Farklı hamur işi tariflerini denemeyi çok seviyor ve damaklarda lezzetini bırakan enfes tarifler arıyorsanız Kırklareli yöresine ait olan soğanlı pide tam size göre. İşte hem sunumu hem de tadı ile doyuran soğanlı pide tarifi...
Kırklareli mutfağının en çok yapılan ve tüketilen hamur işi tariflerinden biri olan soğan pidesi, Balkan mutfağının sini böreğine çok benziyor. Kullanılan malzemeler ve yapılışıyla oldukça kolay olan bu pide, Kırklareli'nin köy sofralarından hiç eksik olmuyor. Debre pidesi olarak da bilinen soğan pidesini evde kolayca hazırlayabilir, sofraların baş tacı yapabilirsiniz. Trakya bölgesinde sıklıkla yapılan ve severek tüketilen soğan pidesi, yediğinizde soğan kokusu ve tadını pişmemiş soğan kadar keskin bir tat olarak almayacaksınız. Fırında ağır ağır pişen börek dışarıya alınıyor ve dinlendirdikten sonra dilimlenerek servis ediliyor.Tadına doyum olmayacak soğan pidesinin yapımı bugünkü yazımızda.
SOĞAN PİDESİ TARİFİ:
MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 paket maya(10 gram)
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
10 yemek kaşığı sıvı yağ(yufkaların üzeri için)
İçi için;
6 adet soğan
3 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 demet maydanoz
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için;
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta
YAPILIŞI
Isıtılmış bir tavada sıvı yağ ve soğanları iyice pişene kadar pişirin. Rendelenmiş domatesleri ve salçayı üzerine ekleyip pişirmeye devam edin. Karışıma baharatları da ekledikten sonra, kıyılmış maydanozları ilave edin. Tüm malzemeler piştiğinde ocaktan alarak, oda sıcaklığı seviyesine gelmesi için bırakın.
Hamuru için, tüm malzemeleri bir kabın içerisinde yoğurun ve 30 dakika boyunca kabarması için bekleyin.
Mayalanan hamuru 5 eşit parçaya bölerek, tepsi büyüklüğünde açın. Açtığınız yufkaların üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ sürerek 3 adet yufkayı dizin. Sonrasında hazırlanan iç harcı içerisine ekleyin. 170 derecede önceden ısıtılmış fırına tepsiyi koyun ve 7 dakika pişirin. Bu işlemi 4. kata gelecek olan yufkanın hamur kıvamı almaması için yapılır.
Fırından tepsiyi çıkardıktan sonra kalan 3 yufkayı da içerisine ekleyin.
Son olarak yumurta, yoğurt ve sıvı yağı çırptıktan sonra böreğin üzerine eşit miktarda olacak şekilde güzelce yayın.
Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 30 dakika pişirin. Pişen pideyi 20 dakika dinlenmeye bıraktıktan sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...