Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Solunum yoluyla zehirlenmelerde ilk yardim uygulamasi

Solunum yoluyla zehirlenmelerde ilk yardim uygulamasi
0
115

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Zararlı (zehirli) havanın vücuda solunum yoluyla girmesi sonucu fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar Vücudun işleyişindeki bir takım bozukluklar zehirlenme olarak değerlendirilir Solunum yoluyla zehirlenme durumunda yapılması gereken ilk yardım uygulaması şu şekilde olmalıdır;

Her zaman olduğu gibi ilk önce ilk yardımın temel basamakları doğru bir şekilde uygulanır
112 Acil aranarak tıbbi yardım çağrılır ve ayrıca yangın sonucu duman zehirlenmesi olduysa yangın için’de itfaiyeyi aramalısınız İtfaiye: 110 Acil: 112 Zehir Danışma Merkezi: 114 (Bilgi almak için arayabilirsiniz)
Hastayı bulunduğu zehirli ortamdan uzaklaştırıp açık temiz havaya çıkartın
Yoğun duman varsa en az şekilde etkilenmek için mümkün olabildiğince başınızı yere bakık bir şekilde eğik tutun
Bulunduğunuz ortamı hemen terk etmeniz mümkün değilse gaz maskesi veya ıslak bezle hem hastanın hemde kendinizin solunumunu korumaya alın
Zehirlenme belirtilerini değerlendirin ve tıbbi ekip gelene kadar hastanın başından ayrılmayın
ZEHİRLENMELERDE GENEL BELİRTİLER NELERDİR?
Sindirim sistemi bozuklukları: Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal
Sinir sistemi bozuklukları: Bilinç kaybı, havale, rahatsızlık hissi, hareketlerde uyumsuzluk
Solunum sistemi bozuklukları: Nefes darlığı, morarma, solunum durması
Dolaşım sistemi bozuklukları: Nabız bozukluğu, kalp durması
Sindirim Yoluyla Zehirlenmeler
Sindirim yoluyla zehirlenme türü en sık rastlanan zehirlenme yoludur Zehirli mantarlar, kabuklu deniz hayvanları, bozulmuş besinler, ilaç, alkol, ev ve bahçelerde kullanılan kimyasal maddeler (böcek ilaçları, temizlik maddeleri, zehirli otlar vb) sindirim yoluyla zehirlenmeye neden olabilir Bazı maddeler (ilaç, alkol vb) fazla miktarda ya da bir arada alındıklarında zehirlenme belirtileri gösterir

Sindirim Yoluyla Zehirlenmelerde İlk Yardım
Bilinç kontrolü yapılır
Yaşam bulguları (ABC) değerlendirilir, gerekirse suni solunum ve kalp masajı yapılır Suni solunum uygulamasında varsa solunum maskesi kullanılır
Gerekirse Ulusal Zehir Danışma Merkezi (114) aranır ya da tıbbi yardım (112) istenir
Bilinç açık ise ağız su ile çalkalanır, zehirli madde ele temas etmişse el sabunlu su ile yıkanır
Kişi kendiliğinden kusuyorsa mide içeriğinin soluk yoluna kaçmaması için başı yana çevrilir Çıkan muhteviyat bir kap içine toplanarak hasta ile birlikte teslim edilir
Zehirlenmeye neden olan madde ne olursa olsun hasta kesinlikle kusturulmaya çalışılmaz
Bilinç kaybı varsa koma pozisyonu verilir
Hasta fazla hareket ettirilmez ve üzeri örtülür
Olayla ilgili bilgiler toplanarak kaydedilir
Zehirli maddenin türü
İlaç ya da uyuşturucu alıp almadığı
Hastanın saat kaçta bulunduğu
Evde bulunan ilaçlar ve kutuları vb
Solunum Yoluyla Zehirlenmeler
Zehirli maddenin solunum yolu ile alınması sonucu oluşur Genellikle zehirli gazlar (karbonmonoksit, karbondioksit vb), uçucu kimyasal maddeler (yapıştırıcı, tiner, boyalar vb) kimyasal temizlik maddeleri vb solunum yolu ile zehirlenmelere neden olur Solunum yoluyla zehirlenmeler en sık soba ve şofbenden sızan zehirli gazlar, evlerde kullanılan kimyasal temizlik maddelerinin karıştırılması sonucu ortaya çıkan zehirli gazlar nedeniyle meydana gelir

Solunum yoluyla zehirlenmeleri önlemek amacıyla alınabilecek bazı önlemler
Şofbenkombi kesinlikle banyo içinde bulunmamalıdır
Şofbenkombi iyi çeken bir bacaya bağlanmalı ve havalandırma sistemi yeterli olmalıdır
Yakıta uygun soba ve yakma yöntemi kullanılmalı, kömür kullanılıyorsa tam olarak tutuşmadan soba kapatılmamalıdır
Evlerde kullanılan kimyasal temizlik maddeleri kullanma talimatına uygun olarak kullanılmalı ve kesinlikle birbiriyle karıştırılmamalıdır
Solunum Yoluyla Zehirlenmelerde Belirtiler;
Baş dönmesi, bulantı, kusma,
Solunum güçlüğü, siyanoz,
Göğüs ağrısı, çarpıntı,
Solunum ve kalp durması,
Özellikle karbonmonoksit zehirlenmesinde cilt ve tırnaklar kiraz kırmızısı renk alır
Solunum Yolu Ile Zehirlenmelerde İlk Yardım
İlkyardım müdahale sırasında kendini korumak için ağzına, varsa maske ya da ıslak bez kapatmalıdır Patlama ve yangın riskine karşı elektrik düğmeleri açılmamalı, elektrikli aletler ve ışıklandırma cihazları kullanılmamalıdır

Zehirlenmeye neden olan gaz kaynağı kapatılmalıdır
Hasta temiz havaya çıkarılmalı, çıkarılamıyorsa cam ve kapılar açılarak ortam havalandırılır
Yaşamsal belirtiler (ABC) değerlendirilir
Gerekirse Ulusal Zehir Danışma Merkezi (114) aranır ya da tıbbi yardım (112) istenir
Bilinç açıksa yarı oturur pozisyon verilir
Bilinç kapalı ve solunum var ise koma pozisyonu verilir
Cilt Yoluyla Zehirlenmeler

Cilt yoluyla zehirlenme; böcek sokmaları, hayvan ısırıkları, ilaç enjeksiyonları, saç boyaları ve zirai ilaçların deri ile teması sonucu deriden emilmesi ile oluşur Zehirli madde ile deri direkt temas etmişse ilk yardımcı kendini korumak için zehirli madde ile kesinlikle temas etmemelidir

Zehirli madde ile deri direkt temas etmişse ilk yardım aşağıdaki gibi uygulanır:
Yaşam bulguları değerlendirilir
Kimyasal madde bulaşmış giysileri varsa çıkarılır
Kimyasal maddenin temas ettiği bölge 15 – 20 dakika boyunca bol suyla yıkanır