Fransızların nefis tanımlarından yalnızca biri olan kruvasanı son devirlerde daha sık görmeye başladık. Yalnızca kruvasan üzerine açılan kafelerin artışı ve giderek daha çok yaygınlaşan kruvasanlı tarifler bunun en büyük ispatı. Gelin biz de bu pofuduk lezzetin ortasına tatlısından tuzlusuna birbirinden lezzetli tanımları sıkıştıralım. ????
Kruvasan Tanımı:
Hamur için;
500 gr un
140 gr su
140 gr süt
55 gr şeker
40 gr tereyağı
11 gr kuru maya
12 gr tuz
Hamurların ortası için;
280 gr tereyağı
1 yumurta
1 yemek kaşığı su
Unu bir kaba alın ve ortasına minik bir havuz açın. Öteki bir kapta ılık su, süt, maya ve şekeri karıştırın. Havuzun etrafına tuzu ekleyin. Havuzun ortasına da yumurta, oda sıcaklığındaki tereyağı ve mayalı karışımı ekleyin. Ele yapışmayacak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. tabak formuna getirip streç film ile kaplayın ve bir gece buzdolabında bekletin. 280 gr tereyağını buzdolabından çıktığı haliye 1,25 cm'lik çubuklara bölün daha sonra bu çubuklarla 15x15'lik bir kare oluşturun ve üzerine bir yağlı kağıt daha serip merdane ile üstüne vurarak kesimleri birleştirin. Daha sonra açmaya başlayın ve 19x19 cm'lik bir kare elde edecek kadar inceltin. Son olarak düzgün bir kare elde etmek ismine kenarlarında 2 cm kadar kesin ve 17x17'lik bir kare elde edin ve paketleyip bir gece buzdolabında bekletin. Bir gece evvelce yapıp dolapta beklettiğiniz hamuru açmak için biraz kol kasına gereksiniminiz olabilir. Açma sürecini yaparken mutfağınızın en fazla 20 derece sıcaklıkta olmasına dikkat etmelisiniz, tereyağı ve hamurla çalışırken soğuk ortamda olmalısınız bu hamurunuzla daha çalışmanızı ve hamurun esnekliğini korumanızı sağlayacaktır. İlk olarak hamuru 26x26 cm olacak büyüklükte açıyorsunuz. Tam bir kare halinde olmasına ihtimam göstermelisiniz. 26x26 cm kare biçimindeki hamurunuz içerisine 45 derecelik açı oluşturacak formunda 17x17 cm'lik tereyağınızı koyun. Daha sonra bir zarf üzere hamuru yağa sarın. Şimdi hakikaten kollarınız biraz yorulacak, içine tereyağı sakladığınız hamuru 20x60 cm'lik bir dikdörtgen olacak halde açmaya başlayın. Evet o kruvasanın öylesine kabarmasının sırrı daima katlanan bir hamur olması! Durum bu olunca bizim de bol bol katlayıp baştan açmamız gerekiyor. Artık de hamurumuzu uzun dikdörtgen zarf boyutuna gelecek biçimde katlıyoruz ve yarım saat kadar buzdolabında soğutuyoruz. Daha sonra buzdolabından çıkan zarfı tekrar açıyoruz. Akabinde tekrar zarf haline getiriyoruz ve yarım saat buzdolabında bekletiyoruz. Birebir süreci son bir sefer daha tekrarlıyoruz. Son olarak dolapta beklettiğimiz hamuru 20x110 cm boyutunda açıyoruz. İçerisinden 15 adet üçgen çıkarıyoruz. Üçgen kesimlerin doruğuna minik bir kesik atıp iki ucunu kıvırarak rulo haline getiriyoruz. Ruloları yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye aralıklarla diziyoruz. Daha sonra yumurta ve suyu çırpıp üstlerine sürüyoruz. Mayalanmaları için 24-25 derecede bir müddet bekliyoruz. Kabaran kruvasanların üzerine son bir defa daha yumurta su karışımı sürüyoruz ve fırına girmeye hazırlar. Pişirme kısmında fırının başından ayrılmamalısınız zira derecelerle daima oynamanız gerekiyor. Birinci olarak 195 derecede 6 dakika daha sonra 165 derecede 9 dakika ve son olarak 18-20 dakika kadar 200 derecede pişiriyoruz.
