Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sultan Abdülhamit Han Hazretleri

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58

Sultan II Abdülhamit Han, Osmanlı padişahlarının otuz dördüncüsü, İslam halifelerinin doksan dokuzuncusudur 21 Eylül 1842 ’de doğan II Abdülhamit, Sultan Abdülmecit ’in ikinci oğludur Annesi Tiri Müjgan Bayan Efendi ’dir On yaşındayken annesini kaybeden şehzade, babasının emriyle Perestu Bayan Efendi ’nin himayesine verildi Özel hocalar ödev edilerek iyi bir eğitime tabii tutuldu Arapça, Farsça ve Fransızca ’yı devrin en ileri gelen paşalarından, tefsir, fıkıh ve hadis ilimlerini meşhur alimlerden, öteki fen ve din ilimlerini de sahasında üstad olan hocalardan öğrendi Amcası olan Sultan Abdülaziz zeka ve hafızasının yüksek oluşu ve politika kabiliyeti ile uyarı çeken şehzadeyi Mısır ve Avrupa seyahatlerinde beraberinde götürdü Şehzade Abdülhamit, tanıdık olmayan basını sürekli takip ederek dış devletlerin hedef ve emellerini ve gayelerine ulaşabilmek için uyguladıkları metotları etüt etti

İkinci Abdülhamit han M1876 da tahta geçti Otuz üç yıl padişahlık yaptıktan sonra M1909 senesinde hal ’ edilerek tahttan indirildi Bundan sonra Sultan Abdülhamit Han Çırağan Sarayı ’nda oturmak istediğini söylemişse de İttihatçılar (27 Nisan 1909) gece yarısı onu İstanbul ’dan çıkararak, denetim aşağı tutabilecekleri Selanik ’teki Alatini Köşkü ’ne hapsettiler Burada çok sıkı bir nezaret içinde dokunaklı yıllar geçirdi Gazete okumasına dahi izin verilmedi

Sultan Abdülhamit Han, Selanik ’te üç yıldan artı kaldı, I Balkan Harbi ’nde Selanik ’in kaybedilmesi üzerine 1 kasım 1912 günü Alman sefaret gemisi Loreley ile İstanbul ’a getirilerek Beylerbeyi Sarayı ’na yerleştirildiBu arada İttihatçılar bir oldu bittiye getirerek devleti I Cihan Harbi ’ne soktular Bu Nedenle devleti parçalamaya muvaffak oldular
Bu harp yıllarında düşmanlar Çanakkale ’yi zorlayınca Sultan Abdülhamit Han ’ı Konya ’ya hükümeti de Eskişehir ’e nakletmek istediler Buna fevkalade aksül ’amel (tepki) gösteren Yüce Hakan “Ben Fatih torunuyum Hiçbir zaman Bizans İmparatoru Konstantin ’den aşağı kalmam Dedem İstanbul ’u alırken Konstantin askerinin başına savaşa savaşa ölmüştür Biraderim nereye giderse gitsin O ve hükümet İstanbul ’dan ayrılırsa yeniden dönemezler Bana gelince, ben Beylerbeyi Sarayı ’ndan ayağımı dışında atmam diyerek devletin daha o gün yıkılmasını önlemiş oldu
Sultan Abdülhamit Han, Beylerbeyi Sarayı ’nda beş buçuk yıl yaşadı, Harbi Umumi ’nin sonuna yaklaşıldığı 1918 yılının Şubat ayı başında hastalandı 10 şubat 1918 günü akşamı vefat etti Çemberlitaş ’daki Sultan Mahmut türbesine defnedildi *

858,496Konular
981,600Mesajlar
29,706Kullanıcılar
serhat10Son üye
Üst Alt