Yaz aylarından çıkarak, sıkı bir çalışma temposuna girdiğimiz bu dönemde metabolizmamız da hızlanmaya başlıyor. Sonbahar, bağışıklık sistemine bağlı hastalıkların en sık görüldüğü mevsim olmakla birlikte ‘’Sonbahar Depresyonu’’nu da beraberinde getirmektedir. Ayrıca sonbaharda azalan güneş ışınları mutluluk hormonu olan serotonin salgılamasının azalmasına neden olmaktadır. Serotonin seviyesinde meydana gelen azalma öğrenme, ruh hali, uyku ve damar sağlığı başta olmak üzere kaygı, migren, kusma ve iştah kaybı gibi rahatsızlıkların oluşmasında önemli bir role sahiptir. Bu nedenle azalan serotonin miktarını arttırmak için magnezyum, çinko, triptofan ve omega 3 içeren yiyecekler tüketilmelidir. Sonbaharda depresyona karşı; tahıl grubu(esmer pirinç, buğday tohumu, kepekli tahıllar, maya özü ),hindi eti, yumurta, keten tohumu, badem, kurubaklagil, soya gibi besinlere öğünlerimizde yer vermek büyük önem taşımaktadır.
Depresyon belirtilerinin arttığı, fiziksel aktivitelerin azalarak su tüketiminin azaldığı sonbaharda kilo alımı da hızla artmaktadır. Bu nedenle günlük su tüketimimizi en az 2 litre olacak şekilde dengelemekte fayda var. Ayrıca soğuk hava insan fizyolojisini etkileyerek karbonhidrat alımı ihtiyacını arttırmaktadır. Bununla birlikte depresyon belirtilerinin artması da insanları gerektiğinden fazla yemek yemeye itmektedir. Hem ruh sağlığınız için hem de fiziksel olarak iyi bir zindelik sağlamak için hazır havalar tam soğumadan açık havada günde 45 dakika hafif tempoda yürüyüş yapabilirsiniz.
Serotonin salınımını arttıran besinler;
Ceviz, yer fıstığı, badem
Çilek, elma, greyfurt, kivi, kiraz, mango, muz, portakal
Hindi eti, kırmızı et, tavuk, yumurta
Sardalye, somon, ton balığı
Bitter çikolata
Domates
Ispanak, enginar, bezelye
Brokoli, lahana, ısırgan otu, maydanoz, tere
Keten tohumu
Kurufasulye, mercimek
Kuşburnu
Patates
Soya, susam
Süt, yoğurt, peynir
Yeşil çay