su kesintileri ve rahatsızlık! Ankara'da Ağustos ayından itibaren uygulanacağı bildirilen su kesintilerinin insan sağlığına olumsuz etkilerinin önlenmesi açısından ilk kez su depolarının bakım ve kontrolü elde etmek üzere bir takım önlemlerin alınması gerektiği bildirildi Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Esin Şenol, su kesintilerinin her halükarda enfeksiyon riskini de beraberinde getireceğini söyledi Su kesintilerinin, depolarda bekleyen suların kullanılması gereğini ortaya çıkaracağını açıklayan Şenol, ''Burada suyun bekletildiği deponun üretildiği maddenin suya karışması riskinin bulunduğu gözden kaçırılmamalı'' diye konuştu Şenol, sağlıklı ve güvenilir su için alınması gereken önlemlerle ilgili şunlara dikkati çekti:''Emniyetli su, içindeki mikroorganizma içeriği kabul edilebilir düzeyde olan sudur Madem su kesintileri zaruri hale geldi, evlerde su kontrol sistemlerinin kurulması zorunludur Su denetim sistemi, kullanılan depolardaki suyun arsenik, bakteri ve kolibasili yönünden araştırılıp buna karşısında önlemlerin alınmasını içerir Hem kullanılan depoların çoğu kez bakım ve onarımı yapılmalıdırSuyun sadece klorlanması da yeterli değildir Ultraviyole ve ozonlama sistemi de mutlaka halka iyi anlatılmalıdır Evlerde kullanılan sular mutlaka kaynatılmalı, renk ve kokusunda herhangi bir değiştirme meydana gelen sular muhakkak kullanılmamalıdır Enfeksiyonların önlenmesi açısından meyve ve sebzelerin yıkandığı, gıdaların temas ettiği suyun pak olması fazla önemlidir Bunun için klor solüsyonları kullanılabilir Bu yahut meyve ve sebzeler, içine limon suyu ya da sirke damlatılmış 1 litre suda bekletildikten daha sonra tüketilebilir'' Enfeksiyonların önlenmesinde mide asidinin yüksek tutulmasının da yararlı olduğunu açıklayan Şenol, ''Bunun için de bilhassa çocuklara çokça limon suyu içirilebilir'' dedi