iltasyazilim
FD Üye
Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler Hamur için;
*6 adet yumurta
*1 çay bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı su
*3 çay kaşığı tuz
*7 su bardağı un
İçi İçin;
*500 gram beyaz peynir
*1 demet maydanoz
Yufkaları Haşlamak için;
*2 litre su
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yufkalara Sürmek İçin;
*125 gram tereyağı
Su Böreği Tarifi Yapılışı
Hamurunu hazırlamak için, yumurta, sıvı yağ, su ve tuz yoğurma kabı içerisine alınıp, karıştırılır Üzerine ölçülü olarak azar azar un ilave edilip yoğrulur ve orta sertlikte bir hamur elde edilir Yoğrulan hamurun üzeri, temiz bir mutfak havlusu ile örtülüp, 10 dakika kadar dinlendirilir Tencereye su doldurulup, kaynamaya bırakılır Beyaz peynir ezilir maydanozlar ince ince kıyılıp bir kap içerisinde harmanlanır Küçük bir tava içerisinde tereyağı eritilir ve soğumaya bırakılır Dinlenen hamur, eşit olacak şekilde, 16 parçaya ayrılıp, beze yapılır Bezeler unlu zemin üzerinde merdane ile biraz büyütülür Üzerine hafif un serperek, oklava ile çok inceltmeden açılır Bütün bezeler bu şekilde açılıp bitirilir Kaynamakta olan suyun içerisine, tuz ve sıvı yağ ilave edilir Derin bir kap içerisine soğuk su (içme suyu) doldurulur (su ılıdıkça değiştirilecek, soğuk olmalı) Açılan 1 adet yufka, tuzlu su içerisine serer gibi bırakılır Yufkanın üzerine kaşık ile su atılıp, yufkanın birbirine yapışması önlenir Sıcak su içerisinde 20 saniye kadar tutulan yufka sudan çıkartılıp, hemen soğuk suya atılır Daha sonra, yufka soğuk su içerisinden alınır ve hafif elle sıkılıp, suyu süzdürülür Haşlanan yufka, hafif tereyağı ve sıvı yağ ile yağlanmış tava içerisine, büzdürerek serilir Yufkaların arasına, ılınmış olan tereyağdan sürülür 4 yufka bu şekilde üst üste serildikten sonra, arasına peynir serpiştirilir Daha sonra 4 yufka daha aynı şekilde hazırlanıp, araları yağlanarak üst üste tavaya yerleştirilir Tava içerisinde hazırlanan su böreği, düz bir tepsi üzerine çıkartılır (kalıp şeklinde) Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılıp tavaya yerleştirilir ve su böreği hazır*edilir Böreğin üzeri tereyağı ile yağlanıp, düz bir kapak ile kapatılır ve kısık ateşte altı hafif kızarana kadar pişirilir Altı kızarınca kapak yardımı ile ters çevrilir ve diğer yüzünün de kızarması sağlanır Bir iki defa böyle ters düz yapılarak, iyice pişirilir ve hazırlanan*tavada su böreği, tepsi üzerine çıkartılır Afiyet olsun
*6 adet yumurta
*1 çay bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı su
*3 çay kaşığı tuz
*7 su bardağı un
İçi İçin;
*500 gram beyaz peynir
*1 demet maydanoz
Yufkaları Haşlamak için;
*2 litre su
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yufkalara Sürmek İçin;
*125 gram tereyağı
Su Böreği Tarifi Yapılışı
Hamurunu hazırlamak için, yumurta, sıvı yağ, su ve tuz yoğurma kabı içerisine alınıp, karıştırılır Üzerine ölçülü olarak azar azar un ilave edilip yoğrulur ve orta sertlikte bir hamur elde edilir Yoğrulan hamurun üzeri, temiz bir mutfak havlusu ile örtülüp, 10 dakika kadar dinlendirilir Tencereye su doldurulup, kaynamaya bırakılır Beyaz peynir ezilir maydanozlar ince ince kıyılıp bir kap içerisinde harmanlanır Küçük bir tava içerisinde tereyağı eritilir ve soğumaya bırakılır Dinlenen hamur, eşit olacak şekilde, 16 parçaya ayrılıp, beze yapılır Bezeler unlu zemin üzerinde merdane ile biraz büyütülür Üzerine hafif un serperek, oklava ile çok inceltmeden açılır Bütün bezeler bu şekilde açılıp bitirilir Kaynamakta olan suyun içerisine, tuz ve sıvı yağ ilave edilir Derin bir kap içerisine soğuk su (içme suyu) doldurulur (su ılıdıkça değiştirilecek, soğuk olmalı) Açılan 1 adet yufka, tuzlu su içerisine serer gibi bırakılır Yufkanın üzerine kaşık ile su atılıp, yufkanın birbirine yapışması önlenir Sıcak su içerisinde 20 saniye kadar tutulan yufka sudan çıkartılıp, hemen soğuk suya atılır Daha sonra, yufka soğuk su içerisinden alınır ve hafif elle sıkılıp, suyu süzdürülür Haşlanan yufka, hafif tereyağı ve sıvı yağ ile yağlanmış tava içerisine, büzdürerek serilir Yufkaların arasına, ılınmış olan tereyağdan sürülür 4 yufka bu şekilde üst üste serildikten sonra, arasına peynir serpiştirilir Daha sonra 4 yufka daha aynı şekilde hazırlanıp, araları yağlanarak üst üste tavaya yerleştirilir Tava içerisinde hazırlanan su böreği, düz bir tepsi üzerine çıkartılır (kalıp şeklinde) Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılıp tavaya yerleştirilir ve su böreği hazır*edilir Böreğin üzeri tereyağı ile yağlanıp, düz bir kapak ile kapatılır ve kısık ateşte altı hafif kızarana kadar pişirilir Altı kızarınca kapak yardımı ile ters çevrilir ve diğer yüzünün de kızarması sağlanır Bir iki defa böyle ters düz yapılarak, iyice pişirilir ve hazırlanan*tavada su böreği, tepsi üzerine çıkartılır Afiyet olsun