Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

sultan alparslanin kısaca hayatı

sultan alparslanin kısaca hayatı
0
111

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
sultan alparslanin özetle hayatı

Selçuklu Devleti hükümdarı, Türk milletinin en büyük kahramanlarından Selçuklu Devletinin kurulmasında kayda değer rolü olan Horasan valisi Çağrı Beyin oğludur 20 Ocak 1029 ’da doğdu İyi bir tahsil gördü, sayısız zafer kazanarak mertliği ve iyi kumandanlığı ile ün saldı Babasının ölümünden sonradan Horasan valisi oldu Amcası Tuğrul Bey, 4 Eylül 1063 ’te öldüğü vakit vasiyeti üstüne Selçuklu tahtına Alparslan ’ın ağabeyi Süleyman getirildi, lakin Türk beyleri buna itirazda bulundular ve Alparslan ’ı hükümdar tanıdılar

Alparslan 27 Nisan 1064 ’te büyük bir törenle tahta çıktı Amcasının vezirliğini yapan ve Süleyman ’ın tahta çıkmasını isteyen Amidülmülk Kündiri ’yi azledip, büyük bir devlet adamı olarak tarihe adı geçen Nizamülmülk ’ü vezir devir etti Başına buyruk beylerle mücadeleye girişen Alparslan, hepsini bir sancak altına toplamayı başardı Bu Nedenle Selçuklu Devleti kuvvetlendi

1064 yılının sonuna dürüst Alparslan, Bizans İmparatorluğu ’nun üstüne yürüdü Gürcistan ’ı zaptetti Ayaklanma eden kardeşi Kavurd ’u itaate zorladı 1065 ’te Amuderya ırmağını geçti, o bölgedeki hükümdarla anlaştı Alparslan ’ın beyleri, Anadolu ’da akınlar yapıp sayısız başarı kazandılar Selçuklu Sultanının gitgide kuvvetlenmesi Bizans İmparatorluğu ’nu telaşlandırdı İmparator Romanos Diyojenes ordusunu toplayıp sefere çıktı Palu ’ya geldiğinde Malatya ’da bıraktığı ordusunun Türkler kadar acınacak halde edildiği haberini aldı Geri dönmeye zoraki kaldı
1070 yılında Alparslan , Horasan ve Irak ordularının başında Azerbaycan ’a girdi, sınırdaki kaleleri fethetti Van gölünün kuzeyinden geçerek Malazgirt önüne vardı, kale teslim oldu Diyarbekir'den Elcezire ’ye girdi, Urfa ’yı kuşattı Mısır ’da birbirleriyle mücadele eden Fatımi komutanları, Alparslan ’ı Darı ’ı almaya teşvik ediyorlardı 1071 yılında Selçuklu ordusu Halep ’te toplandı

Alparslan ’ın Mısır Seferine çıktığını öğrenen Bizans İmparatoru Diyojenes son bir hücum yapmayı düşündü Azerbaycan ’a kadar artan bir şekilde Türk kalelerini zapta ve Türkleri Anadolu ’dan atmaya karar verdi Rumeli ’de yaşamış Peçenek ve Oğuz Türklerini de ordusuna kattı 13 Mart 1071 ’de 200000 karakter Bizans ordusu İstanbul ’dan yola çıktı İmparator, halkına büyük zaferle dönmeyi vad etmişti Diyojenes ve ordusu yol baştan başa toplu cinayet yaparak Erzurum yoluyla Malazgirt ’e ulaştı Haleb ’i teslim aldığı sırada Bizans ordusunun gelmekte olduğunu öğrenen Alparslan , Mısır Seferinden vazgeçip kuzeye dürüst yola çıktı Bizans ordusunun harekatını günü gününe haber alarak, vaziyetini ona tarafından ayarladı Musul, Rakka, Urfa yoluyla Diyarbekir ve Bitlis ’e ulaştı Ordusundan on bin kişilik bir baskı ayırıp Ahlat ’a yolladı Bizans kuvvetleri ile ilk çarpışma Ahlat ’ta oldu Bizanslılar bozuldu Buna adamakıllı kızan imparator, Malazgirt Kalesine hamle edip, içerde yaşamış bayançocuk, yaşlı ne varsa hepsini öldürdü Malazgirt ’e dürüst aralıksız yol bölge Alparslan 24 Ağustos günü Malazgirt ’in doğusundaki Rahva Ovasına ulaştı Ahlat ’a gönderilen kuvvetlerin gelmesi ile kısa bir zamanda karşısına çıkmasına hayran eden Bizans İmparatoru da, ordusunu Rahva Ovasının öbür tarafında düzene koydu Uzlaşma tekliflerinin reddetilmesi üzerine savaş hazırlıkları başladı

