iltasyazilim
FD Üye
Soğan
çok yararlı bir besindir Enfeksiyona bağlı hastalıklara karşı korur Soğanın içinde demir, lif, potasyum, kükürt, B ve C vitamini vardır Soğanın birçok çeşidi vardır Bunlar, kuru soğan, yeşil soğan, beyaz soğan, kırmızı soğandır Hepsinin farklı farklı ve çok fazla oranda faydaları vardır Soğan neredeyse tüm yemeklerin ana maddesidir Soğan yemeklerde, salatalarda pişmiş ve çiğ olarak tüketilebilir Soğan lezzet verir Soğan her mevsim bulunabilir
Bu yüzden taze tüketilmesin de yarar vardır Soğanın suyu da şifalıdır Daha çok bal ile tüketilir Bu daha çok öksürüğe iyi gelir Her yaştan insan soğan tüketmelidir Günde 3 4 adetten fazla tüketilmemelidir Türkiye?nin her yerinde yetişebilir Fakat özellikle Trakya bölgesinde tarımı yaygındır Bununla birlikte Balıkesir , Bursa, Bandırma, Amasya, Çorum, Tokat, Kastamonu, Hatay ve Denizli illerinde daha çok yetiştirilir
Soğanın Faydaları
Soğanın faydaları çok fazladır Bunları maddelersek;
Bağırsak ve sindirim sistemindeki enfeksiyona bağlı hastalıklara iyi gelir
Gazın giderilmesine yardımcı olur
– Soğanın doğal antibiyotik olmasından kaynaklı olarak kalp sağlığının da koruyucusudur
– Soğuk algınlığına iyi gelir
– Kansere yakalanma riskini azaltır
Kolesterolü dengede tutar
Cilt ve ağız sağlığına faydalıdır
– Ağız ve diş sağlığını korur
Kandaki şeker seviyesini dengede tutar
Damar sertliğine iyi gelir
– Kemik sağlığı için de soğan faydalıdır
Sindirimi kolaylaştırır
– Alerjilerden korur
Öksürük ve bronşite iyi gelir
Balgam sökücüdür
Adet düzensizliğini düzenler
Metabolizmayı güçlendirir
Serbest radikallere karşı etkilidir
Antioksidan özelliği sayesinde kan aracılığı ile tüm vücuda ulaşır
Kan inceltici özelliği vardır
– Boğaz iltihabına iyi gelir
– Yemekten önce az tüketilirse iştah açıcıdır
– Soğan çok tüketilirse iştah kapatır
– Ağrı kesici özelliğe sahiptir
Soğanın Zararları
Soğanın zararları yok denecek kadar azdır Bunlar;
– Yemek borusunda yanma hissi verebilir
Mide ekşimesine yol açabilir
– Kandaki şekeri düşürdüğü için şeker hastaları dikkatli tüketmelidir
Ağız kokusu yapabilir bu yüzden toplum içine çıkılacağı vakitler daha dikkatli tüketilmelidir
Basur kanamaları olan hastalar soğanı az tüketmelidir
– Soğanın içinde bulunan kükürt sebebiyle fazla tüketildiğinde zehirlemeye kadar varabilen etkiler ortaya çıkabilir
Soğanın uyuşturucu etkisi de olabilir
çok yararlı bir besindir Enfeksiyona bağlı hastalıklara karşı korur Soğanın içinde demir, lif, potasyum, kükürt, B ve C vitamini vardır Soğanın birçok çeşidi vardır Bunlar, kuru soğan, yeşil soğan, beyaz soğan, kırmızı soğandır Hepsinin farklı farklı ve çok fazla oranda faydaları vardır Soğan neredeyse tüm yemeklerin ana maddesidir Soğan yemeklerde, salatalarda pişmiş ve çiğ olarak tüketilebilir Soğan lezzet verir Soğan her mevsim bulunabilir
Bu yüzden taze tüketilmesin de yarar vardır Soğanın suyu da şifalıdır Daha çok bal ile tüketilir Bu daha çok öksürüğe iyi gelir Her yaştan insan soğan tüketmelidir Günde 3 4 adetten fazla tüketilmemelidir Türkiye?nin her yerinde yetişebilir Fakat özellikle Trakya bölgesinde tarımı yaygındır Bununla birlikte Balıkesir , Bursa, Bandırma, Amasya, Çorum, Tokat, Kastamonu, Hatay ve Denizli illerinde daha çok yetiştirilir
Soğanın Faydaları
Soğanın faydaları çok fazladır Bunları maddelersek;
Bağırsak ve sindirim sistemindeki enfeksiyona bağlı hastalıklara iyi gelir
Gazın giderilmesine yardımcı olur
– Soğanın doğal antibiyotik olmasından kaynaklı olarak kalp sağlığının da koruyucusudur
– Soğuk algınlığına iyi gelir
– Kansere yakalanma riskini azaltır
Kolesterolü dengede tutar
Cilt ve ağız sağlığına faydalıdır
– Ağız ve diş sağlığını korur
Kandaki şeker seviyesini dengede tutar
Damar sertliğine iyi gelir
– Kemik sağlığı için de soğan faydalıdır
Sindirimi kolaylaştırır
– Alerjilerden korur
Öksürük ve bronşite iyi gelir
Balgam sökücüdür
Adet düzensizliğini düzenler
Metabolizmayı güçlendirir
Serbest radikallere karşı etkilidir
Antioksidan özelliği sayesinde kan aracılığı ile tüm vücuda ulaşır
Kan inceltici özelliği vardır
– Boğaz iltihabına iyi gelir
– Yemekten önce az tüketilirse iştah açıcıdır
– Soğan çok tüketilirse iştah kapatır
– Ağrı kesici özelliğe sahiptir
Soğanın Zararları
Soğanın zararları yok denecek kadar azdır Bunlar;
– Yemek borusunda yanma hissi verebilir
Mide ekşimesine yol açabilir
– Kandaki şekeri düşürdüğü için şeker hastaları dikkatli tüketmelidir
Ağız kokusu yapabilir bu yüzden toplum içine çıkılacağı vakitler daha dikkatli tüketilmelidir
Basur kanamaları olan hastalar soğanı az tüketmelidir
– Soğanın içinde bulunan kükürt sebebiyle fazla tüketildiğinde zehirlemeye kadar varabilen etkiler ortaya çıkabilir
Soğanın uyuşturucu etkisi de olabilir