soğan doğrarken neden gözümüz yaşarır? "Soğanın anavatanının Güneydoğu Asya olduğu sanılıyor Günümüzde ise dünyanın her uygun, özellikle sıcak iklim kuşaklarında yetiştirilmekte ve tüketilmektedir Soğanın tarihi o kadar eskiye gitmektedir ama, belirli tarihten de önce Çin, Hindistan ve Ortadoğu'da gıda olarak kullanıldığı varsayım ediliyor Soğan besleyici bir yiyecek olmasının yanı sıra mükemmel bir aromatik özelliğe de sahiptir Bu aromada içindeki kükürtsü maddelerin büyük etkisi vardır, fakat aroma kimsesiz kükürtsü maddelerden kaynaklanmamaktadır Soğan ve sarımsakta sülfür ihtiva eden amino asitlerin türevleri de vardır Bir soğanı kestiğinizde bunlardan 'SI propenylcysteinesulphoxide' adı bahşedilen kısım çözülür ve gözlerimizi tahriş eden 'proponalS oxit' adlı kısmı ortaya çıkar Kimya ilminin girift kelimeleri aklımızı karıştırmadan esasa geçersek, bu maddenin gözümüze değmesi ile bir çeşit hidroliz olur ve içinde eser miktarda yer alan sülfrik asit gözümüzü yakar ve yaşarmasına neden olur Bu bileşimler çok dengeli değillerdir Örneğin fazla düşük bir ısı işlemi sonucunda dahi ayrıntılarıyla değil olurlar böylece de pişmiş soğanda hiç bulunmazlar ve göz yaşartamazlar Soğan doğrarken gözlerinizin yaşarmaması için önerilen çoğu önlem vardır Önce en ciddisini söyleyelim Bir Takım aşçılar soğanı kesmeden önce ıslatmayı, keserken de ıslak tutmayı veya soğanı çeşmeden akan suyun aşağıda kesmeyi öneriyorlar Bir başka görüntü ise soğan doğrarken ağızdan nefes almayı öğüt ediyor Bu görüşe kadar gaz nefesimizle birlikte burnumuza girip gözümüze yakınlaşmak yerine doğrudan ciğerlerimize girer ve çıkarmış Bunu sağlamak için de dişlerimizin arasına bir metal kaşık düzenlemek yeterliymiş Soğan doğrarken gözlerin yaşlanmasını durdurmak için, dudaklar arasında bir limon dilimi, dişler arasında bir kesme şeker ya da dörtte bir dilim ekmek bulundurmayı önerenler de var Bu Nedenle ağzımıza alacağımız bu gibi şeylerin, aldığımız nefesteki sülfür gazını emdiğini bahis ediyorlar Diğer görüşler ise, soğanın doğranılmasına tepesinden başlanılması ve cücüğünün en sona bırakılması veya soğanın doğramadan önce yarım saat buzdolabında tutulması şeklinde Soğan doğrarken deniz gözlüğü veya kontakt lens takılmasının yardımcı olacağını ileri sürenler de var Bu değin fazla önlem seçeneğinin içinde, siz bir tanesini bile uygulamıyorsanız, yapacak bir şey yok, soğanı ağlaya ağlaya doğramaya devam edeceksiniz