26 Ağustos Cuma günü askerlerini toplayan Alparslan atından inerek secdeye vardı ve; “Ya Rabbi! Seni kendime vekil yapıyor; azametin karşı yüzümü yere sürüyor ve senin uğrunda savaşıyorum Ya Rabbi! Niyetim halistir; bana takviye et; sözlerimde hilaf varsa beni kahret! diye dua etti Sonra atına binerek askerlerine döndü ve; “Ey askerlerim! Eğer şehid olursam bu beyaz elbise kefenim olsun O süre ruhum göklere çıkacaktır Benden daha sonra Melikşah ’ı tahta çıkarınız ve ona ast kalınız Zaferi kazanırsak istikbal bizimdirBu sözler orduyu coşturdu Büyük şevkle ileri atıldılar Alparslan son derece kurnazca bir harp taktiği planlamıştı Hilal şeklinde yaydığı ordusuyla akşama kadar Malazgirt meydanında dövüştü Şaşkına dönen Bizans ordusu, hilalin içine düştü 200000 kişilik koca ordu biçare oldu İmparator esir edildi

Sultan Alparslan savaştan daha sonra huzuruna getirilen imparatoru, hiç ümid etmediği şekilde affetti Bizans imparatorunun harp tazminatı ödemesi, her yıl haraç ve ihtiyac halinde Selçuklu ordusuna asker göndermesi karşılığında barıştırma andlaşması yapıldı Ama Diyojenes, İstanbul ’a geri dönerken, Bizas tahtının el değiştirmesi, andlaşmayı geçersiz kıldı Alparslan da, Selçuklu şehzadelerini Anadolu ’yu fetihle görevlendirdi Türkler, kısa zamanda Anadolu ’ya hakim oldular

Sultan Alparslan , Malazgirt zaferinden sonra 1072 senesinde çok sayıda atlı ile Maveraünnehr ’e dürüst sefere çıktı Türkleri bir sancak aşağıda biriktirmek istiyordu Ordunun başında Buhara ’ya yaklaştı Amuderya nehri üzerinde yer alan Hana kalesini muhasara etti Kale komutanı, batıni sapık fırkasına mensup Yusuf elHarezmi, kalenin pozitif dayanamayacağını anladı ve teslim olacağını bildirdi Hain Yusuf, Alparslan ’ın huzuruna çıkarıldığı sırada Sultan ’a hamle edip, hançer ile yaraladı Yusuf ’u hemencecik öldürdüler Lakin Sultan Alparslan da aldığı yaralardan kurtulamadı Dördüncü günü, 25 Ekim 1072 tarihinde; “Her ne zaman düşman üzerine azmetsem, Allahü tealaya sığınır, O ’ndan takviye isterdim Dün bir tepecik üzerine çıktığımda, askerimin çokluğundan, ordumun büyüklüğünden bana, ayağımın altındaki dağ sallanıyor gibi geldi “Ben, dünyanın hükümdarıyım Bana kim şampiyon gelebilir? diye bir us kalbime geldi İşte bunun neticesi olarak, cenabı Yargı, aciz bir kulu ile beni cezalandırdı Kalbimden geçen bu düşünceden ve daha önce işlemiş olduğum kusur ve kusurlarımdan nedeniyle Allahü tealadan af diliyor, pişmanlık ediyorum La ilahe illallah Muhammedün resulullah! diyerek şehid oldu Tahran yakınlarındaki Rey şehrine defnedildi Yerine oğlu Melikşah geçti
Sultan Alparslan saltanatı müddetince İslam dinine hizmet etti İslamiyet ’i içten yıkmaya çalışan sıcacık düşmanlara ve batıni, şii hareketlerine aleyhinde fazla hassastı Hatta bir defasında; “Kaç defa söyledim Biz, bu ülkeleri Allahü tealanın izniyle silah kuvveti ile aldık Pak müslümanlarız, bid ’beygir nedir bilmeyiz Bu sebepledir ki, Allahü teala, halis Türkleri aziz kıldı demişti

Alparslan, büyük tarihi zaferlerinin yanısıra, medreseler düzenlemek, ilim adamlarına ve talebeye vakıf geliri ile maaşlar devretmek, imar ve sulama te ’sisleri vücuda getirmek suretiyle de hizmetler yaptı İmamı a ’zam ’ın türbesini, Harezm Camii ’ni ve Şadyah kalesi gibi böylece çok eser inşa ettirdi Vaktinde; İmamı Gazali, İmamülHaremeyn Cüveyni, Ebu İshak benzerŞirazi, Abdülkerim Kuşeyri, İmamı Serahsi gibi büyük alimler yetişmişti *

858,496Konular
981,719Mesajlar
29,788Kullanıcılar
EnggggSon üye
Üst Alt