iltasyazilim
FD Üye
Somon Balığı, Som Balığı olarak da aşina, uzun mesafeli göçleri ile ünlü bir balık türüdür Tatlı su ve denizlerde yaşamış somon balıkları, göçmen hayvanlardır*Somon balıkları, yumurtlamak amacıyla ilkbahar mevsiminde, nehirlerin içlerine doğru giderler Bu yolculuklarda, 3 ila 5 metre yüksekliğe değin meydana çıkan çağlayanları sıçrayarak aşarlar
Som balıklarının türleri ise şu şekildedir;
– Demirkafa somu
– Kırmızı som,
– Atlantik somu,
– Kral somu,
– Köpek som,
– Pembe som,
– Gümüş som
Hem tatlı suda, hem de denizde yaşayan Som balıkları, bilhassa kuzey yarım küredeki ılıman denizlerde yaşamaktadırlar Som balıkları, Atlantik ve Büyük Okyanusta da kalabalık sürüler halinde yaşamaktadırlar*Somon balıkları, inşa itibariyle yırtıcı, çevik ve obur özelliklerine sahiptirler Beslenmeleri ise balık yeme odaklıdır Somon balıklarının vücutları, iğ şeklinde uzun ve yanlardan fazla az basıktır
Karakteristik özelliklerinden biri olarak, sırt yüzgecinin arkasından yer alan dikensiz bir yağ yüzgeci gösterilebilir Bu tür balıkların, başları pulsuzdur Bu balıkların renkleri ise, kaç yaşında olduklarına ve gıda sahalarının farklılığına göre değiştirme gösterir Erişkin bir somon balığının sırt bölgesi gri ve mavi, emrindeki bölümler de gümüş renklidir Bunlara ilave olarak, baş ve karoser kısmında sayısız minik siyah lekeler ve erkeklerinin alt taraflarında da kırmızı rozetler bulunur*Somon balıklarının genelde boyları 1 metre ve ağırlıkları da 915 kg ’dır Pasifikte yaşayan “Kral Som ise, 1,5 – 2 metre civarlarında bir uzunluk ve 50 kg ’a varan ağırlığıyla, en büyük som balığı çeşididir
Bu balıklar, üreme dönemlerinde tatlı sulara göçmektedirler Bütün da bu dönemde, balıkların renkleri koyulaşır Buna ek olarak, yanlarında ve solungaç kapaklarında, bazı kırmızı lekeler de belirir İlkbahar geldiğinde, som balıkları, sürüler halinde nehirlerin yukarı kısımlarına ilerlerler*Yumurtlama için yer arayan ve uygun noktayı bulan balıklar, etraf hazırlığı işlemlerine devam etmektedirler Kumluk ve çakıllık olan sığ alanlarda, dişi som balıkları yumurtlamak için çeşitli çukurlar kazarlar Som balıklarının erkekleri ise, zamanı gelince, çukur yuvalara bırakılmış yumurtaların bütün üzerlerine spermlerini bırakarak, yumurtaları döllerler Peşinde, yumurtaların üzeri kumla örtülür Yumurtlama gereksiniminden sonra, halsiz vaziyette kalmış balıkların çoğu ölür
Yumurtlama döneminde oksijeni bol, serin ve tatlı suların çakıllarına gömülen som balığının yumurtaları, 5 – 6 ay kadar bir vakit sonradan, Nisan veya Mayıs aylarında açılır Ortaya çıkan yavrular, somon balığından ziyade alabalık görünümündedirler İştah durumları ve dişlerinin keskinliği gayet iyi durumdadır Bahsedilen genç yavrulara, “parr denir Yaklaşık iki sene süresince, yavruların ağırlıkları 3040 katı civarında çoğalma gösterir Tekrar bu süreçte, boyları 15 – 20 cm değin büyüklüğe ulaşır Bu evrede, yavaş yavaş somon balığı görünümünü almaya başlayan balıklar, ilk yıllarını nehirde geçirirler Yükselme evresini atlatan balıklar, denize ulaşınca ise şipşak beslenerek gelişimlerini sürdürürler Bunlara “swolt denirAradan geçen birkaç yılın ardından, üreme dönemleri gelen balıklar, akıntının ters yönünde yüzerek, yumurtlayabilmek için doğdukları nehirlerin içlerine içten giderler Oysa bu yolculuk, hiç de basit değildir ve çoğu balık bu dönemde ölür
Somon balıklarının hesaplı açıdan önemi büyüktür Rusya nehirlerinde yaşamış somon balıklarının yumurtaları, tuzlanarak hazırlanıp, “Japon havyarı olarak bütün dünyaya satılır Özellikle sportif açıdan, bu besinin tüketilmesi tavsiye edilmektedir