1. Kremalı Ispanaklı Kruvasan Tanımı:
1 adet kruvasan
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, pul biber
Sos için:
Zeytinyağı
1 soğan
2 diş sarımsak
2 su bardağı ıspanak
1 su bardağı krema
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Sos için soğanı küp küp doğrayın. Ispanakları bıçaktan geçirin. Tavada soğanı ve sarımsağı soteleyin. Ispanağı, baharatları ve kremayı ekleyin. 10 dakika kısık ateşte pişirin. Bir tavada tereyağını eritin. Yumurtayı kırın ve kapağını kapatıp büsbütün pişene kadar bekleyin. O sırada kruvasanı ortadan kesin alt kısmına kremalı ıspanaklı harçtan koyun. Üzerine pişirdiğiniz yumurtayı ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırıp servis edin.
2. Çikolatalı Kruvasan Tanımı:
Hamur için;
500 gr un
140 gr su
140 gr süt
55 gr şeker
40 gr tereyağı
11 gr kuru maya
12 gr tuz
Hamurların ortası için;
280 gr tereyağı
1 yumurta
1 yemek kaşığı su
İçi için;
Unu bir kaba alın ve ortasına minik bir havuz açın. Öbür bir kapta ılık su, süt, maya ve şekeri karıştırın. Havuzun etrafına tuzu ekleyin. Havuzun ortasına da yumurta, oda sıcaklığındaki tereyağı ve mayalı karışımı ekleyin. Ele yapışmayacak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. tabak haline getirip streç film ile kaplayın ve bir gece buzdolabında bekletin. 280 gr tereyağını buzdolabından çıktığı haliyle 1,25 cm'lik çubuklara bölün daha sonra bu çubuklarla 15x15'lik bir kare oluşturun ve üzerine bir yağlı kağıt daha serip merdane ile üstüne vurarak kesimleri birleştirin. Daha sonra açmaya başlayın ve 19x19 cm'lik bir kare elde edecek kadar inceltin. Son olarak düzgün bir kare elde etmek ismine kenarlarında 2 cm kadar kesin ve 17x17'lik bir kare elde edin ve paketleyip bir gece buzdolabında bekletin. Bir gece evvelce yapıp dolapta beklettiğiniz hamuru açmak için biraz kol kasına gereksiniminiz olabilir. Açma sürecini yaparken mutfağınızın en fazla 20 derece sıcaklıkta olmasına dikkat etmelisiniz, tereyağı ve hamurla çalışırken soğuk ortamda olmalısınız bu hamurunuzla daha çalışmanızı ve hamurun esnekliğini korumanızı sağlayacaktır. İlk olarak hamuru 26x26 cm olacak büyüklükte açıyorsunuz. Tam bir kare formunda olmasına ihtimam göstermelisiniz. 26x26 cm kare formundaki hamurunuz içerisine 45 derecelik açı oluşturacak formunda 17x17 cm'lik tereyağınızı koyun. Daha sonra bir zarf üzere hamuru yağa sarın. Şimdi nitekim kollarınız biraz yorulacak, içine tereyağı sakladığınız hamuru 20x60 cm'lik bir dikdörtgen olacak biçimde açmaya başlayın. Evet o kruvasanın öylesine kabarmasının sırrı daima katlanan bir hamur olması! Durum bu olunca bizim de bol bol katlayıp baştan açmamız gerekiyor. Artık de hamurumuzu uzun dikdörtgen zarf boyutuna gelecek formda katlıyoruz ve yarım saat kadar buzdolabında soğutuyoruz. Daha sonra buzdolabından çıkan zarfı yine açıyoruz. Akabinde tekrar zarf formuna getiriyoruz ve yarım saat buzdolabında bekletiyoruz. Birebir süreci son bir sefer daha tekrarlıyoruz. Son olarak dolapta beklettiğimiz hamuru 20x110 cm boyutunda açıyoruz. İçerisinden 15 adet üçgen çıkarıyoruz. Üçgen modüllerin doruğuna minik bir kesik atıp, içerisine kakaolu fındık ezmesi koyduktan sonra iki ucunu kıvırarak rulo haline getiriyoruz. Ruloları yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye aralıklarla diziyoruz. Daha sonra yumurta ve suyu çırpıp üstlerine sürüyoruz. Mayalanmaları için 24-25 derecede bir mühlet bekliyoruz. Kabaran kruvasanların üzerine son bir sefer daha yumurta su karışımı sürüyoruz ve fırına girmeye hazırlar. Pişirme kısmında fırının başından ayrılmamalısınız zira derecelerle daima oynamanız gerekiyor. İlk olarak 195 derecede 6 dakika daha sonra 165 derecede 9 dakika ve son olarak 18-20 dakika kadar 200 derecede pişiriyoruz.
