bilgisayarci
FD Üye
SPK, yapılan incelemeler sonucunda Invest-AZ Yatırım Menkul Değerler'e 7 farklı usulsüzlükten 1 milyon 856 bin 538 liralık idari para cezası kesti
SPK bülteninde yer alan bilgilere nazaran şirkete, Sermaye Piyasası Kanunu'nun toplamda 7 unsurunu ihlal ettiği belirlenen hareketlerinden dolayı yüklü ölçüde ceza kesildi
Tespit edilen usulsüzlüklere nazaran Invest-AZ;
- Şikayet konusu kaldıraçlı alım satım sürecinde, fiyat ve alım satım fiyat farkının piyasa koşulları ile uyumlu olmaması nedeniyle 100 bin lira,
- Organizasyon yapısında, teftiş ve iç denetim ünitelerinde münhasır olarak işçi istihdam edilmemesi nedeniyle 100 bin lira,
- Dışarıdan hizmet alımına ait uygulamalarda mevzuatta belirlenen asıllara ve düzenlemelere riayet edilmediği tespiti üzerine 478 bin 846 lira,
- Yurt dışında yerleşik kuruluşlar lehine tanıtım/pazarlama yapılması nedeniyle 478 bin 846 lira,
- Bilgi Süreç Altyapısına Ait İlkeler’in erişim denetimi, bilgi süreç altyapısı idaresi, kayıtların tutulması, saklanması ve yedeklenmesi, sızma testi başlıklarında yer verilen konulara karşıtlık teşkil eden uygulamalar sebebiyle 478 bin 846 lira,
- Elektronik süreç platformundaki birtakım kayıtların muhasebe kayıtlarında yer almaması ve inceleme konusu müşterilerin bakiye bilgilerinin İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.’ye bildirilmediğinin belirlenmesi sebebiyle 100 bin lira,
- Kaldıraçlı alım satım süreçleri ile ilgili olarak reklam, tanıtım, pazarlama, tahlil takviyesi üzere faaliyetler de dâhil olmak üzere; yatırımcılarla kelamlı ve her türlü elektronik ortamdaki irtibatların saklanmaması nedeniyle de 100 bin lira ceza ödeyecek.
Şura kararına nazaran Invest-AZ, tespit edilen 7 yöntemsiz hareket nedeniyle toplam 1 milyon 836 bin 538 lira idari para cezası ödeyecek.
Işık Menkul Değerler'e de ceza
Sermaye Piyasası Konseyi (SPK) Işık Menkul Pahalar A.Ş. hakkında yapılan inceleme sonucunda idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
SPK bülteninde yer alan bilgilere nazaran, şikayet konusu kaldıraçlı alım satım sürecinde, fiyat ve alım satım fiyat farkının piyasa koşulları ile uyumlu olmaması sebebiyle Işık Menkul Değerler 27 bin 47 lira idari para cezası ödeyecek.