Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sofradaki gizli tuz(ak)

Sofradaki gizli tuz(ak)
0
133

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
68
Sofradaki zımnî tuz(ak)

2008 İlkbahar mevsimi, İstanbul. Üniversitemizden bir talim üyemizin yeni çıkardığı kitabını okurken bir cümle dikkatimi çekti: “Tuz tadı sonradan kazanılır, insan isterse devirle tuz tüketimini azaltabilir.” O dakikaya kadar pek ziyade tuz kullanan biri olmadığımı düşünmeme karşın, bu kelamın üzerine günlük tuz tasarrufumu gözden geçirdim. “Sofraya ekstradan tuzluk getirmiyorum, lakin haşlanmış yumurta ve söğüş salatalık tarafken her ısırık öncesi tuz ekliyorum. Yemek ve ekmeklerden de tuz almaktayım. Pek ziyade olmasa da turşu, şarküteri eserleri, hazır çorba, ayran vb tüketen biriyim. Sanırım ben de gereğinden ziyade tüketiyorum” diye düşündüm.

“İnsan mevte bile alışır” dedim ve o günden sonra yemeklerimi çok daha az tuzlu, velev bazen tuzsuz hazırlamaya başladım. Salatalarımı tuzsuz hazırladığım üzere haşlanmış yumurta ve söğüş salatalık bölgeyken de tuz eklememeye başladım. Turşu, et suyu tabletleri üzere besinleri konutuma sokmama kararı aldım. Velev hazır ayran almayı bile bıraktım, artık kendi ayranımı kendim yapıyordum. Teğe bir orantısında light yoğurt ve su. Sıfır tuz. Öte yandan mana veremediğim bir husus vardı: Neden light olarak süt, yoğurt, peynir, velev kefir üreten firmalar light ayran üretmiyordu? Ne hikmetse asitli içeceklerin light olanları en ziyade 1,5 lt* olarak önümüze çıkarken, şekerli olanlarda 3 lt dahi bulabilmek mümkün. Derken 2 munfasıl firmanın light ayran ürettiğini gördüm ve kendim hazırlamaktansa işin kolayına kaçıp hazır olan bu alternatifleri kullanmaya başlamıştım. Bir gün öğlen yemeği esnasında içtiğim light ayranın etiketinde yazan bir ibare dikkatimi çekti: Az yağlı - Az tuzlu. Yağının az olması aslında beklediğim bir durumdu, ama tuzunun da az olmasına sevindim. Lakin içindekiler kısmında 1 lt light ayranda ortalama 7 gram tuz bulunduğu yazısını görünce gözlerime inanamadım ve “az tuzlu diye belirtilen light ayranda bile bu kadar tuz varsa, alışılagelmiş ayranda ne kadar tuz var sanki?” diye sormadan edemedim. Günde 2 su bardağı ayran içildiği takdirde, günlük tuz gereksiniminin yaklaşık %50 - 60’ı karşılanmış demektir. Bu deneyimim üzerine hala light ayranımı tuzsuz bir biçimde kendim hazırlarım ve mecbur kalmadıkça hazır satılanları pek tercih etmem. Zira gözlerimi, böbreğimi, kalbimi ve hayatı seviyorum…

* Üretici firmaların günahını almayayım: Bu makaleyi yazım aşamasında iken 2 lt ebadında light asitli içecek ile karşılaştım. Sevineyim mi, üzüleyim mi bilemedim.

858,497Konular
982,009Mesajlar
29,994Kullanıcılar
mematiiSon üye
Üst Alt