iltasyazilim
FD Üye
Sofrada Uyulması Gereken Görgü Kuralları nelerdir
Yemekte uyulması gereken görgü kuralları
Sofrada Uyulması Gereken Görgü Kuralları şöyledir;
Peçete diz üzerine katlı olarak serilir Tabak altına serilmez İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar Küçükse tek dize serilir
Protokol servisinde karabiber kokusu sebebiyle yer almaz istenmemelidir
Üstteki seviye resmî misafir peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır
Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır
İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır
Kullanılan kâğıt peçete de katlanmadan servis tabağının sağına bırakılır
Elbette buruşturulmaz Tabağın içine peçete atılmaz
Protokol yemeğinde masa örtüsü ve bez peçete benzer renkte olmalı, mümkünse beyaz olmalıdır
İki el masa aşağıda olmamalı, minimum bir el yukarıda olmalı İki el de bileklerden yukarıda olmalı Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz
Kaşık çorba içildiği müddetçe kâsesinin içinde olmalıdır Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının emrindeki tarafına bırakılır
Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır Çorba daha aşağı tabağının yanında konur
Çorbaya ekmek doğranmaz
Tabağa çok fazla eğilinmez
Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir
Çorbanın dibini edinmek için tabak yatırılmaz
Yemek sırasında bıçakçatal zıt şekilde olmalıdır Arası açık olarak paralel de olabilir Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile tabi yanlamasına paralel hâle gelmesi yemek bittidemektir
Kaşık sağ elle kullanılır Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir
Ağza beğenilmeyen bir lokma (taş, kıl vs) gelirse, kâğıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur
Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz
Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez Uzanabileceği yere bırakılır
Yemeği tatmadan tuz atılması görgüsüzlüktür
Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür *
Yemekte uyulması gereken görgü kuralları
Sofrada Uyulması Gereken Görgü Kuralları şöyledir;
Peçete diz üzerine katlı olarak serilir Tabak altına serilmez İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar Küçükse tek dize serilir
Protokol servisinde karabiber kokusu sebebiyle yer almaz istenmemelidir
Üstteki seviye resmî misafir peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır
Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır
İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır
Kullanılan kâğıt peçete de katlanmadan servis tabağının sağına bırakılır
Elbette buruşturulmaz Tabağın içine peçete atılmaz
Protokol yemeğinde masa örtüsü ve bez peçete benzer renkte olmalı, mümkünse beyaz olmalıdır
İki el masa aşağıda olmamalı, minimum bir el yukarıda olmalı İki el de bileklerden yukarıda olmalı Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz
Kaşık çorba içildiği müddetçe kâsesinin içinde olmalıdır Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının emrindeki tarafına bırakılır
Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır Çorba daha aşağı tabağının yanında konur
Çorbaya ekmek doğranmaz
Tabağa çok fazla eğilinmez
Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir
Çorbanın dibini edinmek için tabak yatırılmaz
Yemek sırasında bıçakçatal zıt şekilde olmalıdır Arası açık olarak paralel de olabilir Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile tabi yanlamasına paralel hâle gelmesi yemek bittidemektir
Kaşık sağ elle kullanılır Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir
Ağza beğenilmeyen bir lokma (taş, kıl vs) gelirse, kâğıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur
Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz
Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez Uzanabileceği yere bırakılır
Yemeği tatmadan tuz atılması görgüsüzlüktür
Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür *