nicealem
FD Üye
Antepfıstığıgiller ailesinden olan sumak bitkisi, “Rhus, Sumac, Rhus Coriaria isimleri ile de bilinir
İnce gövdeli, 3 metreye kadar ulaşabilen sumak bitkisi, çalı ya da küçük ağaç görünümündedir
Türkiye’nin Doğu Anadolu dışında hemen bütün bölgelerinde yetişen sumak, en çok Akdeniz Bölgesi’nde görülür Sumağın yaklaşık 150 türü bulunmaktadır Bu türlerden bazıları zehirlidir Ülkemizde en yaygın yetişen türü, “derici sumağı ve “boyacı sumağıdır
Kışın dökülen dişli ve tüylü yaprakları, sonbaharda kırmızıya döner Yaprakları ve meyveleri, baharat olarak kullanılır Meyveleri mercimeği andırır Yeşil olan meyveleri olgunlaşma döneminde kırmızıya döner
Kurutulduktan sonra tuzla öğütülüp baharat olarak yemeklerde, salatalarda kullanılan sumağın ekşimsi ve buruk bir tadı vardır Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir
Ekşi tadı nedeniyle, limon olmadığı durumlarda salatalarda rahatlıkla kullanılabilir Diyarbakır, Hatay ve Gaziantep yörelerinde sumak, mercimek köftesi yapılırken ve dolmalarda kullanılır
Sumak tohumlarının içeriğinde, mum, flavon glikozitleri, sitrik, malik ve tartarik asitler bulunur
Sumak
Sumağın faydaları nelerdir?
Sumağın hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı özelliği bulunmaktadır
Antiseptik özellikler taşır Bu özelliği sayesinde ateş düşürücüdür
İshale karşı etkilidir
Boğaz ağrılarına iyi gelir
Harareti keser
Kan şekerini dengeleyici, düşürücü özelliği vardır
Damarları büzen özelliğinden dolayı, kanamanın durdurulmasında etkilidir
Sumak suyu ile gargara yapıldığında, boğaz ve diş eti hastalıklarına iyi gelir
Sumak çayı, zehirlenmelere iyi gelir Sumak çayı ile ciltteki sivilcelerin temizlenmesi, sivilceleri kurutur
Yiyeceklerin üzerine serpilen sumak, uzun süre taze kalmalarını sağlar
Sumağın zararları nelerdir?
Sumak birçok faydasının yanında yüksek tansiyon hastalarının dikkatli kullanması gereken bir bitkidir
Ayrıca, kabız yapan etkileri de vardır
Sumak çayı nasıl yapılır?
100 gram sumak, 1 litre kaynar suda demlenir Sumak çayı günde 3 bardağa kadar içilebileceği gibi, antiseptik özelliği nedeniyle gargara olarak ya da sivilcelerin iyileştirilmesi için de kullanılabilir
İnce gövdeli, 3 metreye kadar ulaşabilen sumak bitkisi, çalı ya da küçük ağaç görünümündedir
Türkiye’nin Doğu Anadolu dışında hemen bütün bölgelerinde yetişen sumak, en çok Akdeniz Bölgesi’nde görülür Sumağın yaklaşık 150 türü bulunmaktadır Bu türlerden bazıları zehirlidir Ülkemizde en yaygın yetişen türü, “derici sumağı ve “boyacı sumağıdır
Kışın dökülen dişli ve tüylü yaprakları, sonbaharda kırmızıya döner Yaprakları ve meyveleri, baharat olarak kullanılır Meyveleri mercimeği andırır Yeşil olan meyveleri olgunlaşma döneminde kırmızıya döner
Kurutulduktan sonra tuzla öğütülüp baharat olarak yemeklerde, salatalarda kullanılan sumağın ekşimsi ve buruk bir tadı vardır Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir
Ekşi tadı nedeniyle, limon olmadığı durumlarda salatalarda rahatlıkla kullanılabilir Diyarbakır, Hatay ve Gaziantep yörelerinde sumak, mercimek köftesi yapılırken ve dolmalarda kullanılır
Sumak tohumlarının içeriğinde, mum, flavon glikozitleri, sitrik, malik ve tartarik asitler bulunur
Sumak
Sumağın faydaları nelerdir?
Sumağın hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı özelliği bulunmaktadır
Antiseptik özellikler taşır Bu özelliği sayesinde ateş düşürücüdür
İshale karşı etkilidir
Boğaz ağrılarına iyi gelir
Harareti keser
Kan şekerini dengeleyici, düşürücü özelliği vardır
Damarları büzen özelliğinden dolayı, kanamanın durdurulmasında etkilidir
Sumak suyu ile gargara yapıldığında, boğaz ve diş eti hastalıklarına iyi gelir
Sumak çayı, zehirlenmelere iyi gelir Sumak çayı ile ciltteki sivilcelerin temizlenmesi, sivilceleri kurutur
Yiyeceklerin üzerine serpilen sumak, uzun süre taze kalmalarını sağlar
Sumağın zararları nelerdir?
Sumak birçok faydasının yanında yüksek tansiyon hastalarının dikkatli kullanması gereken bir bitkidir
Ayrıca, kabız yapan etkileri de vardır
Sumak çayı nasıl yapılır?
100 gram sumak, 1 litre kaynar suda demlenir Sumak çayı günde 3 bardağa kadar içilebileceği gibi, antiseptik özelliği nedeniyle gargara olarak ya da sivilcelerin iyileştirilmesi için de kullanılabilir