Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Sofrada hatırla, düşün ve şükret!

Sofrada hatırla, düşün ve şükret!
0
149

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Gerçekten de bizim temel kültürümüzün içinde özel ve güzel bir sofra kültürümüz vardır Bu kültür unutulmamalı, hatta yemek yiyip su içtiğimiz müddetçe bu kültür hayatımızda yaşamalı, yokmuş gibi bir ihmal ve ilgisizliğe de maruz kalmamalıdır Böyle bir anlayış içinde baktığımızda görüyoruz ki, insanın yiyecek kadar iştiha duyması, bu iştihasını karşılayacak kadar da sofrasında nimet bulması her şeyden önce Allah’ın büyük bir lütuf ve ikramıdır Çünkü yiyeceği var, ama iştihası yok İştihası var, fakat bu defa da yiyeceği yok nice kimseler vardır bu âlemde Öyle ise inanmış insanlar sofraya her oturuşta bu lütfu hatırlamalı, bu nimeti düşünmelidir Yani yemek boyunca “zikir, fikir ve şükür içinde olmalıdır Sofrada böylesine bir zikir, fikir ve şükür içinde olunabilir mi? Alimlerimiz olunabileceğini şöyle anlatıyorlar Diyorlar ki:
Yemeğe “Bismillah diyerek başlamak zikirdir Bu iştihayı verip, bu yiyeceği nasip eden Yaratan’ı düşünmek ‘fikir’dir Yemek sonunda “Elhamdülillah diyerek kalkmak ise şükürdür

Sofraya böyle zikirle başlayan, fikirle devam eden, şükürle de kalkan kimse, sofra kültürünü yaşayan ve de yaşatan kimsedir


Böyle kimseler sofrasında bereket, kalbinde de hep mutluluk ve huzur hissederler

Alimlerimiz sofra kültürümüzü anlatırken bazı sünnet ölçülerine de dikkat çekiyor ve diyorlar ki:

Sofraya zikirle oturup, fikirle devam ederken şükürle kalkan kimseye layık olan, midesini aşırı yemekle doldurmamak, tıka basa yememek İhtiyaçtan fazla yemeye alışmak hem sünnete aykırı hem de sıhhate

Hem tıp hem de dini ilimlerde ihtisas yapmış bir alime sormuşlar:

Kur’anı Kerim’de insan sağlığı ile ilgili bir ayet buldunuz mu? diye Şöyle cevap vermiş:

Kur’anı Kerim’de insan sağlığı ile ilgili çok ayet vardır En başta geleni ise şu ayettir:

Yiyiniz, içiniz ama çok yiyerek israf etmeyiniz Allah israf edenleri sevmez!

Alim şöyle devam etmiş sözlerine:

Anlaşılıyor ki, helalinden yiyip içmek serbesttir Ama çok yemek serbest değil, en azından mekruhtur! Çünkü çok yemekte israf vardır Allah ise israf edenleri sevmez!

Nitekim bu ayeti tefsir eden en eski tıp adamı meşhur İbni Sina da şu açıklamayı yapmıştır:

Yediğinizde israf yapmayın, az yiyin Yemekten sonra dörtbeş saat bekleyin Üst üste yiyip de mideyi yormayın! Şifa hazımdadır


Aslında yemek konusunda en nihai ölçüyü Efendimiz (sas) Hazretleri vermiştir:

Midenin üçte birini yemeğe, üçte birini suya, kalan üçte birini de rahat nefes almaya ayırın!

İşte size sünnete uygun şekilde sofraya oturma ve sofradan kalkma kültürümüz

Yani sofraya iştiha ile oturmalı, yine iştiha varken kalkmalı, midede suya, nefes almaya her zaman yer bırakmalıdır

Sahabeden Semüre bin Cündeb’in oğlu yemekten sonra kusmuştu Çok yedikten sonra kusmayı hayra alamet saymayan baba Semüre şöyle dedi:

Şayet bu kusmadan dolayı ölmüş olsaydın, cenaze namazını kılmakta tereddüt ederdim!

Demek ki, çok yemekten dolayı ölen insanı, namazı kılınamayacak derecede günahkar kimse gibi görüyordu sahabeler

Hazreti Ömer Efendimiz (ra)’in ikazı da düşündürücüdür Şöyle diyordu meşhur sözünde:

Nefsin arzu ettiği her şeyi yemek israftandır Allah ise israf edenleri sevmez!

Şunu da ilave ediyordu sözüne:

Unutmayınız ki yediğiniz helal ise hesabı, haramsa azabı vardır! Demek ki insan, iradesine sahip olmalı, aklına gelen her şeyi alıp yeme alışkanlığı gibi bir irade zaafına düşmemeli, hem sıhhatini, hem parasını, hem de sofra kültürünü korumasını bilmelidir!


Helal kazanç kolay harcanmaz


Helal kazanç kolayca harcanamaz, birtakım gereksiz şeyler ihtiyaç olarak görülüp de müsrifçe para kullanma sorumsuzluğuna yönelinemez Bilhassa böyle günlerde Çünkü helal kazanç çok zor elde ediliyor Asla kolayca ele geçirilemiyor Elbette zor elde edilen şeyler zor harcanacak, elden çıkarılırken defalarca düşünülüp tartılarak sarf edilecektir

Bu sebeple, hayatlarını helal rızıkla tamamlamak hedefinde olanlar, haram lokma yemekten, yılandan, akrepten korkar gibi korkanlar, israftan da korkacaklar, ihtiyaç olmayan gereksiz şeyleri ihtiyaç gibi görerek lüzumsuz şeylere para sarf etmekten çekineceklerdir

Bu çok makul ve meşru bir titizliktir Cimrilik sanılmamalıdır

Hatta, yemeklerde bile şöyle bir düşünüp taşınma gereği duyarak, görenek belasıyla alışılan yemek çeşitlerinden de bir ölçüde kaçınacak, sünnet olan, en az çeşitte karar kılmaya gayret göstereceklerdir

Yemeklerinde hep bol çeşide alışan, bu yüzden kazancından da hep şikâyette bulunan bir obur adama, Geylani Hazretleri şöyle ikazda bulunmuştur:

Sizi çok yemek öldürdü, bizi de az yemek diriltti!

