Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

suda boğulma

suda boğulma
0
89

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
suda boğulma Boğulma, suya batma sebebiyle nefessiz kalma sonucunda meydana gelen ölüm olarak tanımlanmaktadır Kişinin, suda paniğe kapılması sonucunda boğulma olayı meydana gelir Kişi paniğe kapılınca, benzi atmış yoluna eksik miktarda da olsa tatlı (ya da tuz) su kaçması durumunda boğazdaki larenks kasları kasılır Cisim akciğerlere daha pozitif su girmemesi için refleks olarak bu yolla korunur, oysa bu kasılma nedeniyle akciğerlere hava girişi de engellendiğinden kişi havasız kalır ve bilinci kapanır Bir zaman daha sonra kaslar gevşer ve kişi sudan kurtarılamadıysa akciğerlere su girişi gerçekleşebilir Boğulmak üzere olan bir kişi görüldüğünde suda kurtarma konusunda eğitim alınmamışsa kurtarma esnasında sorun yaşanabilir, paniğe kapılmış kişi kurtarıcıyı suya çekerek onun da boğulmasına niçin olabilir O nedenle, suda paniğe kapılmış kişiye önce ip, simit gibi nesneler atılabilir, dal veya kürek gibi nesneler uzatılarak tutunması sağlanabilir ya da kayık, su motoru gibi araçlarla ulaşılmaya çalışılır Paniğe kapılmış kişiye her zaman sırttan yaklaşılmalıdır Eğer eğitim almamışsanız ve yalnızsanız; boğulmak üzere olan bir birey gördüysseniz, önerilen: birey bilincini kaybedene kadar bekleyin ve ondan sonradan sudan kurtarın İlkyardım gerçekleştirmek için birey mutlaka en kısa zamanda sudan çıkarılmalıdır Ondan sonraki yapılacak işlemler: ABC değerlendirilmesi ve ABC nin devamlılığının sağlanmasıdır (baş pozisyonu verilmesi, solunumu yoksa: TYD başlanması yapay solunum, göğse bas) Kişinin üstünün örtülmesi, şoka girmemesi açısından fazla önemlidir İlkyardımcı tek başınaysa, sudan kurtardığı kişiye, önce 2 dakika TYD ( 30 göğüs basısı ve 2 solutma biçiminde; 5 döngü) yaptıktan daha sonra anında 112 yi aramalıdır Belki boğulma, bir dalma kazası sonucu gelişmişse, boyun omurlarının korunması unutulmamalıdır En kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir Bu anlatılanlar ilkyardımcılar içindir; cankurtaranlar bu konuda daha detaylı eğitim aldıklarından benzi atmış vermeye suda bile başlayabilirler​  

858,505Konular
982,795Mesajlar
33,075Kullanıcılar
Üst Alt