Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sonbaharda Ekilen Tahıllar

Sonbaharda Ekilen Tahıllar
0
166

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Sonbaharda hangi Tahıllar ekilir
Sonbaharda ne ekilir
Fiğ yetiştiriciliği

Sonbaharda Ekilen Tahıllar

En fazla yetiştirilen fiğ türüdür Ülkemizde bütün bölgelerde yetiştirilebilir Tek takvim baklagil yem bitkisidir Yeşil ve kuru ot olarak yedirilebileceği gibi daneleri krıma yapılarak ta verilebilir Ayrıca otu hem daneleri epeyce besleyicidir Yeşil otunda ortalama yüzde 23,9 çiğ protein bulunur Danelerindeki protein oranı ise ortalama yüzde 20 nin üzerindedir
Eksi 8 derecenin altındaki sıcaklıklarda donmaktadır Bu yüzden kışı sert geçen yerlerde yazlık olarak, sıcak iklim bölgelerinde ise kışlık olarak yetiştirilmektedir İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde erken İlkbaharda ekimi yapılır
Su alıkoyma kapasitesi iyi olan orta ve ağır topraklar adi fiğ tarımı için uygundur Kumlu topraklar yerinde değildir Süzek, tatmin edici kireç ihtiva eden tınlı topraklar olağan fiğ tarımı için en uygun topraklardır
Güz ekimi için tahılların hasadından sonradan toprağın yüzlek olarak işlenmesi ve sonbaharda daha derin bir sürüm yapılması yeterlidir İlkbahar ekimi için ise tarlanın sonbaharda işlenmesi, ilkbaharda da tırmık geçirilmesi yeterli olmaktadır Ekim en iyi şekilde mibzerle yapılabilir Dekara atılacak tohum miktarı ve sıra aralıkları ot ya da tohum yetiştirme amacına göre değişir Ot edinmek için sulu şartlarda 1520 cm, kıraç şartlarda 3040 cm sıra arasıyla ekim yapılabilir Tohum için yetiştirilecekse sulu şartlarda 3035 cm, kıraçta 5060 cm sıra arasıyla ekilebilir
Mibzerle ekimde dekara 810 kg tohum kullanılır Serpme ekimde 1215 kg tohum kullanılır Ekim derinliği 34 cm kadardır Tohum olmak için kimsesiz ekilen fiğ, ot edinmek için yetiştirilecekse çeşitli tahıllarla birlikte ekilebilir Bu amaçla azami arpa ve yulaf kullanılır Normal fiğ tarımında ekimle birlikte dekara 10 kg DAP (1846) gübresi verilmesi uygundur
Sulama imkanı olan yerlerde çiçek zamanına dek bir iki defa sulanabilir Yeşil ot almak için yapılan yetiştiricilikte çiçeklenme döneminden daha aşağı kısımda baklalar oluşuncaya kadar geçen sürede biçilir Kuru ot edinmek için yapılan yetiştiricilikte birincil baklalar yetişince biçim yapılır Dekardan 250500 kg kuru ot alınabilir
Tohum almak için fiğin saplarında en alt fasulyeler tamamen olgunlaşınca biçilmelidir Hasatta geç kalınırsa alt fasulyeler çatlar Dekardan 100200 kg tohum alınabilir *
 

Similar threads

Fiğ (Vicia sativa ), baklagiller (Fabaceae) familyasından dane yemleri içerisinde kayda değer bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi Çelimsiz ve eksik derine dışarı giden bir kök sistemi vardır Oysa bağlı kökler iyi gelişir Ortama alt olarak ortalama 4060 cm...
Cevaplar
0
Görüntüleme
98
Kabak hakkında bilgi Kabak bitkisi hakkında data Toprak Ricası : Çok ağır ve kumlu topraklar haricinde tüm topraklarda yetiştiriciliği yapılabilir Derin, iletken, su alıkoyma kabiliyeti mükemmel, organik ve mineral maddelerce varlıklı tınlı topraklarda en iyi mahsul alınır Kumlu topraklarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
104
Gündöndü nasıl yetiştirilir Ayçiçeğinin bakımı yçiçeği dünyada ve Türkiye'de en manâlı yağ bitkilerinden biri olup, Türkiye'de genelde yağlık olarak yetiştirilir Yağlık olarak ekiminin % 70'inden fazlası Trakya ve Marmara bölgesindedir İklim ve toprak istekleri Günebakan, yetişme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
119
Fiğ (Vicia sativa ), baklagiller (Fabaceae) familyasından dane yemleri icerisinde onemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi Zayıf ve az derine giden bir kok sistemi vardır Ancak yan kokler iyi gelişir Ortama bağlı olarak ortalama 4060 cm boylanabilmektedir Yapraklar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
96
Soğan Yetiştiriciliği (Allium Cepa) soğan yetiştiriciliği video Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da yaygın olarak kullanılmaktadır Soğan genelde iki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
67
858,497Konular
981,955Mesajlar
29,951Kullanıcılar
Üst Alt