Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Stoacılara Kadar Kurtuluş Nedir?

Stoacılara Kadar Kurtuluş Nedir?
0
115

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Antik çağlardan günümüze değin geçen zaman her tarafında cevabı bulunamamış yada yer alan cevapların yetkisiz kaldığı esas konudur: ‘insanın sonluluğu ve ölüm ’ meselesi
Ölümlülük, vefat sonrası yaşam,yaşadığımız evrendeki yerimiz,bize ne olacağı gibi konulara kesintisiz cevaplar arar dururuz Ben de tüm bu konular hakkında çok düşünüp nacizhane bir araştırma yaptım ve antik çağlardan günümüze kadarki dönemde geliştirilen değişik teorilerden kısa özetler halinde dile getirmek istiyorum
Ilk Önce Stoacılık kozmosundan başlayalımTarihçilerin böylece çoğu,felsefenin,6yüzyılda Yunanistanda doğduğu konusunda uzlaşıyorNeden 6yüzyıl? Ve niçin Yunanistan ?sorularına elbette öyle çok yanıt var lakin en çok kabul göreni geçmiş çağlarda düşüncenin yerini dinlerin doldurmuş olmasıİnsanlık ölümsüzlük arayışı neredeyse insanlığın kendisi kadar eskidir*Stoacılara dönecek olursak; başlangıcı Zenon ’a dayanan ve dünyada kendi yerimizi bulmak,hayatta kalmayı öğrenmek ve eylemlerimizle dünyaya katkıda bulunmak için ilk olarak doğaya harmoni sağlamamız gerektiğini savunurlarBu öğretinin yunanca ismi Theoria ’dır
Theoria, evrenin bütününü düzenli işleyen canlı bir varlık gibi düşünen bir teoridirBuna göre,kâinat baki bir ahenk içinde kusursuzca işleyen canlı bir yaşayıştır ve insan evrende olması gereken yeri buluncaya kadar huzura erişemezKutsal olan doğadır modern felsefede olduğu gibi insan yada tanrı yok Cicero ’dan bir seçme parça yapacak olursak; ’Epikuros istediği dek görmezden gelsin,hiçbir şeyin dünya değin çok iyi olmadığı apaçık…Dünya bilin,fikir ve zekayla doymuş canlı bir varlıktı ’stoacı kutsalı daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum
‘Olan herşey haklı olarak vuku bulur;eşyayı özenle incelersen bulacağın şey budur… ’demiştir
MarcusAurelius,Düşünceler isimli kitabındaStoacıların ilham aldığı,en büyük filozof Aristotales ‘te de benzer düşünceye rastlıyoruzStoacı kurtuluş doktirini de bütün olarak bu ağırbaşlı düşünceler üzerinden ilerlerZenon ’un öğrencilerinden Khrysippos ’un dediği gibi; ’Nizamda değiştirme göremeyeceğin kutsal şeyler,insan kadar üretilmiş olamaz ’Bu noktada tüm felsefi çıkarımların vardığı son noktada kurtuluş yolu insandan ayrı,daha enerjik ve katiyen sırrına erişilemeyen varlıklara bağlanmıştır
Günümüz felsefesinde kurtuluş fikri üzerine geliştirilen teorilerle ilgili araştırmalarım bittiğinde yeni bir makaleyle sizlere ulaştıracağım

858,498Konular
982,028Mesajlar
30,009Kullanıcılar
hshahzjxhstzSon üye
Üst Alt