Son vakitlerde popülaritesi en yüksek besinler listesinin birinci sıralarında mekan alan goji berry; kişiye verdiği memnunluk hissinden ötürü “mutluluk meyvesi” olarakta anılmaktadır. Goji bery nin ana vatanı Çin, Tibet, Türkistan, ve Himalayalardır. Son yıllarda ABD ve Avrupa’da yaygın olarak tüketilirken Türkiye’de de ithal edilerek tüketimi yaygınlaşmaya
başlamıştır. Kurt üzümünün tadı ekşi ve tatlıdır. Meyveleri taze olarak yenilebildiği üzere daha fazla kurutularak kuru üzüm üzere tüketilmekte. Kurutulmuş, çiğ ve pişmiş halini velev kuru meyveler üzere çayını , keklerimizde şeker mahalline bu meyveleri kullanabiliriz.
Goji berry çok güçlü bir antioksidant içeriğine sahip olduğu için harika besinler arasına girmektedir. Esansiyel aminoasitlerden güçlü, 20 çeşit iz element içerir. İçerdiği yüksek C vitamininden ötürü bağışıklık sistemimizi güçlendirici tesire sahiptir. portakaldan daha çokça C vitamini, ıspanaktan daha çokça demir , havuçtan daha çokça beta karoten içeriyor. Muaf radikallere karşı koruyu olduğundan yaşlanma zıddıdır. Libido arttırarak cinsî gücü arttırıcı özellikleri barındırmaktadır. A vitamininden varlıklı bilhassa karotenlerden göz sıhhatimiz için kıymetli olan lutein ve zeaxantin zengindir. Goji berry en güzel zeaksantin kaynaklarından biri olarak kabul edilir. B1,B2 , B6 ve E vitaminlerini içerir. Kanser ve alzheimer önleyici tesiri vardır. Kan basıncını ve kolesterolü düşürür. Karaciğer dostudur.
KİNOA
Kilo idaresi için alternatif ve harika bir kaynak olan kinoa son zamnların en çok tercih edilen besinleri arasında konum almaktadır. Baskın bir tadı olmadığı için tüketilmesi kolay bir besin olan kinoa tahıllar üzere pişirilip kullanılsa da protein ve lif içeriği tahıllardan, çözünür lifleri buğday ve mısırdan daha ziyadedir. Yüksek kalite protein lizin, metionin üzere esansiyel amino asitlerden istikrarlı bir besin bu nedenle vejateryanların beslenme çeşidine elverişlidir. Lif içeriğinden ötürü tahıllara nazaran daha çokça tok tutma özelliğine sahiptir. Bunların dışında antimikrobiyal, antiinflomatuar, kolesterol düşürücü aktiviteleri üzere birçok fizyolojik aktiviteleriyle de tanınan besinler arasındadır. Kinoa gluten içermediği için çölyak hastaların ve gluten hassasiyeti olan bireylerde rahatlıkla tüketebilir.
Kinoa minerallerden manganez başta olmak üzere bakır, demir, magnezyum, fosfor kaynağıdır. İçerdiği yüksek magnezyum ve posa sayesinde insülin direncini başkan tesiriyle diyabetli hastalar kullanabilir.
Yüksek ölçüde da B vitaminleri içerir. Esansiyel amino asitlerden zengindir. Yapılan çalışmalarda eksiksiz bir antioksidan kaynağı olduğu belirlenmiştir. Yüzde yirmi nispetinde protein içermesiyle de vücut yapan bireylerde kullanilabilir. Kinoa polifenoller, proteinler, temel yağ asitleri dahil olmak üzere biyoaktif bileşenleri içermektedir. Yapılan çalışalarda kinoa fitokimyasalları yaşlanma tersinde değerli bir rolü vardır. Kinoayı haşlayıp ya da yemeklerinize bulgur, pirinç alanına katarak herşekilde tüketebilirsiniz. Sabahları kahvaltılık gevrekler bölgesine kinoayı da kullanabilirsiniz. Beslenmede farklı besinlere konum vermek sıkıcı olarak nitelendirilen diyet listelerinin daha cazip bir hal almasını sağlayacaktır.