3. Kahvaltılık Kruvasan Sandviç Tanımı:
1 adet kruvasan
2-3 dilim hindi füme
1 adet avokado
1 diş sarımsak
Bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kaşığı Djon hardalı
1-2 yaprak marul
1 adet domates
Avokadoyu dilimleyin. Bir mutfak robotunda avokado, sarımsak, limon suyu, tuz ve zeytinyağını pürüzsüz bir kıvama gelene kadar geçirin. Avokadolu karışımı ortadan ikiye böldüğünüz kruvasanlara sürün. Üzerlerine marul yapraklarından koyun. Alt kruvasana dilimlediğiniz domates halkalarını yerleştirin. Onun üzerine hindi fümeleri dizin. Üzerine öbür kruvasan dilimini kapatıp servis edin.
4. Pizza Kruvasan Tanımı:
İçeriğin en başında verdiğimiz kruvasan tanımını kullanacağız.
Rendelenmiş mozarella
Pepperoni dilimleri
Sarımsak tozu
Kekik
Pizza sosu için;
1 su bardağı domates püresi
1 yemek kaşığı kuru fesleğen
1-2 diş sarımsak rendesi
Tuz, karabiber, toz biber
Sos için tüm materyalleri bir kapta karıştırın. Kruvasan üretim etabında, üçgen kesimlerin zirvesine minik bir kesik attıktan sonra üçgen kruvasan dilimlerine bu sostan sürün. Üzerine pepperoni dilimleri ekleyin ve üzerine rendelenmiş mozarella serpiştirin. İki ucunu kıvırarak rulo haline getirin. Ruloları yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye aralıklarla dizin. Üzerine birinci kademede olduğu üzere su ve yumurta çırpıp sürün. Buna ek olarak sarımsak tozu ve kekik serpiştirin ve pişirin.
5. Tereyağlı Marmelatlı Kruvasan Tanımı:
1 adet kruvasan
Tuzsuz tereyağı
Marmelat için;
1 kilo erik
2 su bardağı toz şeker
1 fincan su
1/2 adet limonun suyu
Erikleri yıkayın, çekirdeklerini çıkarıp ikiye böldüğünüz erikleri su ile birlikte bir tencereye alın. Yumuşayana kadar pişirin. Orta ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Yumuşamaya başlayınca şekerini ilave edin. Güzelce yumuşadıktan ve kırmızı renge büründükten sonra limon suyunu ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Ezerek bir süzgeçten geçirin ve kavanoza alıp soğumaya bırakın. Kruvasanı ortadan ikiye kesin. Tuzsuz tereyağını dilimleyip alt kısmına dizin. Üzerine soğumaya bıraktığınız marmelattan dökün. İsterseniz pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.
6. Muzlu Fıstık Ezmeli Kruvasan Tanımı:
1 adet kruvasan
1 adet muz
Çikolata sosu
Fıstık Ezmesi için;
2 su bardağı kabuklu fıstık
1 yemek kaşığı bal
1 çimdik tuz
Yer fıstıklarını soyun ve evvelden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika fırınlayın. Daha sonra 7-8 dakika yüksek evrede, aralıklarda mutfak robotundan geçirin. Müddet sonunda bal ve bir çimdik tuz ekleyerek tekrar robotu çalıştırın. Hava almayan bir kavanoza fıstık ezmesini alın. Kruvasanı ortadan ikiye kesin. Her iki dilimine de yaptığınız fıstık ezmesinden sürün. Dilimlediğiniz muzları dizin. Öteki dilimi üzerine kapatın. Çikolata sos gezdirip servis edin.
