soğan niçin göz yaşartır soğan niçin göz yaşartır soğan neden gözleri yaşartır göz yakar Soğanın Göz Yaşartması Soğanın anavatanının Güneydoğu Asya olduğu sanılıyor Günümüzde ise dünyanın her uygun, özellikle sıcak iklim kuşaklarında yetiştirilmekte ve tüketilmektedir Soğanın tarihi öyle eskiye gitmektedir ama, belirtilen tarihten de önce Çin, Hindistan ve Ortadoğu'da gıda olarak kullanıldığı tahmin ediliyor Soğan besleyici bir yiyecek olmasının yanı sıra harikulade bir aromatik özelliğe de sahiptir Bu aromada içindeki kükürtsü maddelerin büyük etkisi vardır, oysa aroma tek başına kükürtsü maddelerden kaynaklanmamaktadır Soğan ve sarmısakta sülfür ihtiva eden amino asitlerin türevleri de vardır Bir soğanı kestiğinizde bunlardan 'S1 propenylcysteinesulphoxide' adı bahşedilen kısım çözülür ve gözlerimizi tahriş eden 'proponalS oxit' adlı kısmı ortaya çıkar Kimya ilminin karışık kelimeleri aklımızı karıştırmadan esasa geçersek, bu maddenin gözümüze değmesi ile bir çeşit hidroliz olur ve içinde eser miktarda bulunan sülfrik asit gözümüzü yakar ve yaşarmasına niçin olur Bu bileşimler çok dengeli değillerdir Mesela fazla düşük bir ısı işlemi sonucunda zeka ayrıntılarıyla değil olurlar bu nedenle de pişmiş soğanda hiç bulunmazlar ve göz yaşartamazlar Soğan doğrarken gözlerinizin yaşarmaması için önerilen birçok tedbir vardır Önce en ciddisini söyleyelim Bazı aşçılar soğanı kesmeden önce ıslatmayı, keserken de ıslak tutmayı veya soğanı çeşmeden akıcı suyun altında kesmeyi öneriyorlar Bir başka manzara ise soğan doğrarken ağızdan nefes almayı öğüt ediyor Bu görüşe kadar gaz nefesimizle birlikte burnumuza girip gözümüze yaklaşmak yerine doğrudan ciğerlerimize girer ve çıkarmış Bunu temin etmek için de dişlerimizin arasına bir metal kaşık kurmak yeterliymiş Soğan doğrarken gözlerin yaşlanmasını durdurmak için, dudaklar aralarında bir limon dilimi, dişler aralarında bir kesme şeker ya da dörtte bir dilim ekmek bulundurmayı önerenler de var Bu Nedenle ağzımıza alacağımız bu gibi şeylerin, aldığımız nefesteki sülfür gazını emdiğini bahis ediyorlar Diğer görüşler ise, soğanın doğranılmasına tepesinden başlanılması ve cücüğünün en sona bırakılması ya da soğanın doğramadan önce yarım saat buzdolabında tutulması biçiminde Soğan doğrarken deniz gözlüğü ya da kontakt lens takılmasının yararlı olacağını ileri sürenler de var Bu kadar fazla tedbir seçeneğinin içinde, siz bir tanesini bile uygulamıyorsanız, yapacak bir şey değil, soğanı ağlaya ağlaya doğramaya devam edeceksiniz