Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sosyal Medyada Herkesi Ele Geçiren "Langıdı Lan Lan Samsak Döveci" Türküsüne Ait Gizli Şifreleri Çözdük

Sosyal Medyada Herkesi Ele Geçiren "Langıdı Lan Lan Samsak Döveci" Türküsüne Ait Gizli Şifreleri Çözdük

teknolojiuzmani

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
99
s-64dfdefde7f8c8e80a7976248bb86c4f064ad358.jpg

Bazen bir müzik dilinize takılır ve kendinizi günlerdir o şarkıyı söylerken bulursunuz. Bu sefer yalnızca bizim değil tüm ülkenin lisanındaki türküden bahsedeceğiz. Farkında olmadan 'langıdı lan lan' diye dolaşanlar bakalım çözdüğümüz kapalı şifrelere ne diyecek?

Arkadaşlar çok önemli bir problemimiz var zira şu aşağıdaki objeyle başımız kaygıda. Kendisine "havan" ya da "sarımsak döveceği" diyebilirsiniz fakat onun şimdiki ismi SAMSAK DÖVECi

İnternet alemini ve bilhassa de TikTok'u ele geçiren bu müzik Elif Buse Doğan'ın tekrar yorumlamasıyla herkesin lisanına dolanmış durumda.

İşin berbat tarafı türkü ağza dolanınca katiyetle gitmiyor. TikTok'ta her gördüğünüz 10 görüntünün 5'inde neredeyse bu türkü kesinlikle var. Elif Hanım da yapmış mesela bakın.

Mevzuyu biraz daha araştırayım dedim zira sonlarım bozulmaya başladı. Türkü, Emel Örgün tarafından Kütahya Tavşanlı'dan Orhan Kasap'tan derlenmiş.

Hatta Emel Örgün'ün yöresel kıyafetli bayanların kusursuz dansıyla çektiği klip de türküye ilişkin birinci klip. Bence bu halini de bir seyredin, çok hoş.

Sonra 2013 yılında Türkiye'nin fazla sempatik kümesi Grup Laçin tarafından da söylenmiş. O devir meraklıları tarafından da hayli tanınan olmuş lakin bizim daha yeni haberimiz oldu.

Tabii bu bilgiler kâfi değil zira beni kesmedi. Türkünün asıl olayı kelamları "langıdı lan lan" kısmında aranacak bir mantık yok, çok hoş ağza oturan kelam öbekleri olduğunu düşünüyorum. Öyleyse tamamına bir bakalım:

Langıdılanlan langıdılanlanSamsak döveciGümbüdü gümbam gümbam gümbamEbe gümeci

Ebelerin ilacıdır ebe gümeciUyuz eşek yoncasıdır ebe gümeci

Ebe gümecini toplayalımLazım olur saklayalımLazım olur saklayalım

Ardımıza bile bakmayalımLangıdılanlan langıdılanlanSamsak döveci

Gümbüdü gümbam gümbam gümbamEbe gümeci

Ebelerin ilacıdır ebe gümeciUyuz eşek yoncasıdır ebe gümeci

Langıdılanlan langıdılanlanSamsak döveci

Gördüğünüz üzere müziğin içinde uyuz eşekten ebelerin ilacına kadar birçok betimleme var. Burda en çok "neden ebelerin ilacı olabilir?" sorusu benim aklımı karıştırdı ve başladım araştırmaya. Demek ki dedim bu otun bayan sıhhatiyle bir ilgisi var. Sonra daldım konuya...

Karşıma Bayanlar Kulübü sitesinde yıllar evvel yazılmış gönderiler çıktı. Okudukça hayret ettim, hayret ettikçe uygulamayı içselleştirdim ve bir an yaptığımı düşünüp hafifçe kötüleştim, başım döndü.

Sonra dedim ki kendime "demek ki senin bilmediğin şeyler de var hayatta mal!"

Yavaş yavaş bu karışımın kokusu burnuma gelmeye başladı...

Ve nimetle latife olunmayacağı konusunda ikilemler aklımı karıştırdı. Ancak çocuk önemli bir işti, latife olamazdı...

Yani eğlenceli bir türkü gitgide önemli bir probleme yanlışsız evrildi araştırmanın sonunda. Demek ki dedim her şeyi bu kadar merak etmek güzel değil, dinle geç!

Şu üçlünün bir ortaya gelip bu türlü sonuçlar doğuracağını inanın ben de bilemezdim lakin türküyü duymuş bulundum bir kez. Bu yukardakilerin hiçbiri yatırım tavsiyesi değildir diyor ve sizi langıdı lan lan fikirlerinizle baş başa bırakıyorum. Hoşça kalın...

Türkünün üç versiyonunu da buraya bırakıyorum, seçip beğenin alın ve çıldırın!

Grup Laçin - Samsak Döveci

Samsak Döveci - Langıdı lan lan