Soğuk Turşu pişmiş turşu soğuk turşu kuru biber turşusu sovuk tursu Malzemeler 2 orta tepe patlıcan, 12 kg yeşil biber, 2 su bardağı kuru sumak ekşisi (dövülmemiş), 34 diş sarımsak, Tuz ve nane, Yeteri değin su Yapilis Tarifi Patlıcanlar tepesinden dörde bölünerek küp biçiminde doğranır ve 5 dakika suda bekletilir Bambaşka bir barbar yeşil biberler doğranır Diğer tarafta bir tencerede 1 veya 15 litre su kaynatılarak içine biberler ve suyu süzülmüş patlıcanlar ilave edilir ve yumuşayıncaya kadar kaynatılır ve piştikten sonradan suyu bir süzgeçte süzülür Bambaşka bir kap içerisine kuru taneli sumak ekşisi ılık suda 5 dakika bekletilir, ekşisinin iyi çıkması için azıcık ovulur, suyu bambaşka bir kaba süzülür Pişmiş olan patlıcan ve biber karışımı derince bir kaba konur üzerine, süzülmüş ekşili su ilave edilir Sarımsaklar soyulduktan daha sonra az tuzlu katılarak ayrıntılarıyla dövülür ve bu karışıma eklenir Turşunun tane tane olması istenirse kaşıkla karıştırılır, özleşmesi istenirse elle biraz ovularak karıştırılır Servis için tabağa alındığında üzeri kuru nane ile süslenir ve soğuk olarak servise sunulur