Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

soya fasulyesi

soya fasulyesi
0
90

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
soya fasulyesi (Sojabohne (f), Fr Soja (m), Ing Soybean, soyabean) 11,5 m boyunda, kismen sarilici, dallanmis, bir yillik, Çin ve Japonya’da genis ölçüde zirâati yapilan, gıda degeri bakimindan hayli önemi olan bir bitki Bitkinin yapraklari üç yaprakçikli, yaprakçiklar oval sekilli ve sivri uçludur Çiçekler sarimsi ya da menekse renklidir Meyveleri azıcık kivrik, tüylü ve 25 tohumludur Tohumlar küre seklinde, beyaz renkli olup, bir yaninda siyah bir kir vardir Kullanildigi yerler: Çin’de bes bin seneden beri soya, gerek gidâ maddesi olarak gerekse çesitli ürünlerin eldesinde kullanilmaktadir Günümüzde de basta Amerika olmak üzere çesitli ülkelerde tüketilmektedir Kismen soya unundan yapilmis ekmekle, soya yagindan yapilmis tereyagi birçok sofrada kabul görmektedir Soya filizleriyle süslenmis yesil salata fazla miktarda C vitamini ihtivâ etmektedir Bu sâyede birçok memlekette tâze sebze ve meyve noksanligindan dolayi meydana çikan “Saurvy hastaligini önlemektedir Soya fasulyesi, B1 ve B2 vitaminleriyle E ve K vitaminlerini ihtivâ eder Özellikle “Pelegra hastaligina karsi “Niacin maddesince zengindir Insan vücûdunun hergün sarf etmeye mecbur kaldigi mâdenî tuzlar bakimindan da fevkalâde varlıklı bir gidâdir Kemiklerin tesekkülünde büyük bir rol oynayan “kalsiyum soya fasulyesinde süte nispeten iki mislidir Buna ilâveten çokça fosfor, demir, bakir, manganez, potasyum ve sodyum ihtivâ eder Soya fasulyesi, vücûdumuzun muhtaç oldugu protein bakimindan da en varlıklı ve çok iyi bir gidâ maddesidir 453 gramlik soya ununda 31 yumurtanin, 6 büyük sise sütün veya 900 gramlik kemiksiz etin ihtivâ ettigi dek protein bulundugu laboratuvar deneyleriyle tespit edilmistir Gelistirilen tekniklerle günümüzde soya fasulyesinden fevkalâde nefis, temiz, krem renginde un elde edilmektedir Bu un bilhassa pasta, bisküvi, kurabiye, dondurma, sekerleme îmâlâtinda büyük miktarda kullanilmakta, bebek mamalarinda da büyük ragbet görmektedir Yari yariya soya unundan yapilmis makarnalar, sehriyeler, hamur tatlilari, çesitli ülke sofralarini süslemeye devam etmektedir Soya fasulyesi ayrıca ahali keza de çiftlik hayvanlari için fazla besleyici bir gidâ maddesidir Soya yagi birçok âilein içinden gelerek salata yagi ve kizartma yagi olarak kullandigi bir madde hâlini almistir Esas îtibâriyla soya yagi boyacilikta ve cila yapmakta kullanilmaktadir Soya fasulyesi kirmalari da hayvan gidâlari arasinda mühim bir mevki isgal etmektedir Amerika’da bâzi üniversiteler soya fasulyesinin suyunu bir nevi süt gibi kullanmakta, bundan peynir elde etmektedir Hayvan beslenmesinin kuvvet oldugu memleketlerde süt yerine bu fasulye suyunun kullanilmasi tesvik edilmektedir Hâlen üretilen soya yaginin yüzde 85’ini Amerikalilar insan yiyecekleri arasinda kullanmakta, kalanini da boyacilikta, cilâ yapmakta, sabun îmâlâtinda sarf etmektedirler Sari altin, hatta asrin bitkisi olarak da adlandirilan soyanin pekçok yararlanma alani vardir Bunlarin baslicalari; süt, yogurt, peynir, dondurma, dondurma külahi, pasta, hayvan yemi, yesil gübre, ilâç, boya, kâgit, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler, lastik, içki, yag, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi, çocuk mamasi vbdir alıntıdır  
 
858,506Konular
983,084Mesajlar
33,115Kullanıcılar
smrnr16Son üye
Üst Alt