Son yıllarda gerek restoranlarda gerekse yemek programlarında gördüğümüz sote, lezzetli bir yemeğin prodüksiyon haline verilen isimdir. Birbirinden lezzetli tavuk yahut etin sebzelerle yağda kavrulmasına birebir devranda pişirilmesine verilen sotenin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız hazırladığımız leziz tanımı sakın kaçırmayın.
Sote, yemek tanımlarında sıkça duyduğumuz tabirler arasında konum alıyor.Kelime manası Fransız söz "sauter"den gelmektedir bu da zıplamak mealine gelir. Klasik olarak aşçılar sote yaparken tavayı sallayarak yemekleri zıplatırlar böylelikle yapışmayı önler ve her tarafın pişmesini sağlarlar. Sote, tavada kızartmayla karıştırılabilir. Lakin tavada kızartmada büyük kesimler (örneğin, pirzola yahut biftek) likit ya da katı yağda iki tarafı da çevirilerek süratlice pişirilir. Birtakım aşçılar bu iki terimi değişimli kullanırken kimileri yağın derinliğine nazaran ayrım yapmaktadır. Sotede zeytinyağı kullanılmamalıdır. Zira dumanlaşma noktası düşüktür. Berraklaştırılmış tereyağı, üzüm çekirdeği yağı, sızma zeytinyağı ve ayçiçek yağı umumide sote için kullanılır.Peki hanede tavada sote nasıl yapılır? Tanımı metnimizde.
TAVADA SOTE TANIMI:
MATERYALLER
1 adet küçük paket tavuk göğsü
2 yemek karışını likit yağ
4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı köri
Tuz
Kekik
Al biber
Karabiber
1 orta uzunluk domates
1 tane yeşil biber
YAPILIŞI
Hem geniş hem de derin bir tavaya yağı koyun. Daha sonra tüm materyalleri küp küp doğrayın. Vilayet olarak tavukları koyun. Suyunu bırakıp çekene kadar şıkça kavurun.
Suyunu saldıktan sonra 4 diş sarımsağı küçük küçük doğrayarak içine atın.
Gerisinden baharatları da ekleyerek hoşa harmanlayın.
Pişmeye yakın biber ve domatesleri ekleyerek yumuşayana kadar bekleyin. Domatesler yumuşadığında servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.