Kaynakça:
http:wwwturkcebilgicomansiklopedisombal%C4%B1%C4%9F%C4%B1
Som balıklarının türleri ise şu şekildedir;
– Demirkafa somu
– Kırmızı som,
– Atlantik somu,
– Kral somu,
– Köpek som,
– Pembe som,
– Gümüş som
Hem tatlı suda, hem de denizde yaşayan Som balıkları, bilhassa kuzey yarım küredeki ılıman denizlerde yaşamaktadırlar Som balıkları, Atlantik ve Büyük Okyanusta da kalabalık sürüler halinde yaşamaktadırlar*Somon balıkları, inşa itibariyle yırtıcı, çevik ve obur özelliklerine sahiptirler Beslenmeleri ise balık yeme odaklıdır Somon balıklarının vücutları, iğ şeklinde uzun ve yanlardan fazla az basıktır
Karakteristik özelliklerinden biri olarak, sırt yüzgecinin arkasından yer alan dikensiz bir yağ yüzgeci gösterilebilir Bu tür balıkların, başları pulsuzdur Bu balıkların renkleri ise, kaç yaşında olduklarına ve gıda sahalarının farklılığına göre değiştirme gösterir Erişkin bir somon balığının sırt bölgesi gri ve mavi, emrindeki bölümler de gümüş renklidir Bunlara ilave olarak, baş ve karoser kısmında sayısız minik siyah lekeler ve erkeklerinin alt taraflarında da kırmızı rozetler bulunur*Somon balıklarının genelde boyları 1 metre ve ağırlıkları da 915 kg ’dır Pasifikte yaşayan “Kral Som ise, 1,5 – 2 metre civarlarında bir uzunluk ve 50 kg ’a varan ağırlığıyla, en büyük som balığı çeşididir
Bu balıklar, üreme dönemlerinde tatlı sulara göçmektedirler Bütün da bu dönemde, balıkların renkleri koyulaşır Buna ek olarak, yanlarında ve solungaç kapaklarında, bazı kırmızı lekeler de belirir İlkbahar geldiğinde, som balıkları, sürüler halinde nehirlerin yukarı kısımlarına ilerlerler*Yumurtlama için yer arayan ve uygun noktayı bulan balıklar, etraf hazırlığı işlemlerine devam etmektedirler Kumluk ve çakıllık olan sığ alanlarda, dişi som balıkları yumurtlamak için çeşitli çukurlar kazarlar Som balıklarının erkekleri ise, zamanı gelince, çukur yuvalara bırakılmış yumurtaların bütün üzerlerine spermlerini bırakarak, yumurtaları döllerler Peşinde, yumurtaların üzeri kumla örtülür Yumurtlama gereksiniminden sonra, halsiz vaziyette kalmış balıkların çoğu ölür
Yumurtlama döneminde oksijeni bol, serin ve tatlı suların çakıllarına gömülen som balığının yumurtaları, 5 – 6 ay kadar bir vakit sonradan, Nisan veya Mayıs aylarında açılır Ortaya çıkan yavrular, somon balığından ziyade alabalık görünümündedirler İştah durumları ve dişlerinin keskinliği gayet iyi durumdadır Bahsedilen genç yavrulara, “parr denir Yaklaşık iki sene süresince, yavruların ağırlıkları 3040 katı civarında çoğalma gösterir Tekrar bu süreçte, boyları 15 – 20 cm değin büyüklüğe ulaşır Bu evrede, yavaş yavaş somon balığı görünümünü almaya başlayan balıklar, ilk yıllarını nehirde geçirirler Yükselme evresini atlatan balıklar, denize ulaşınca ise şipşak beslenerek gelişimlerini sürdürürler Bunlara “swolt denirAradan geçen birkaç yılın ardından, üreme dönemleri gelen balıklar, akıntının ters yönünde yüzerek, yumurtlayabilmek için doğdukları nehirlerin içlerine içten giderler Oysa bu yolculuk, hiç de basit değildir ve çoğu balık bu dönemde ölür
Somon balıklarının hesaplı açıdan önemi büyüktür Rusya nehirlerinde yaşamış somon balıklarının yumurtaları, tuzlanarak hazırlanıp, “Japon havyarı olarak bütün dünyaya satılır Özellikle sportif açıdan, bu besinin tüketilmesi tavsiye edilmektedir
Kaynakça:
http:wwwturkcebilgicomansiklopedisombal%C4%B1%C4%9F%C4%B1