kaşığı: Altı kevgir gibi delinmiş büyük kaşık
Ekmek Bıçağı: Ekmek kesmeye yarayan büyük bıçak
Pasta Bıçağı: Büyük palet biçimli bıçak
Pat Servis Paleti: Su böreği, lazanya, fırın makarna vs servis etmeye yarayan palet
Pasta Servis Paleti: Mala biçimli bir palettir ve bir takım modellerinde bir tarafı azıcık keskindir
Dondurma Bıçağı: Büyük palet tipli bıçak *