Soya,Soya Yağı ve Faydaları soya filizi faydaları soya yağı faydaları sütü zayıflatırmı Protein kalitesi: Bütün canlılar, keza gelişmeyi sürdürme ayrıca de sağlıklı dokuların bakımını ve sürekliliğini temin etmek için proteine gereklilik duyar Yalnızca tümör ihtiyaç duydukları proteini doğal elementleri kullanarak kendileri üretebilmektedir Hayvanlar ve ademoğlu bu üretimi gerçekleştiremediğinden hazırlanmış protein kaynakları bularak bunları kendi metabolizmaları içinde dönüştürülmek yolu ile ihtiyaçlarını yerine getirmek zorundadır Bu hazır protein kaynakları diğer hayvanlar ve bitkilerdir Batı dünyasında insan vücudunun günlük ihtiyacını karşılayan proteinler geleneksel olarak et, tavuk, balık, yumurta, süt gibi hayvansal kaynaklarla, pirinç, mercimek gibi bitkilerden elde edilmektedir Bir insanın beden ağırlığı açısından incelendiğinde, her kilo için günde asgari 05 gram protein tüketmesi gerekmektedir Protein tüketimi, tüketici için herhangi bir netice yaratmaksızın üçe katlanabilir, ama kişilerin ihtiyacı yaş, enerji kullanımı, iklim özellikleri gibi çoğu nedene alt olarak değişebilir Bunun yanısıra, dikkate alınması gereken başka bir etken de amino asitlerdir Amino asitlerin kompozisyonu bir proteinin besin değerleri olarak uygunluğunu belirler Amino asitler insan vücudu tarafından üretilemediği için çeşitli gıda kaynaklarından elde edilmek zorundadır O halde, bir proteinin kalitesini, içerdiği amino asitlerin kompozisyonu belirlemektedir Soya fasülyesi amino asit kompozisyonu açısından, yukarıda farzedilen öteki gıda maddelerinin yanı sıra et, süt ve yumurta ile karşılaştırılabilir Soya proteini, bu amino asitler içinde lysine açısından çok varlıklı olmakla birlikte yeteri kadar metionin ve sistein içermemektedir bu nedenle sadece soya proteinine yan bir diyet uzun vadede sorunlara yol açabilir Bunun yanısıra, buğday unundaki protein soya proteinine göre tam ters yapıya sahiptir:turkeyarenacom Buğday ununda metionin ve sistein oranları yüksek, lysine oranı düşüktür %90 buğday unu ile %10 soya unundan oluşan bir karışım insan vücudu için gereken tüm amino asitleri dengelenmiş bir şekilde ihtiva eden mükemmel bir protein kaynağıdır Isoffovanlar: Soya fasülyesi, sterol kaynaklı bileşkenler (isoflovanlar) açısından (24 mggram) zengindir Soyada en yoğun olarak bulunan iki madde daidzeinve genisteinmaddeleridir Bunlar doğal östrojenden neredeyse 1000 kat daha az östrojenik güce sahiptir ve bu özellikleri ile benzer olarak birkaç fizyolojik etkisi bulunmaktadır Et proteininin bir bölümünün soya proteini ile değiştirilmesi, bilhassa yüksek kolestrol seviyesine sahip kişilerde (240 mgdl ve üzeri) kandaki kolestrol oranını düşürmektedir Kanda yüksek oranda yer alan kolestrol, yürek krizi ve felç durumu ile bağdaştırılmaktadır böylece, kandaki kolestrolü ve daha da önemlisi aralıklı yoğunluğa sahip lipid oranını (LDL) çökertmek insan sağlığı için büyük ağırlık taşımaktadır Amerikan Gıda ve Hap Dairesi (FDA), bu çerçevede soyalı ürünlerde dinç ürünibaresinin kullanımına izin verilmesi üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir turkeyarenacom id Isoflovan ve soya proteinleri osteoporoz (yaşın ilerlemesiyle birlikte kemiklerde meydana gelen erime) riskini azaltmaktadır Kemik içinde bulunan kalsiyum aralıksız bir devinim halindedir, yani kemik matriksinden çıkıp yenilenmektedir İlerleyen yaşla birlikte bu yenilenme yavaşlar ve etkinliğini yitirir Bu da yaşlılarda genel olarak kalça kırıkları ile sonuçlanan kemik erimesine niçin olur Yaşlılarda da görülen kalça kırığı vakalarına, et tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde, soyanın temel protein kaynaklarından biri olarak kullanıldığı ülkelere kadar fazla daha sık rastlanmaktadır Yapılan araştırmalar, soya proteini bitiren gruplardaki deneklerin, beslenme düzenlerinde soyaya yer vermeyen yoklama grubuna göre kemik yoğunluğunun daha pozitif (kemik erimesinin daha eksik) olduğunu göstermektedir Ayrıca, soya proteininin menapoz dönemindeki kadınlar üzerinde de olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir Her gün farklı alanlara yönlendirilmiş soya ürünlerinden asgari 30 gram soya proteini bölge deneklerin, menapozda sık olarak görülen alev basması gibi şikayetlerinde manâlı bir azalma görülmüştür Bu kadınlarda soya proteini tüketmeyen kontrol grubundaki deneklere göre, göğüs kanserine yakalanma risklerinin de daha düşük olduğu gözlenmiştir Göğüs kanserinin yanısıra, öteki kanser çeşitleri de incelenmiştir Bu çerçevede yapılan deneyler, isotlovanların deneme tüpü içinde kanser hücrelerinin büyümesini engellediğini göstermiştir Epidemiolojik araştırmalar, ahenkli olarak soya proteini bitiren toplumlarda prostat ve mide kanserine, protein ihtiyacının büyük bir kısmını hayvansal ürünlerden karşılayan toplumlara oranla daha aralıklı rastlandığını göstermektedir Batı ülkelerinde soya sütü ve emrindeki ürünlerinin (tofu, tempeh vb) tüketimi gitgide artmaktadır Soya filizi de özellikle salataların vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir Günümüzde lesitin düzenli olarak kullanılmaktadır Bütün değerli amino asitler bakımından fazla varlıklı olan ve tüm dünyada fazla farklı alanlara yönlendirilmiş şekillerde diyette, ve sağlıklı beslenmede yaygın olarak kullanılan soya fasülyesi dünyada 47 ülkede üretilmekte, bu ülkeler aralarında Latin Amerika ülkeleri ve Çin fazla önemli bir yer tutmaktadır Amerika Birleşik Devletleri, dünyada azami soya üreten ülkedir Soya proteini fazla nitelikli olduğundan ayrıca çocuklar hem yetişkinler için çok gereklidir bununla beraber inek sütüne karşısında allerjisi olanlar için de kayda değer bir protein kaynağıdır Soya proteini kolayca sindirilebilir Kolestrol içermemektedirturkeyarenacom Bu yüzden diyette de soya ürünleri kullanılabilir Soya yağı, nebati kökenli bir yağ olması sebebiyle kolestrol içermez Bilindiği gibi yalnız hayvani kökenli yağlar kolestrol içerir Bunun için bilhassa, diyette ve dengelenmiş beslenmede soyanın yeri çok önemlidir Ayrıca soya yağı linoleic ve linolenic isimli iki adet çok manâlı yağ asidini içerir Bu yağ asitlerinin gıdalarla mutlaka alınması gerekmektedir Çok miktarda batmış yağ içeren gıdaları bitiren kimselerde, kandaki LDL (düşük dansiteli lipoprotein) ancak buna kötü huylu protein de denir seviyesi artacağından kalp hastalığı riski artmaktadır Doymamış yağ asidi yüksek olan soya yağı ile besin durumunda ise, kötü huylu protein (LDL) oranının azalmasına muavin olunacaktır Soya lifi kandaki kolestrol seviyesinin azalmasında kan şekerinin düşmesine yardımcı olmaktadır Araştırmalar soya lifi (fiber) kullanan kimselerde sütun kanserine yakalanma riskinin azalmakta olduğunu tespit etmektedir Soya fasülyesi bununla birlikte varlıklı bir vitamin ve mineral madde kaynağıdır Kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve B vitaminleri en fazla yer alan vitamin ve mineral maddelerdir böylece sağlıklı bir yaşam ve dengeli beslenme için soya ve soyadan yapılan ürünlerin kullanılması önerilmektedir Soya hakkında yapılan incelemeler, sahip olduğu özellikler bakımından bu gıdanın kalbi koruduğunu ortaya çıkarmıştır * Araştırmacılar soyada kalp hastalığını direkt olarak önleyen bileşimleri ayırmışlardır * Soya bazlı bir gıda, hayvansal gıdalara oranla daha eksik yağ içerdiğinden kalbi korumaktadır * Kimi besinler, kandaki kolestrolü artırırken diğerleri kolestrol seviyesini düşürmektedir Farklı soya çeşitlerinin kan lipid seviyeleri üzerindeki etkisi halk ve hayvanlar üstünde yapılan araştırmalarla gözlenmiştir Çalışmalar, soyanın kolestrol seviyesi düşüşünde önemli bir yere sahip olduğunu göstermiştir * Araştırmalardan birinde, üç ay baştan başa düşük yağ ve düşük kolestrol diyeti uygulanan, yüksek kolestrol hastalarının diyetlerindeki hayvansal proteinler, soya proteinleri ile değiştirilmiştir 3 hafta daha sonra bu hastaların kolestrolünde sıradan %21'lik bir düşüş olmuştur * Aynı bir deney de, yüksek kolestrollü hastalarda soya proteini ile birlikte hergün 500 mg'lık kolestrol de verilmiştir Buna rağmen kolestrol seviyelerinde azalma görülmüştür Dolayısıyla diyete kolestrolün eklenmesi, soyanın kolestrol seviyesini düşürmesine engel olmamıştır Soya proteini yoğurt, meyve salatası, çorba ve sos gibi yiyeceklere birkaç çay kaşığı ölçüsünde eklenebilir Soya proteini meyve suyu ile karıştırılıp içilebilir