Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sonbaharda bahce bakımı

Sonbaharda bahce bakımı
0
82

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
86
Puan
48
F-D Coin
0
Sonbaharda bahce bakımı
Sonbaharda bahce Duzeni ve bakımı
Bahce bakımı Sonbaharda
imagessonbahardabahcebakimi5afaa9d371aeb
Sonbahar mevsiminde bahcelerin bakımının nasıl yapılacağı, nasıl ve ne şekilde ekim işinin olacağı ile ilgili bilgileri şağıda bulabilirsiniz Bilgilerinize sunarız…
Sonbaharda bahcemizde yapmamız gerekenler

Sebze bahcemiz icin hazırlık;

Gelecek yıl bahcemizde sebze yetiştirmek istiyorsak, şimdiden yapmamız gereken hazırlıklarla biz de organik sebzeler uretebiliriz
Bahcemizde 2 m eninde 3 m boyunda bir boşluk bırakmak, sebze bahcemiz icin bize yeterlidir Etrafına 30 cm ara ile kekik, biberiye ve lavanta fideleri kullanarak cit yapabiliriz
Gelecek yıl dikeceğimiz sebze fidelerinin etrafının borduru şimdiden diktiğimiz bu aromatik bitkilerle hazırlanmış olur Toprak da capalanıp işlenmelidir
Daha sonra temin ettiğimiz bakla tohumlarını (Mısır carşısından ve semt pazarlarından bulabiliriz) ekebiliriz Bakla sulanmak istemez Yağmur suyu ile kışın sonunda cimlenecek ve baharda yetişmiş olacaktır
Baklalar cicek actıkları donemde capalanarak toprağa karıştırılır Bu sayede baklanın koklerinde ve ciceklerinde bulunan azot toprağı zenginleştirir İlkbaharda toprak hazırlığımız bittikten sonra Mayıs ayında sebze fidelerimizi dikebiliriz
Cim alanların hazırlığı;

Yeni cim ekmeyi duşunduğumuz alanlar icin bu ay ve onumuzdeki ay idealdir Toprak hazırlığı yapmaya başlayabiliriz
Once cim ekmeyi planladığınız bolumdeki varsa yabani ot ve bitki kalıntılarını mumkun olduğu kadar kokleri ile cıkarıp temizlemek gerekir Daha sonra capalamak, toprağı işlemek sıkışmış toprak tabakasını havalandırmak, toprağın gecirgenliğini sağlar
Cimlenmeye engel olabilecek kucuk taşlar varsa bunları elle toplamalı, kurumuş dal, bitki artıklarından temizlemeliyiz
Bu aşamada humus ilave etmek toprağın organik yapısını zenginleştirir ve cimlerimizin uzun vadede sağlıklı, guclu, guzel gorunmelerini sağlar 1 m2 ’ye 60 gr humus ilave etmek yeterlidir Son olarak tesviye yaparak tırmık cekebiliriz
Cim tohumunu m2 ’ye 60 70 gr hesaplayarak serpebiliriz Tohumların uzerini 12 cm ortecek şekilde elenmiş gubreli toprakla kapatmak ve ağır bir silindirle sıkıştırmak tohumların kuşlar tarafından yenmemesi icin şarttır
Yağışlı olmayan gunlerde sulama akşam ya da sabah saatlerinde yapılır Sonbaharda ekilen tohumlar cok yuksek oranda cimlenme gosterir Cok yararlı olan yağmur suyu yeni cıkan cimleri cok mutlu eder
Onemli notlar;

Cilek fidelerini saksılara dikebiliriz Cilek fideleri kol atarak coğalırlar Seneye saksımızın icinden ne cok cilek yiyebildiğimizi gorup şaşırabiliriz
Bahcemiz de herhangi bir yer ortucu ile kapatmak istediğimiz, bir turlu cim yetişmeyen, toprak olarak da gormek istemediğimiz bolumlere cilek ekebiliriz
Gullerin budanmasını kontrol etmeliyiz Uzerinde tohumlaşmış cicek bırakılmamalı ki tekrar acabilsinler Guller ilkbaharda olduğu gibi sonbaharda da en iri gosterişli ciceklerini acarlar Kışa girerken gubre verilen guller daha bol cicek verir Celik almak icin de bu ay uygundur
İlk budaması ilkbaharda yapılan cit bitkilerinin ikinci budaması bu ay tekrarlanır Bu budama hem form verir hem yeni surgunlerle bitkilerin gurleşmesini sağlar
Bahcemizdeki mevsimlik ciceklerin bu donemde oluşan tohumlarını toplayıp, seneye yetiştirmek icin kuru bir yerde saklayabiliriz
Defne, adacayı, biberiye, kekik, nane gibi aromatik yaprakların da kurutmak icin toplanma zamanıdır Kuruttuğumuz yaprakları kış boyu mutfakta değişik lezzetler icin kullanabiliriz
Oyaların, bahce avizelerinin Ağustos ayında acan cicekleri gecer gecmez kesilmelidir Onumuzdeki yıl daha bol cicek icin bu gereklidir
Zambak ceşitlerini de bu ay koklerinden ayırarak coğaltabiliriz
 
858,496Konular
981,654Mesajlar
29,726Kullanıcılar
yalanciyarimSon üye
Üst Alt