Evet, israflı sofralarda midesini tıka basa dolduran kimsede manevi konulara karşı bir ölü ilgisizlik ve duyarsızlığı başlar Onun bütün meselesi bitmek bilmeyen israflı ihtiyaçlarıdır Bunu da helal kazançla temin edemediğinden felsefe değişir, malum şu tekerleme de gelişir:

Ver Allah’ım ver, kulun haram helal demez yer!

Böyle bir sonuç, sünnetten uzaklaşıp israfa dalmakla, ihtiyaç olmayan şeyleri ihtiyaç sanıp bol harcamakla meydana gelir Bilmem yanılıyor muyum? İsterseniz bir de siz deneyin israfsız iktisatlı hayatı


* Mevlana’dan öğütler


Ekmeğin zevkini, ancak aç kimse bilir; tok olan, o zevki, hiç bilmez! Ekmekçi dükkanındaki ekmeklerden dükkanın ne haberi vardır?

Ekmekçi aç olsaydı, ekmeği hiç satmazdı; seher rüzgârı gülün kıymetini bilseydi, onu saçıp dökmezdi!

***

||||| TARİFLER ||||||||||

Bayat ekmek pizzası


Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır 4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay bardağı sıvı yağ katılır Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine dökülür Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis yerleştirilir Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir
***

Ekmek tatlısı


Malzeme: 2 adet ekmek, 6 adet yumurta, 1 fincan süt, bir tavalık ayçiçeği yağı, 2 kilo şeker


Yapılışı: Ekmeklerin dış kabukları bıçakla sıyrılır, daha sonra düzgün bir şekilde doğranır, dilimlenir Yumurtalar bir kaba kırılır, süt ile çırpılır, sıvı yağda sütlü yumurtalı karışıma dilimlenen ekmekler bandırılarak tavada kızartılır Kızartılan ekmekler bir peçete üzerine çıkarılarak çektiği yağdan arındırılır 2 kilo şekerden yapılan şerbetle kızaran ekmekler bir tepside altüst yapılarak 15 dakika kaynatılır Soğuduktan sonra kaymak ile servis edilir
***

Kalacuş


Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konulur Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur Çalkalanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür Kabın kapağı kapatılır Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir
***

Ekmek oğması


Bayat ekmeklerin içi istenirse, kabuğu ile birlikte ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur Sonra üzerine bir yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir Ilıyınca yenilir
***

Muhammara


Malzeme: 2 adet ekmek, 50 gr ceviz içi, 2 adet iri boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 bağ maydanoz, 250 gr beyaz peynir, 50 gr pul biber, 50 gr sıvı yağ, 1 yemek kaşığı tuz, 100 gr domates salçası


Yapılışı: 2 adet ekmek içi suyla ıslatılır ve suyu sıkılır Bir karıştırma kabına alınır 50 gr ceviz içi çekilir İki adet kuru soğan, sarımsaklar ve maydanoz çok ince şekilde çekilir İçine rende beyaz peynir, pul biber, tuz, sıvıyağ, salça konulur ve hepsi karıştırılır Hazırlanan karışım kanepe şeklinde dilimlenmiş ekmekler üzerine sürülerek servis yapılır



AHMED ŞAHİN
 

Similar threads

Müslüman; hayatının her yönüyle dengeli ve tutarlı olan insandır Yüce Allah Bakara Suresinin 143 ayetinde: Böylece, sizler insanlara birer şahit (ve örnek) olasınız ve Peygamber de size bir şahit (ve örnek) olsun diye sizi orta bir ümmet yaptıkbuyurarak bu gerçeği ortaya koymaktadır Bu itibarla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
81
Yemek adabı Allah, insanı adeta bütün varlıkların merkezine yerleştirmiş Canlı ve cansız her şeyi onun etrafında pervane etmiş İnsanlık aleminin merkezine de rızkı koymuş Tüm insanları rızkın etrafında döndürüyor İnsana verilen bunca yetki ve gösterilen bunca özenin de, rızka muhtaç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
Birçok ülkede insanların açlık sınırında yaşaması, günde 40000 çocuğun açlıktan ölmesi ve tüm bu insanlık dışı olaylar yaşanırken her gün 6 milyon ekmeğin çöpe atılması tüm dünya ülkeleri için utanç verici bir durumdur Bu durumun ortadan kalkması, Peygamber Efendimiz (sav)'in hadislerinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
bayat ekmekten yapılan 20 değişiklik yemek Arkadaşlar çoğumuz ekmekleri bayatlayınca maalesef çöpe atıyorus, dünyada öyle aç varken israfı önleyelim 1 Ekmek kavurması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur Ekmekler kavrulurken, 1 akarsu bardağı soğuk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
55
1 Ekmek kavurması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir 2 Papara Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
84
858,496Konular
981,672Mesajlar
29,759Kullanıcılar
xmaxoqal1332Son üye
Üst Alt