7. Pastacı Kremalı ve Meyveli Kruvasan Tanımı:
1 adet kruvasan
Çilek
Yaban mersini
Pastacı Kreması İçin;
2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı nişasta
1 adet vanilya çubuğu yahut 1 paket vanilya
1 fiske tuz
5 adet yumurta sarısı
3/4 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı soğuk tereyağı
150 gram beyaz çikolata
Bir tencereye yumurta sarılarını, toz şekeri ve nişastayı alıp yumuşak ve parlak bir kıvam alana kadar çırpın. Akabinde öbür bir tencereye sütünüzü alın, üzerine tuzu da dökün ve bir taşım kaynatın. Kaynayan sütünüzü birinci başta yaptığınız yumurtalı karışıma yavaş yavaş ekleyin ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kaynayana kadar daima karıştırın. Ocaktan aldığınız anda tereyağını atıp eritin. En son olarak çikolatalarınızı dökün ve onları da eritin. Kremanız soğumadan buzdolabına koymayın. Soğurken kabuk bağlamaması için streç film ile üzerini kapatın ve strecin kremaya temas etmesini sağlayın. Soğuduktan sonra ortadan ikiye kestiğiniz kruvasanın ortasına kremadan sıkın. Çilek ve yaban mersini ile süsleyip servis edin.
8. Cheddar Peynirli Köfteli Kruvasan Sandviç Tanımı:
1 adet kruvasan
Domates
Lorosso
Marul
Köftesi için;
100 gr kıyma
1 dilim bayat ekmek
1/4 demet maydanoz
1 diş sarımsak
1/2 adet küçük soğan
1 tutam karabiber
1 tutam tuz
1 tutam kimyon
1 adet küçük yumurta
Cheddar peyniri
Cheddar hariç bütün gereçleri düzgünce yoğurun ve tavada kızartın. Köfteleri pişirip ocağın altını kapattıktan sonra tavayı ocaktan almadan cheddar peynirlerini köftelerin üzerine koyun ve kapak kapatın. İçerdeki ısıyla cheddar peyniri eriyecek. Kruvasanı ortadan ikiye kesin. İçerisine lorosso, marul ve domates dilimlerini yerleştirin. Üzerine cheddar peynirli köfteleri koyup servis edin.
9. Karamelize Soğan ve Mantarlı Kruvasan Tanımı:
Karamelize soğan;
4 soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı sirke ( varsa balzamik sirke )
Mantar ve pazı sote;
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım kilo mantar
Bir çay bardağı su
1 bağ pazı
Tuz ve karabiber
İnce ince doğradığınız soğanları yağ ile bir arada yüksek ateşte kavurun. Tabanı tutmasın diye daima karıştırın. Şekeri ilave edip karıştırmaya devam edin.
Uygunca renk alınca altını kısın sirkeyi ekleyin. Sonra suyunu çekip küçülünceye kadar bu sürece devam edin. Öbür yanda mantarları temizleyin. Daha sonra istediğiniz büyüklükte doğrayın. Doğradığınız mantarları tereyağında soteleyin. Mantarlar kendi suyunu bırakıp çektikten sonra yıkayıp doğradığınız pazıları içine ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pazılar da yumuşayıp küçülmeye başlayınca tuz karabiberi ekleyip ocaktan alın. Kruvasanı ortadan ikiye kesin. Karamelize soğan ve mantarlı pazılı karışımı birbirine yedirin. Kruvasanın içine biraz bu karışımdan koyun. Üzerine keçi peyniri dizin ve onun üzerine tekrar bu karışımdan ekleyin. Ilık servis edin.
10. Barbekü Soslu Sosisli Kruvasan Sandviç Tanımı:
Kruvasan
Dana Sosis
Marul
Eski Kaşar Peyniri
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı barbekü sosu
1 tatlı kaşığı esmer şeker
1 adet küçük uzunluk soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, toz biber
Soğanı incecik doğrayıp tereyağında kavurun. Pembeleşince salçaları ve barbekü sosunu ekleyip kavurmaya devam edin. Fokurdamaya başlayınca esmer şekeri ilave edip karıştırarak pişirmeye devam edin. Son olarak baharatları ekleyip karıştırın ve altını kısın. Sosisleri içine ek edin. Sosisler pişene kadar üzerini kapatıp orta ateşte pişmeye bırakın. Kruvasanı ortadan ikiye kesin. En alta marul yapraklarından koyun. Üzerine soslu sosislerden ekleyin. Kaşar peyniri dilimlerini en üste yerleştirip servis edin.