Atletlerde toparlanma süreci içerisinde birden fazla kıymetli parametre barındırmaktadır.Egzersiz/maç sonrası yahut iki idman ortası toparlanmada en kıymetli kriterler; rehidrasyon, güç depolarının doldurulması, kas dokusu tamiratı ve bağışıklık sistemi yenilenmesidir.
Birinci kavram rehidrasyondur ve spor yaparken kaybedilen sıvıların geri kazanılmasını söz eder. Sportmenlerin antrenman sırasında terle kaybettiklerin sıvının az % 150 si kadar antrenman sonrası sıvı tüketmeleri gerektiği varsayım edilmektedir. Toparlanma içecekleri ayrıyeten güzelleşmeyi optimize etmek ve hızlandırmak için mineraller, karbonhidratlar, proteinler içerebilir. Su yanında, maden suyu, süt ve sportmen içecekleri hidrasyon için kullanılabilir
İkinci olarak, bir idman seansından yahut maçtan sonra güç kazanımını garanti etmek için, sonraki öğünlerde daha fazla karbonhidratın verilmesi gerekir. Emel, atletin “benzini” olarak bilinen kas glikojenini en üst seviyeye çıkarmaktır. Bu durumda önerilen yiyecekler ortasında meyve, makarna, pirinç, kinoa, patates ve mısır bulunur
Üçüncü kavram, atletlerin toparlanma periyodunda protein açısından uygun halde yemek yemesi fikrini söz eder; böylelikle kas dokusu daha çabuk onarılır ve yenilenir. Bunu başarmak için balık, deniz eserleri, et ve yumurta üzere protein içeriği yüksek yiyecekler çok değerlidir.
Son olarak, bağışıklık sisteminin ve doku sisteminin yenilenmesi açısından vitamin ve mineral sağlayan doğal ve anti-enflamatuar bileşenler içeren besinlerin tüketimine odaklanılmalıdır. Bu bağlamda, antioksidan bakımından güçlü besinler, örneğin orman meyveleri (çilek, ahududu ve yaban mersini), vişne suyu ve zerdeçal, zencefil üzere C vitamini yahut antienflamatuar özellikler bakımından varlıklı besinler çok yararlıdır.
Güzelleşme sürecindeki kıymetli bir faktör tüm uygulamalar tek bir idman yahut maç için değil tümü sonunda daima uygulanması gereken adımlardır. Süratli toparlanmak daha düzgün ve yüksek seviyede performans elde etmek için kilit rol oynar.