nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Sultan abdülhamid'in en sevdiği yemekler
Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek yemek soğanlı yumurtaydı
Sultan 2 Abdülhamit ’in, devlet erkanı ile birlikte oturduğunu, fakat asker ve öğrencilere de, bahçeye çıkarak, ‘hoşamedi ’ ettiğini yani ‘Hoşgeldiniz ’ dediğini söyledi Prof Dr Şakir Batmaz iftar menüsü ile ilgili şu bilgileri verdi: “İftar menüsü fazla varlıklı değildi Herkese üzeri beyaz örtülerle örtülmüş dairesel masalarda, peynir, zeytin ve reçelden oluşan iftariyelikler verilirdi Bunun yanında çorba dağıtılır, çorbadan sonradan her bir sahanda 5 yumurta bulunacak şekilde soğanlı yumurta, yanında sebze yemeği olarak pırasa, en sonda da, yalınkat yani kaymaksız ekmek kadayıfı verilirdi Rütbelerine kadar bazen börek ve daha da yüksek rütbeli ise muhallebi verildiği de görülmektedir İftar menüsünün bu dek sade olması, özellikle Sultan Abdülhamid ’in tasarrufa riayet eden bir padişah olmasından kaynaklıdır Bu iftarların maliyeye büyük tartı getirmemesine gayret edilmiştir Ramazan geleneğinin en garip tarafı, ‘Halifei Ruyi Zemin ’ diye tanımlanan ve Osmanlı ’nın en dinç padişahlarından biri olan Sultan 2 Abdülhamit ’in, 30 gün baştan başa misafir etme ettiği insanlarla birlikte soğanlı yumurta ve pırasa yemesidir Kendisi kanımca menüyü değiştirmemiş, diğer katılımcılarla birlikte aynı menüden yiyerek, devletin bu konudaki tavrını ortaya koymuştur Bu gelenek İkinci Abdülhamit ’in tahttan indirildiği tarihe değin devam etmektedir
Soğanlı Yumurta tarifi:
Malzemeler:
– 45 kuru soğan
– 23 yemek kaşığı zeytinyağı
– 1 yemek yemek kaşığı dolusu tereyağ
– Tuzlu, karabiber
– 1 silme nehir kaşığı tarçın
– 1 silme akarsu kaşığı yenibahar
– 1 tatlı kaşığı sirke
– 3 yumurta
Soğanları piyazlık doğrayın Bir tavaya ya da tencereye yağları ekleyip, azıcık ısındıklarında, içine soğanları ekleyin En ağır ateşe koyun Gidip gelip karıştırarak, 15 saat değin pişirin Soğanı kavurmamaya, yakmamaya dikkat edin Ben tüm baharatları ve sirkeyi 45 dakikada koydum Soğanların renginin koyu olma sebebi eklediğim baharatlar Son 10 dakikada, soğanların ortasına yumurtalar için üç çukur oluşturun ve yumurtaları kırın Yumurtaların beyazı pişip, sarısı sulu kalacak değin (takriben 10 dakika dek) pişirin *
Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek yemek soğanlı yumurtaydı
Sultan 2 Abdülhamit ’in, devlet erkanı ile birlikte oturduğunu, fakat asker ve öğrencilere de, bahçeye çıkarak, ‘hoşamedi ’ ettiğini yani ‘Hoşgeldiniz ’ dediğini söyledi Prof Dr Şakir Batmaz iftar menüsü ile ilgili şu bilgileri verdi: “İftar menüsü fazla varlıklı değildi Herkese üzeri beyaz örtülerle örtülmüş dairesel masalarda, peynir, zeytin ve reçelden oluşan iftariyelikler verilirdi Bunun yanında çorba dağıtılır, çorbadan sonradan her bir sahanda 5 yumurta bulunacak şekilde soğanlı yumurta, yanında sebze yemeği olarak pırasa, en sonda da, yalınkat yani kaymaksız ekmek kadayıfı verilirdi Rütbelerine kadar bazen börek ve daha da yüksek rütbeli ise muhallebi verildiği de görülmektedir İftar menüsünün bu dek sade olması, özellikle Sultan Abdülhamid ’in tasarrufa riayet eden bir padişah olmasından kaynaklıdır Bu iftarların maliyeye büyük tartı getirmemesine gayret edilmiştir Ramazan geleneğinin en garip tarafı, ‘Halifei Ruyi Zemin ’ diye tanımlanan ve Osmanlı ’nın en dinç padişahlarından biri olan Sultan 2 Abdülhamit ’in, 30 gün baştan başa misafir etme ettiği insanlarla birlikte soğanlı yumurta ve pırasa yemesidir Kendisi kanımca menüyü değiştirmemiş, diğer katılımcılarla birlikte aynı menüden yiyerek, devletin bu konudaki tavrını ortaya koymuştur Bu gelenek İkinci Abdülhamit ’in tahttan indirildiği tarihe değin devam etmektedir
Soğanlı Yumurta tarifi:
Malzemeler:
– 45 kuru soğan
– 23 yemek kaşığı zeytinyağı
– 1 yemek yemek kaşığı dolusu tereyağ
– Tuzlu, karabiber
– 1 silme nehir kaşığı tarçın
– 1 silme akarsu kaşığı yenibahar
– 1 tatlı kaşığı sirke
– 3 yumurta
Soğanları piyazlık doğrayın Bir tavaya ya da tencereye yağları ekleyip, azıcık ısındıklarında, içine soğanları ekleyin En ağır ateşe koyun Gidip gelip karıştırarak, 15 saat değin pişirin Soğanı kavurmamaya, yakmamaya dikkat edin Ben tüm baharatları ve sirkeyi 45 dakikada koydum Soğanların renginin koyu olma sebebi eklediğim baharatlar Son 10 dakikada, soğanların ortasına yumurtalar için üç çukur oluşturun ve yumurtaları kırın Yumurtaların beyazı pişip, sarısı sulu kalacak değin (takriben 10 dakika dek) pişirin *