Soğan niçin ağlatır? 1549345138 1549345138 sogannedenaglatir5c592177401a7sogannedenaglatir5c592177401a7 http:staticpalhabercomwadmin8260x195sogan Bizi ağlatan soğanın zinde kokusu yok, soğanın özü kesildiğinde soğandan salınan gazlardır Soğanı kestiğimiz zaman bununla birlikte soğan hücrelerini de keseriz Soğanı kestiğimiz zaman normalde soğan hücreleri içinde bulunan enzimler özgürlük kalır Bu enzimlerden birisi olan allinaz (Allium'dan, soğanın latince isminden kazanç), sonra hücrelerin kesilmesiyle salınan 'Prensco' diye aşina sülfürlü bileşiklerle reaksiyona girer Bu tepkime propenilsülfirik asit oluşmasıyla sonuçlanır ancak bu sonradan LFbirleşim enzimi ile propanethial soksit gazına dönüşür Bu gaz ayrıca, LFsentez enzim ( Lachrymatory Factor sentezleyen enzim) yani orjinal adıyla Lachrymatory Factor (ağıt faktörü) olarak bilinir Bu gaz kararsızdır ve su ile reaksiyona girerek sülfirik asit meydana kazanç Bu koşul gözlerde gerçekleştiğinde, gözler büyük miktarda su üreterek asidi nötr ülkü getirir ve bu nedenle bizi acıklı yapar Yeşil soğan niye ağlatmıyor? Soğan familyasından gelen sarımsak ve taze yeşil soğan da kesildiğinde sülfirik asit meydana getirir ama yas etkisi yaratmaz çünkü daha az LFsentez enzimi ortaya çıkar Peki gözlerimizin sulanmaması için ne yapmalıyız? Soğan keserken ağlamamak için ne yapmamız gerekiyor? İşte size birkaç formül 1 Yöntem: Soğanı kesmeden yarım saat önce buzdolabına koyun Bu usul soğanın içindeki reaksiyonu değiştirdiği için matem etkisini de en aza indiriyor 2 Yöntem: Soğanı doğrarken fazla hızlı davranın Gaz gözünüzle temas etmeden kesme işini halledin 3 Yöntem: Ağzınıza bir tutam ekmek alın Bu Nedenle göz brülör enzimleri bu ekmek içine çekebilir 4 Yöntem: Soğan doğrarken sakız çiğneyin Böylece ağzınızdan nefes alırsınız Gözleriniz de yanmaz 5 Yöntem: Soğanı akan suyun aşağı doğrayın