Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Suna Kıraç’ın hayalleri Suna’nın Kızları’yla geleceğe taşınıyor

Suna Kıraç’ın hayalleri Suna’nın Kızları’yla geleceğe taşınıyor
0
205

Garfield

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
80

Türkiye’nin önde gelen eğitim gönüllülerinden iş insanı Suna Kıraç’ın vefatının ikinci yılında, Suna’nın Kızları eğitim seyahati da bir yılı geride bıraktı. Kız çocukların eğitime erişmeleri ve eğitimlerini en çok kazanımla tamamlamalarını sağlayacak ekosistemi yaratmak için çalıştıklarını belirten Koç Holding İdare Heyeti Üyesi İpek Kıraç, “Annem bir eğitim sevdalısıydı. Suna’nın Kızları ile, annemin eğitim, bilhassa de kız çocukların eğitimi alanındaki ülkülerini geleceğe taşımak için çalışacağız” dedi.

Sanayi, eğitim, kültür ve sanat alanlarında sayısız muvaffakiyete imza atan iş insanı Suna Kıraç ortamızdan ayrılışının ikinci yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anılırken, Koç Holding İdare Şurası Üyesi İpek Kıraç’ın, annesi Suna Kıraç’ın ülkülerini geleceğe taşımak için başlattığı “Suna’nın Kızları” eğitim seyahati da birinci yılını tamamladı.

İpek Kıraç, Suna’nın Kızları’nın eğitime erişemeyen, eğitimini tamamlayamayan, nitelikli eğitim alamayan ve gelecek hayallerini gerçekleştiremeyen kız çocuklarına ulaşmak için yola çıktığını belirterek “Annem, bir eğitim gönüllüsü olarak ömrünü eğitime ve eğitimde fırsat eşitliğine adamıştı. Suna’nın Kızları, annemin eğitim alanındaki uğraşlarını, kıymetlerini, gayelerini ve vizyonunu yaşatacak” dedi.

Çözüm ve takviye topluluklarının modelleri sunuldu

Kız çocukların eğitime erişmelerini, bu süreci en çok kazanımla tamamlamalarını sağlayacak ekosistemi yaratmak hedefiyle, farklı alanlardan 32 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu 5 farklı tahlil ve takviye topluğu dört ay süren titiz ve ayrıntılı çalışmalarının sonucunu, bu müddette ürettikleri modelleri ve ortaklaştıkları aksiyon alanlarını paylaşmak için bir ortaya geldi.

STK temsilcilerini ve akademisyenleri buluşturan toplantının akabinde açıklama yapan İpek Kıraç, Suna’nın Kızları’nın çocukların bütüncül gelişimlerini odağa alan, bunu yaparken kız çocukların özgün gereksinimlerini gözeten bir ekosistem oluşturmayı hedeflediğini hatırlatarak, “Bunu tek başına başarmanın ne kadar güç olduğunun farkındayız. Bu nedenle sivil toplum ve kamu kuruluşlarının çocuklarla birlikte meseleleri tespit edip, ortak hedefler etrafında kolektif tesir üretebilecekleri bir alan oluşturmayı hedefledik. Seyahatimizi sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte sürdürüyoruz” diye konuştu.

Ekim ayından itibaren tahlil ve takviye topluluklarının oluşturduğu modelleri pilot bölgelerde uygulamaya başlayacaklarını duyuran Kıraç, kız çocukların bedensel ve duygusal olarak uygun halde olmaları, öğrenmeye kesintisiz devam edebilmeleri, oyundan ve eğlenmekten geri kalmamaları, baskı altında olmamaları ve gelecekleri ile ilgili karar sahibi olmalarını sağlayacak bir ekosistemi oluşturmak için yola çıktıklarını hatırlattı.

“Kız çocukların kelamını yükselteceğiz”

İpek Kıraç şunları söyledi: “Günümüzde kız çocuklar, yoksulluktan iklim krizine kadar birçok yıkıcı sorunun tam ortasında yer alıyor. Bu problemlerden en az formda etkilenmelerini ve hatta tahlillerinde faal rol almalarını sağlamamız gerekiyor. Bunun için de kız çocukların gelişim muhtaçlıklarını karşılayan nitelikli eğitim imkânlarına erişimleri çok değerli. Amaçlarımız doğrultusunda, aileler, okullar, öğretmenler, karar vericiler, lokal idareler ve sivil toplum kuruluşlarının sorumluluklarını daha berraklaştırırsak, dayanışma içerisinde birbirimizi destekleyen çalışmaları hayata geçirirsek, kız çocukların kelamını yükseltip, cumhuriyetimizin 100. yılında çocukların gücüne güç katabilirsek, büyük bir değişim yaratabileceğimize inanıyorum.”

Kolektif tesirle ekosistem yaratmak

Ön hazırlık kademesini Eğitim Islahatı Teşebbüsü ile iş birliği içerisinde gerçekleştiren Suna’nın Kızları, Türkiye’de hususla ilgili aktörlerin yaptıkları çalışmaları tahlil ederek, katkı verilmesi gereken alanları tespit etmek için bir haritalama çalışması gerçekleştirdi.

Haritalama çalışmasına, Türkiye’de kız çocukların eğitimi için çalışan, kız çocuklara yönelik faaliyetler düzenleyen ve kız çocukların eğitime erişiminin önündeki mahzurları kaldırmaya yönelik çalışmalar yürüten 121 kurum ve bu kurumların gerçekleştirdikleri 279 proje dahil edildi. Haritalama çalışmasının akabinde yol planını sivil toplum kuruluşları, kız çocuklar ve öğretmenlerle bir ortada oluşturuldu.

Suna’nın Kızları, kolektif tesir yaklaşımıyla kız çocukların uygun olma halini sağlayacak bir ekosistem yaratmak maksadıyla sivil toplum kuruluşlarının iştirakiyle Mahalle Tahlil Topluluğu, Okul Tahlil Topluluğu, Kız Çocuk Tahlil Topluluğu, Araştırma Dayanak Topluluğu, Kız Çocuk Odaklı Tasarım Takviye Topluluğu ile çalışmalarını sürdürdü.

Toplulukların geliştirdikleri modeller temel alınarak, pilotlama çalışmalarına başlayacak olan Suna’nın Kızları, kız çocukların gelişim muhtaçlıklarını karşılayan eğitim imkanlarına erişmelerine ve bu süreci en çok kazanımla tamamlamalarını sağlayan güçlü bir ekosistem oluşturmayı hedefliyor.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı