Soz Verin!
imagessozverin5aee6f8d8c4cf
Allah ResUlu mealen şoyle buyururlar: “Siz bana altı meselede soz verin; ben de size Cennet’i tekefful edeyim:
1“Konuşurken dosdoğru konuşun!
“Evet, davranış ve beyanlarınız dosdoğru olsun ve sizler bu mevzuda adeta birer oka benzeyin!
2“Vaadettiğinizi yerine getirin!
“Zaten bunun aksi munafıklık alametidir ki, yukarıda bir nebze bahsedilmişti
3“Emanette emin olun!
“Bir yerde emin bilindiğinizden dolayı size bir şey emanet edilmişse, sakın sizi boyle zannedeni, zannında yalancı cıkarmayın! Hatta, onların husnuzanlarını ahirette dahi yalan cıkarmamaya bakın!
4“İffetli olun!
“Irz ve namusunuzu koruyun; başkalarının ırz ve namusunu aynen kendi namusunuz gibi muhafaza edin!
5“Gozlerinizi harama karşı kapayın!
“Size ait olmayan şeylere bakmayın ve istifadesine mezun olmadığınız şeylere goz dikmeyin!
Harama bakmak, kalbi ifsat eder Bir kudsi hadiste şoyle buyrulur: “Harama bakmak şeytanın zehirli oklarından bir oktur (Sizin irade yayınızdan cıkar ve kalbinize saplanır Veya şeytana ait bu yay, sizin irade elinizdedir) Kim Bana saygısından dolayı o bakışı terk ederse, onun kalbine oyle bir iman salarım ki, onun zevkini butun kalbinde hisseder
6“Elinizi başkalarına zarar vermekten uzak tutun!
Hic kimseye ve hicbir şekilde kotuluk yapmayın! İşte, bir bakıma emniyet insanı olmanın şartları sayılan bu maddelere riayet eden bir insan, emin olarak yaşar, ahiretini de bu şekilde emniyet ve garanti altına almış olur Zaten bu mevzuda, Allah ResUlu’ne soz verene, O da Cennet sozu vermektedir
Bu tabloyu Akif, şu mısralarla ne guzel dile getirir:
Haya sıyrılmış, inmiş: Oyle yuzsuzluk ki her yerde…
Ne cirkin yuzler ortermiş meğer o incecik perde!
Vefa yok, ahde hurmet hic, emanet lafzı bimedlUl;
Yalan rayic, hıyanet multezem her yerde, hak mechUl
Ne tuyler urperir, ya Rab, ne korkunc inkılab olmuş!
Ne din kalmış, ne iman din harab, iman turab olmuş!
~
imagessozverin5aee6f8d8c4cf
Allah ResUlu mealen şoyle buyururlar: “Siz bana altı meselede soz verin; ben de size Cennet’i tekefful edeyim:
1“Konuşurken dosdoğru konuşun!
“Evet, davranış ve beyanlarınız dosdoğru olsun ve sizler bu mevzuda adeta birer oka benzeyin!
2“Vaadettiğinizi yerine getirin!
“Zaten bunun aksi munafıklık alametidir ki, yukarıda bir nebze bahsedilmişti
3“Emanette emin olun!
“Bir yerde emin bilindiğinizden dolayı size bir şey emanet edilmişse, sakın sizi boyle zannedeni, zannında yalancı cıkarmayın! Hatta, onların husnuzanlarını ahirette dahi yalan cıkarmamaya bakın!
4“İffetli olun!
“Irz ve namusunuzu koruyun; başkalarının ırz ve namusunu aynen kendi namusunuz gibi muhafaza edin!
5“Gozlerinizi harama karşı kapayın!
“Size ait olmayan şeylere bakmayın ve istifadesine mezun olmadığınız şeylere goz dikmeyin!
Harama bakmak, kalbi ifsat eder Bir kudsi hadiste şoyle buyrulur: “Harama bakmak şeytanın zehirli oklarından bir oktur (Sizin irade yayınızdan cıkar ve kalbinize saplanır Veya şeytana ait bu yay, sizin irade elinizdedir) Kim Bana saygısından dolayı o bakışı terk ederse, onun kalbine oyle bir iman salarım ki, onun zevkini butun kalbinde hisseder
6“Elinizi başkalarına zarar vermekten uzak tutun!
Hic kimseye ve hicbir şekilde kotuluk yapmayın! İşte, bir bakıma emniyet insanı olmanın şartları sayılan bu maddelere riayet eden bir insan, emin olarak yaşar, ahiretini de bu şekilde emniyet ve garanti altına almış olur Zaten bu mevzuda, Allah ResUlu’ne soz verene, O da Cennet sozu vermektedir
Bu tabloyu Akif, şu mısralarla ne guzel dile getirir:
Haya sıyrılmış, inmiş: Oyle yuzsuzluk ki her yerde…
Ne cirkin yuzler ortermiş meğer o incecik perde!
Vefa yok, ahde hurmet hic, emanet lafzı bimedlUl;
Yalan rayic, hıyanet multezem her yerde, hak mechUl
Ne tuyler urperir, ya Rab, ne korkunc inkılab olmuş!
Ne din kalmış, ne iman din harab, iman turab olmuş!
~